Георги Дракалиев е областен лидер на ВМРО в Бургас. Той е и общински съветник. От вчера стана ясно, че в елховското село Бояново ще бъдат настанени над 2000 бежанци. Ще се случили това с обезлюдени села в Малко Търново и Средец? Трябва ли да приемаме нелегални мигранти? Интервю на Gramofona.com с Георги Дракалиев.

Имате ли информация, че на територията на Малко Търново и Средец биха могли ще се изграждат бежански центрове?

-  Всичко би могло да се случи, ако ние не се възпротивим. Знаете, че хората се полакомяват по пари и когато стане въпрос за отпускане на средства, всичко може да се случи. Българският народ и отговорните лица трябва да настояват това да не се случи, защото ние няма да спечелим, а ще загубим.

Заговори се за протести срещу бъдещите центрове, вие бихте ли ги подкрепили?

-  Винаги, специално на тази тема. Знаете, че първите протести срещу нелегални мигранти са на ВМРО. Знаете че ние организирахме и първите доброволни патрули в Страднджа в края на 2013 година.

Трябва ли бежанските центрове в страната да бъдат закрити?

-  Тези бежански центрове, които съществуват в населените места трябва да бъдат закрити и всички, които са настанени там, да бъдат преместени. На територията на страната не трябва да съществуват центрове от открит тип. Настаняването на мигрантите е необходимо да става на самата бразда.

Вече се чу за някакво безумно предложение на Националното сдружение на общините в България, че с парите от Брюксел трябва да се заселват обезлюдените райони с мигранти. Това предложение е абсолютно неадекватно!

Защо?

- Това е антинационално предложение и не трябва да се допуска. Ние рискуваме да променим демографския баланс и характеристиката на населението в България,  при положение, че имаме отрицателен прираст и миграция навън.

Центрове най-вероятно трябва да се изградят, но те трябва да са на браздата, около КПП-та,  да бъдат строго охранявани  и от затворен тип. След като парите са отпуснати за това, не би трябвало да има възможност да се изразходват за друго.

Намалял ли е потокът на мигранти в Странджа?

-  Поток има и той не е спирал. Оградата по българо-турската граница все пак помага пропускането през браздата да не бъде толкова голямо, колкото беше в самото начало. По -добре да има ограда, отколкото да няма. А най-добре ще е най-накрая да се приеме тази политика на отблъскване, която предалагат народните представители от Патриотричния фронт. Това е начинът мигрантският поток да спре, да ги сплашим и да им покажем, че не са добре дошли в България.

Можете ли да посочите поне три причини, поради които мигранти у нас не трябва да бъдат приемани?

-  Могат да се посочат и 33 причини, тъй като такива хора нямат място тук. За какво са ни на нас мигранти- млади мъже? Какво ще правят, ще обработват нивите ли? Тези хора по никакъв начин не бива да бъдат заселвани. Причини много могат да бъдат изтъквани и смятам, че мястото им не е тук.

А къде?

-  Където са се родили и там, накъдето са тръгнали. Те не идват в България, за да живеят в страната ти. Опасността е, че в един момент ще бъдат спрени преди Австрия и Германия и ще бъдат върнати при нас. Тогава ние няма да можем да ги прогоним в Турция, защото за никого не е тайна, че Турция охранява по-добре границата си от нас.