Георги Пиленов е на 40 години. Роден и израснал в Созопол. Има бакалавърска степен по „Публична администрация”. Предстои му дипломиране като магистър по „Мениджмънт на териториалното развитие”. Занимава се с частен бизнес в сферата на туризма. Има и охранителна фирма. Георги Пинелов е кандидат за кмет на община Созопол от ПП „МИР”. Интервю на Грамофона нюз

Г-н Пинелов, при откриването на предизборната си кампания обявихте, че Созопол е готов за промяна. Каква промяна ще предложите на жителите на морската община?

-  Промяната е всеобхватна. Най-драстичната е във финансовата дисциплина, която трябва да се затегне и това е очевидно за всички, предвид финансовото състояние, в което се намира общината днес. Имаше задание от финансовия министър да бъде изготвен оздравителен план, който по моя неофициална информация е върнат, но не знам поради какви причини.

Аз не съм човек на празните обещания, но единственото, което бих обещал, ако стана кмет на Созопол, е да направя един много сериозен финансов одит за състоянието, в което се намира общината.

След което ще го обявя на всички мои съграждани. Хората от всяко едно селце на територията на Созопол трябва да се запознаят с реалното положение на тази община и в какво състояние я завярваме ние, живот и здраве, когато поемем управлението.

Какво е състоянието на община Созопол по ваша информация към днешна дата?

-  Задълженията по моя информация са между 30 и 33 милиона лева. Това е недопустимо предвид бюджета, който имаме. Последният кредит по спомен беше около 26 милиона лева към различни доставчици и стари задължения, които не са били изплатени и в последствие са се натрупали.

Теглихме кредит, с който трябваше да рефинансираме стари задължения, като с част от тези пари трябваше да бъде направена прословутата Автогара, Медицински център и какво ли още не. Тези обекти така и не се реализираха и парите ги няма, доколкото разбираме всички.

Вече е редно да се разбере къде са отишли, защото хората задават този въпрос-както към мен, така се питат и помежду си-къде са тези пари?

Убеден съм, че и другите кандидати в предизборната надпревара биха задали същите въпроси и ще чакат отговори. Доколкото чувам и от изявленията на Тихомир Янакиев, той е другият, който наравно с мен твърдо е заявил, че иска одит.

Кое всъщност ви провокира да се кандидатирате за кмет?

-  Най-кратко казано състоянието на града, а и на общината. Смея да твърдя, че съм един от най-разпознаваемите общински съветници по селата извън Созопол. Хората ме познават, аз ходя по населените места и знам какво се случва в тях.

Преди две вечери се прибрах от село Зидарово и ви препоръчвам да отидете и да видите на какво приличат улиците. Те нямат асфалт, дори не им е поставен  чакъл, а са на пръст. В село Росен е по същия начин, в Равна гора положението е същото, както и в Равадиново, което е само на 5 километра от Созопол.  

Малките населени места са категорично забравени. В момента дори с нашите юристи проучваме как всяко едно село може да стане второстепенен разпоредител и да се разпорежда с личен бюджет. Всичко досега е строго централизирано в общинския център, откъдето се разпределят средствата. Същевременно всеки един кмет се оплаква и коментира едно и също, че не може да направи нищо с бюджета, който има.

Чрез нашето предложение хората на терен ще могат да си знаят с какви пари разполагат и от какво точно имат най-много нужда.

Като кореняк созополчанин, кой според вас е най-тежкият проблем на морската община?

-  Можем да започнем с едно сметосъбираме и сметопочистване. Получавам ежедневно снимки с прелели кошове, което е недопустимо за един туристически център. Ние реално имаме всички възможности да бъдем колкото и банално да звучи „Перлата не само на Южното, но и на цялото българско Черноморие.

Кои са основните приоритети в програмата ви?

-  Категорично първо трябва да се изправим финансово на крака, а след това поетапно ще дойдат и приоритетите. Автогарата в града е задължителна, защото оттам ще влизат постъпления в общината под формата на такси. Редно е да се започне от някъде и аз мисля, че одитът е едно добро начало. След това според финансите с които разполагаме, ще приоритизираме кое е най-належащо, за да се започне от него.

Тези стъпки ги мисля не само аз, но и моят екип. Никой вече не харесва как изглежда Старият град, а в крайна сметка той е лицето на Общината. Вижте как изглеждат една градска градина, една южна алея. Много можем да си говорим, но въпросът е, че на този етап, без да знам какво е реалното положение на общината, не бих могъл да дам нещо конкретно.

Битката за кмет очевидно ще е трудна, а как виждате битката за Общинския съвет?

-  Мисля, че новият Общински съвет ще бъде шарен. Не мисля обаче, че ще е по-шарен от настоящия, предвид кандидатите за съветници и партиите, които се регистрираха.

В хода на предизборната кампания какво ви казват най-често хората от срещите, които сте провели до момента?

-  Хората питат защо общината е в това положение, без значение дали става въпрос за общинския център в Созопол, или става дума за селата. Хората питат защо сме на този хал, а ние вдигаме рамене, защото не сме били в това управление и реално няма как да кажем, докажем и покажем къде реално са отишли техните данъци.

Каква предизборна кампания ще проведете?

-  Нашата кампания ще бъде коректна и градивна. Не сме оплювали нито един от опонентите си, а и не смятаме да го правим, защото ако е обратното, никой няма да спечели от това. Удари под кръста категорично ще има, но ние сме подготвени и за тях. Ще им отговаряме с факти, аргументи и нищо от нас няма да бъде голословно. Ние имаме силите да се защитим! Ние сме достатъчно компетентни и подготвени и се надяваме хората да ни гласуват доверие!