„Дни на Невена Коканова“ е инициатива, посветена на 80-годишнината от рождението на незабравимата българска актриса. Събитието е част от културните календари на редица общини. В Бургас то ще се проведе на 8 и 9 февруари с домакин Гранд Хотел и СПА Приморец. Ето какво разказва идеологът на културното мероприятие - журналистът и продуцент Георги Тошев:

Тази година се навършват 80 години от рождението на вечната Невена Коканова. По този повод създадохте нови книга и филм, посветени на голямата актриса. Те ще бъдат представени в няколко български града. Бихте ли разказали повече за тази своя инициатива?

- Имах късмета да бъда допуснат в света на Невена Коканова още докато тя беше жива. Изключителна личност, голяма актриса. Години след като тя си отиде нямах смелостта да разкажа нейния живот и кариера.

Започнах пътуването из необикновения ѝ живот преди 10 години с първата книга. Сега реших да продължа. И така се случи новата книга “Години любов” и филмът “Пътуване”. Щастлив съм, че по достоен начин с издателство „Книгомания“ и моя екип от Арт пръдъкшънс отбелязваме 80-годишнината на първата дама.

В Бургас "Дни на Невена Коканова" ще се проведат на 8 и 9 февруари. Какво да очаква публиката?

- Първата вечер от 18:00 часа в конферентна зала „Ахело“ на Гранд Хотел и СПА Приморец ще представя книгата "Години любов" и филма „Невена Коканова. Пътуване". Има толкова неразказани истории за Невена. Толкова неочаквани аспекти на нейната човешка и артистична природа. Книгата и филмът разкриват нови щрихи от портрета й.

На 9 февруари „Дни на Невена Коканова“ ще продължат с прожекция на три филма с нейно участие и режисьор съпругът ѝ Любомир Шарланджиев:

11:00 ч. „Карамбол“, 1966 г. по сценарий на Атанас Ценев

14:00 ч. „Най-добрият човек, когото познавам!“, 1973 г. по сценарий на Лиляна Михайлова

17:00 ч. „Спомен за близначката“, 1976 г. по сценарий на Константин Павлов

В дните от 8 до 15 февруари в Приморец ще бъде показана и изложба включваща 30 фотографии от личния архив на Теодора Шарланджиева, дъщеря на голямата актриса.

Вече имате издадени книга („Невена Коканова. Коя съм...” от 2009 г.) и филм ("Коя съм"), посветени на голямата актриса. Бихте ли разказали повече за тях?

- Те са различни. Носят духа на Невена Коканова. Допълват нейния образ по един различен начин. Иска ми се да има повече филми и книги за нея.

С какво новите филм "Невена Коканова. Пътуване" и биография "Години любов" са различни?

- Различни са с подхода, с новите истории, документи, архиви.

Как се запознахте с Невена Коканова?

- Бях млад журналист и едно от първите ми интервюта беше с Невена Коканова. Бях стъписан пред актрисата и жената Коканова. Бях пленен от красотата и таланта й. Интервюто мина зле. Бях много притеснен. Тя беше търпелива и снизходителна към въпросите ми. Но усетих, че с нея мога да говоря за много неща. Постепенно станахме близки. Говорехме за кино и театър. Имахме си код на общуваме. Наш. Последното интервю се оказа, че съм го направил, без да подозирам, че ще е последното за Невена.

За нея казвате, че: "Не всеки има лице, което проговаря, преди да са помръднали устните". Такава ли е била винаги?

- Такава е в моите представи, в моята емоционална памет. Вълнуваща.

Книгата включва многобройни снимки, предоставени от дъщеря и - Теодора Шарланджиева. Виждате ли Невена у нея?

- Тейка е скъп за мен човек. Носи много от характера на майка си. Смел и решителен човек е. Достойна наследница на Коканова и режисьорът Любомир Шарланджиев. Теодора иска да върне й паметта за баща й.

Невена Коканова е неделима част от паметта и сърцата на поколения българи. Какво ви споделят те на срещите посветени на 80-годишнината ѝ?

- Хората помнят Невена. Имам покани от 61 общини. Дано успея да ги обиколя всичките през тази година. Започнахме в студ и сняг в Кюстендил. Не вярвах, че ще дойдат толкова много хора. Беше вълнуващо да разбера колко различни хора могат да бъдат пленени от таланта на една актриса.

Защо продължавате неуморно да градите в книги и филми образите на ярки личности от културния живот по света и у нас?

- Живеем във време на безпаметност. Смятам за мой дълг да припомням големите имена на българския културен живот. Безспорните! Недокоснати от политически строй, епоха.  В тези времена имаме нужда от вдъхновители.

Продължавате да се връщате към Бургас и да посрещате морската публика в Гранд Хотел и СПА Приморец. Защо?

- Обичам Бургас. Детството ми е свързано с града и с Гранд Хотел и СПА Приморец. Щастлив съм, че хората, които го стопанисват  днес имат отношение към културата, стойностните личности. Хотелът е уютно място, със стил и дух. Прекрасно място за срещи и почивка. Духовно средище.

Кои са актуалните проекти, по които работите?

- Подготвям нови филми, две книги, сериал и юбилейния сезон на непознатиТЕ по btv. Десет години! Как минаха?

Георги Тошев ще очаква Бургас на 8 февруари от 18:00 часа в конферента зала „Ахело“, Гранд Хотел и СПА Приморец. Входът за представянето на новите посветени на великолепната актриса биографична книга "Години любов" и филм "Невена Коканова. Пътуване" е свободен.

Филмовите прожекции на 9 февруари:

11:00 ч. - „Карамбол“, 1966 г., реж. Любомир Шарланджиев, по сценарий на Атанас Ценев

14:00 ч. - „Най-добрият човек, когото познавам!“, 1973 г.,  реж. Любомир Шарланджиев, по сценарий на Лиляна Михайлова

17:00 ч. - „Спомен за близначката“, 1976 г., реж. Любомир Шарланджиев, по сценарий на Константин Павлов

са с вход за всяка от прожекциите 4 лв./ човек

Посетителите на „Дни на Невена Коканова“ ще могат да разгледат и тематична изложба 30 архивни фотографии от личния архив на нейната дъщеря - Теодора Шарланджиева.

За повече информация: +359 877 850 001 | concierge@hotelprimoretz.bg