Георги Дракалиев е областен лидер на ВМРО – Бургас. Той е и общински съветник, но от гражданската квота на ГЕРБ. Вчера стана ясно, че воеводите няма да се явят заедно с НФСБ на парламентарните избори. Дали това изненада бургаската структура и готова ли е тя за парламентарния вот, блиц интервю на Gramofona.com

Г-н Дракалиев, вчера стана ясно, че ВМРО няма да се яви на парламентарните избори в коалиция с досегашния си партньор НФСБ. Значи ли това, че ще търсите партньорството на ГЕРБ?

Не знам да има сериозни разговори с ГЕРБ, по-скоро това е мнението на някои социолози и политолози, които мислят, че обединение с ГЕРБ е добра формула. Няма какво да коментирам подобна възможност обаче, защото тя не е поставяна на дневен ред.

Т.е. ВМРО ще се яви самостоятелно на тези избори, така ли?

Да, на този етап ще се явим сами. В листите ни ще има и хора, които не са пряко свързани с ВМРО, така наречената гражданска квота. Може би ще поканим за общо участие и различни сдружения от типа на РОД, които се занимават с проблемите на семейството и децата и с които работим добре.

На какъв принцип ще определите състава на кандидат-депутатските си листи?

Старият ни принцип – местен, свестен и известен. Т.е. ще залагаме на хора, които са добре разпознаваеми. Понеже до момента не беше съвсем ясно дали ще бъдем в коалиция, тепърва ще трябва да започнем да мислим за състава на листите и за процедурата, по която ще номинираме кандидатите.

Имате месец за това, ще Ви стигне ли времето да подготвите и процедурата и да определите кандидатите си за депутати?

Не е трудно за един месец да представиш листа с качествени хора. Със сигурност ще се явим с пълна листа, защото колкото повече са кандидатите, толкова по-добре. Несериозно звучи да се явим на избори само двама или трима кандидат-депутати.

А какво доведе до разрива ви с НФСБ. Отстрани изглеждаше, че общият ви проект е стабилен?

Не е разрив. Просто анализите показват, като сме самостоятелни показваме нашия образ, който не е обвързан с останалите партньори от бившата коалиция. Ето вижте, на евроизборите като коалиция ни даваха около 4%, а когато излязохме сами всъщност получихме 7,4%. На последните местни избори на много места в страната ние излязохме самостоятелно и реално получихме високи проценти.

Т.е. смятате, че сами сте по-силни?

Да. Предполагам, че това е заслуга и на нашите депутати, които са много активни и постоянно обясняват какво са свършили и како правят. А и всичко зависи от нагласите и симпатиите на хората.