Георги Пирински е депутат в Европейския парламент. Част е от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

- Г-н Пирински, Великобриания каза НЕ на Европейския съюз. Очаквахте ли този резултат на референдума?

Резултатът се очакваше, но не със сигурност. Сега вече трябва да се преценят много неща.

- Като че ли обаче резултатът изненада и самите англичани. Какви са вашите прогнози?

Има такъв момент с изненадата от резултата- твърдението, че това не е задължителен референдум, че парламентът трябва да се произнесе. Явно и тези въпроси ще бъдат много сериозно разглеждани. Трябва обаче да се даде отговор на въпроса Защо? Да се разгледа самият кръг от проблеми в Европейския съюз. Въпросът е какво ще прави не само Великобритания, но и какво ще прави ЕС.

- Защо се стигна до подобен резултат. Къде сгреши ЕС?

Сами разбирате, че това иска сериозен анализ, но вижте резултатите. За оставане гласуват Лондон, по-големите индустриални центрове, Шотландия. Против гласува грубо казано провинцията. Кои са тези, които се чустват облагодетелствани и кои ощетени? Очевидно става въпрос за едно мнозинство, което чуства, че така както работи ЕС, той не работи за мнозинството от хората.

- Смятате ли, че сега Великобритания ще се опита да извива ръце по дипломатичен път, за да договори някаква форма на оставане в Евросъюза?

Има едно много сериозно настроение против т.нар. Европа ала карт. Т.е. избирателно членство – взимате менюто и казвате: това и това искам. Струва ми се, че не е реалистично да се очаква такъв ход нанещата. Въпорсът е как ще се водят преговорите за отношенията между Великобритания и страните-членки. Дали ще са доста напрегнати с много твърди позиции, или ще бъдат положени по-градивни и конструктивни усилия.

- Тези резултати ще предизвикат ли вълна от желаещи да напуснат ЕС?

Тя вълната се зададе. Вие виждате , шотландската министър-председателка каза, че ще трябва да се прецени как ще се действа от тку нататък. Във Франция Националният фронт казва: Ние сме следващите.

- След като Северна Ирландия и Шотландия поискаха да останат в ЕС, дали резултатът от референдума е заплаха за съществуването на самото Обединено кралство?

Поне има такъв въпрос. Не вярвам, че това ще се допусне. Има много силни фактори за консолидиране на Обединеното кралство, но въпросът е налице.

- Каква трябва да е адекватната реакция на самите европейски лидери?

Едната реакция, която се очертава е да се укрепва способността за сигурност и отбрана на Европейския съюз. Т.е.  повече ред, повече военен потенциал, дори. Това за мен е грешен ход. Това, което е нужно е социална Европа.

- Еврооптимист ли сте?

Стремя се да бъда еврореалист. В Европейския съюз има сериозни възможности за социална насока, която е в интерес на страни като България. Има и едни други тенденции, които са за затваряне на Еврозоната в себе си, неразширяване на Шенген. Т.е. Европа на много скорости, която за мен е недобрата насок, но тя сякаш се споделя от някои от водешщите страни в Европейския съюз.

- Какви ще са последиците за България от този референдум?

 Това е далечна перспектива. По-скоро трябва да мислим какви промени в Европейския съюз са необходими, за да може България да почувства възможностите за развитие.

- Очаквате ли български гласове за напускане на ЕС и до колко те ще са адекватни.

Със сигурност ще има. Те обаче не са адекватни.

 

В интервюто са използвани въпроси и на други медии.