Гергана Стефанова е от Бургас. Семейна, майка е на две деца. Тя е водач на листата в 2-и МИР -Бургас  от Гражданско сдружение“ВОЛЯ“.

Г-жо Стефанова, на какъв принцип бяха определени хората в бургаската листа и кои са те? Защо трябва да се вярва на този избор? Нямаше ли достойни бургазлии за вашата листа?

-  Всички кандидати за народни представители на Гражданско движение „ВОЛЯ” отговарят на критериите честност, професионализъм и почтеност. Никой от нас не е бил депутат или министър, нямаме хора, които са прескачали от партия в партия, никой не е бил част от политическото статукво. Хората в листите ни са представители от бизнеса, свикнали са да взимат бързи и прагматични решения. Сред кандидатите за депутати има и икономисти, и лекари, и инженери, готови да допринесат с професионалния си опит и умения за бързото развитие на България сега, а не в неопределено бъдеще. Кандидатите на „ВОЛЯ” са сплотен екип от мотивирани професионалисти! При нас няма битка за постове, а кауза! Със сигурност има много достойни  бургазлии, които можеха да бъдат в тази листа. Имайки предвид че всеки се бори за работното си място, тези хора пожелаха да останат в сянка и това им решение бе уважено.  Надявам се да бъда правилно разбрана.

На кои проблеми в обществото ще наблегнете като народен представител от област Бургас?

-  „ВОЛЯ” е единственият различен играч на предстоящите избори, всички останали са добре известни и с различни роли по време на прехода. Хората ни вярват, защото имат нужда от спешна промяна веднага, искат да живеят по-добре. Много са проблемите, натрупани през  годините на яловия преход. Ние не харесваме държавата, която досегашните партии направиха – държава на картели и корупция, на бедност и отчаяние. Сред приоритетите ни е да продължим на разбиването на картелите и то не само тези в горивата и в лекарствата. Трябва да се освободим от монополите и на топлофикациите,  и на енергодружествата,  и на банките, и на мобилните оператори и т.н. Лидерът на „ВОЛЯ” Веселин Марешки пръв обяви стресиращата цифра – 10 милиарда лева, с която картелите и корупцията ограбват българския народ на година. 

Как виждате борбата с корупцията и възможно ли е тя да изчезне?

-  Много европейски държави са успели да ограничат корупцията до минимални размери. В България също е възможно, но трябва воля. Може да се започне от промени, които на пръв поглед изглеждат незначителни, но които всъщност са антикорупционни в полза на малкия и среден бизнес. Например, в нашата програмата, е заложена законова промяна, облекчаваща бизнеса, като се въведе мярката „Мълчаливо съгласие“.  Според нея, отговор, който не е получен до 30 дни от подаване на документи, да се счита  като разрешение за  започване на дейността. Премахването на бюрокрацията  ще намали и корупцията.

Как „ВОЛЯ” и Вие ще се опитате да се преборите с безработицата? Бургас изостава с инвестициите да кажем в сравнение с Пловдив. Много от големите производства –фабрики и заводи бяха закрити през прехода. Това остави много хора без работа.Сега има ниски доходи ,ниски заплати ,ниска покупателна способност в над 70% от населението.

-  Приоритет на „ВОЛЯ” е възраждането на малкия и среден бизнес, който е гръбнакът на икономиката ни. Смятаме, че данъчната система трябва да се запази, но най-после да се въведе електронното правителство – изхарчиха се 2 милиарда лева през годините за него, на всички избори то е сред най-обещаваните от партиите на статуквото събитие, но нищо не се случва. Според нас е задължително в полза на бизнеса да се въведе и личната отговорност на чиновниците, които с бездействието или некомпетентността си нанасят щети на фирми или граждани. Жизнено важно за България е възобновяването на родното производство, така ще бъдат създадени много нови работни места. Голяма част от парите ще остават в България и няма да се изнасят в чужбина, както се случва в момента. Ще се повиши покупателната способност на гражданите и ще може да има желания европейски стандарт на живот. Бедността и безработицата ще намалеят драстично.

Какво трябва да се направи в българското здравеопазване, за да стане то качествено и наистина европейско? Опитите за промяна там до сега не дадоха нужните резултати.

-  До сега няма резултат от опитите за реформа, защото всеки само прави опити на гърба на българския данъкоплатец. Нужно е въвеждането на здравна карта. Тя трябва да съдържа  цялото здравно  досие на пациента , хронология на заболяването , лечение , резултати от лечение , прием в болница , изследвания и т.н. Така ще се спре източването на средства от Здравната каса. Преразглеждане методиката по която ТЕЛК  издава решения също ще спре изтичането на средства . „ВОЛЯ” ще настоява за безплатно здравеопазване на децата, както и на пенсионерите над определена възраст.

Опазването на българската граница е проблем на държавата. Оградата, която се строи ще реши ли проблема с мигрантите ? Държавата абдикирала ли е от опазване на границата? Със затопляне на времето ще се повиши и мигрантският поток отново.

-  Оградата, която се строи няма да разреши проблема  с мигрантите, но е ключова като техническа и психологическа част от решението. Досегашните действия на управляващите  в България са доста бавни и недостатъчно ефективни. Щяхме да имаме непосилно бреме за нашата държава ако имигрантите оставаха тук в България, а не я ползваха като транзитна зона към по привлекателни западноевропейски страни.

Прави впечатление, че във „ВОЛЯ” преобладават дамите, които се кандидатират за народни представители. Защо?

-  Така е. В последните няколко парламента жените бяха много слабо представени. Ние ще променим това. Българката е умна жена. Работи със сърце и загриженост, а това са особено ценни качества в политиката, които липсваха досега. Искам да поздравя всички жени по случай 8-и март. Пожелавам им да бъдат горди и силни! Пожелавам и много жени в политиката, защото ние сме изпълнителни, организирани, отговорни, ние  правим всичко с много грижа и любов. Честит празник!