Георги Манев е едно от най-ярките имена в политическия живот на Бургас. Той е бизнесмен, художник, меценат, лидер на ПП „Средна европейска класа” /СЕК/. Манев е няколко мандата общински съветник в бургаския местен парламент.На сегашните избори не успя да се нареди сред старейшините на Бургас, но петима от неговата група днес заеха своите места в новия Общински съвет. Съжалява ли Георги Манев, че вече не е общински съветник и какви са бъдещите планове на Средна европейска класа? Интервю на Грамофона нюз с лидера на СЕК Георги Манев.

Г-н Манев, след доста мандати вече не сте част от новия Общински съвет на Бургас. Поемате по нов път ли или продължавате активно в политиката?

-  За мен не беше самоцел да бъда част от новия Общински съвет на Бургас, защото аз съм председател на ПП Средна европейска класа. Това, че СЕК е трета политическа сила в Бургас, това, че успяхме да вкараме общински съветници в Малко Търново и направихме кметове в няколко града от страната, е много радостно.

За мен партия Средна европейска класа трябва да се развива. Съвсем скоро ни предстои конгрес, на който ще се разискват възможностите за развиване на партията на национално ниво. Нека хората да почувстват, че има едни други хора, които се борят за създаването на средна класа с европейски начин и стандарти на живот. Това е моята задача оттук нататък.

Колко гласа всъщност не ви стигнаха, за да влезете за пореден път в местния парламент на Бургас?

-  В личен план мога да кажа, че както преди две години не станах депутат с 20 гласа и реализирах повече политики, сега също с 20 гласа не станах общински съветник. Ако мислех технократски, щях да обжалвам изборите и един от новоизбраните ни общински съветници, щеше да е извън групата. В никакъв случай няма да сляза на ниво, както други колеги правят, за да обжалвам резултати и да вляза в Общинския съвет.

Аз съм най-старият съветник и достатъчно неща съм направил за града. Не исках да ги обявявам по време на предизборната кампания, но тепърва ще ги предствя като отчет на хората. За мен резултатът на изборите е ясен и честитя на всички!

Разпознаваема ли е вече партия Средна европейска класа в страната и на какво се дължи това?

-  Непрекъснато както на мен, така и на Константин Бачийски ни звънят симпатизанти от цяла България, които искат да се включат в редиците на СЕК. От 12 години повтаряме, че е необходима икономика, средна класа, стандарт на живот с европейски начин на мислене. Ние затова се борим, това са нашите основни цели и задачи.

Многократно съм заявявал, че Средна европейска класа се бори за национално представивителство. Единствено бургаският шовинизъм не заработи, за да могат бургазлии да разберат, че Средна европейска класа е създадена и регистрирана в Бургас, изпълнителното бюро е тук, но скоро ще го разберат. В този ред на мисли това, което не ни убива, ни прави по-силни.

Средна европейска класа излъчи петима съветници в новия Общинския съвет. Как ще работи групата през следващите четири години?

-  Очаквам подкрепата на Константин Бачийски, който освен заместник-председател на партията, е и водач на групата на СЕК в Общинския съвет. Ние ще бъдем както винаги конструктивна опозиция. Ще подкрепяме всички добри идеи, но ако виждаме, че нещо е недобро за града ни или за другите градове, в които имаме представители, ще бъдем безкомпромисни в отношението си спрямо администрацията.

Очаквахте ли повече гласове за партията, тъй като по първоначални данни на „Галъп” и по преброяване, Средна европейска класа се движеше като втора политическа сила и изпреварваше БСП в Бургас?

-  Столетницата има структури и скрит вот и нито „Галъп”, нито ние можем да ги преброим. Важното е, че сме трета политическа сила в Бургас и се доближаваме до първите две най-големи. Всеки е очаквал повече, но мачът вече е свирен, головете са преброени, дузпите и те. Оттук нататък трябва само да се работи и то усилено.

Много бургазлии, но и политици коментираха в разгара на предизборната кампания, че СЕК ще е изненадата на изборите в Бургас. Защо изненада?

-  На две-три места в страната имаме кметове, а на няколко места излъчихме общински съветници. Аз затова и не бях в Бургас. Както виждате в нашата предизборна кампания тук Константин Бачийски наблегна точно на икономиката.

Много е хубаво, че Бургас се разви чрез оперативни програми, но важното сега е да създадем такава иконимика, чрез която да върнем младите в града и да задържим тези, които искат да работят,  да отстраним пречките, които администрацията упражнява върху бизнеса.  

Лесно или трудно биха могли да се случат изброените от вас неща?

-  Всеки ги е заявявал тези неща и мисля, че вече по друг начин ще се погледне на тях. Новосъздаденият Общински съвет е доста шарен и се надявам всички позитивни идеи, които идват, да бъдат на 100 % изпълнени.

Казахте, че вашата задача оттук нататък ще е да създавате структури в цялата страна. А ще продължите ли да помагате на бургаските си колеги?

-  Моят заместник-председател Константин Бачийски е достатъчно опитен. Той е от първите хора, които застаха до мен, когато създавахме партията. Естествено, че като по-малък от мен, ще му помагам, само ако наистина има нужда от помощ, макар да считам, че това няма да се случи.

А някакви забележки имате ли към заместника ви и новоизбраните общински съветници от групата на СЕК в Бургас?

-  Нямам никакви забележки. Радвам се много, че всеки един от тях успя, защото това са хора, които са се доказали. Всички те са подбрани лично от мен и от Константин Бачийски. Всички други имат началници от София. Това всъщност е мажоритарният вот на Бургас.

Какво още предстои за Средна европейска класа?

-  Както казах съдзаването на структури в цялата страна. Очакваме провеждането на конгрес, ново Изпълнително бюро, нов съвет и започваме да работим както през тази кампания за следващите парламентарни избори.