Георги Димитров е кмет на община Карнобат. Един от първите случаи на заболял с коронавирус в областта, бе жена от Карнобат. Едно блиц интервю на Грамофона нюз с Георги Димитров

Г-н Димитров, каква е ситуацията в Карнобатско, почти месец след обявяването на извънредното положение?

Ситуацията е овладяна и спокойна. Постоянно контактувам с областния щаб, с началника на Регионалната здравна инспекция д-р Георги Паздеров, с колегите от областта. Проблеми винаги има, но търсим начини сами да си ги решаваме.

Ваши колеги от региона обмислят да актуализират бюджетите си след 2-3 месеца. Вие смятате ли да го направите, предвид непредвидените средства, които се използват през последния месец?

Опитваме се да харчим пестеливо и все пак не можем без дезинфектанти и без защитни предпазни средства. Нашите разходи не са много, все пак харчим пари, но и не реализираме част от заложените в бюджета си дейности. Например за спорта, защото няма спортни прояви. От културния календар например отпаднаха великденските празници, за които бяхме предвидили средства, т.е. можем да пренасочим пари за текущи разходи от други пера.

В Карнобат започна дарителска кампания за отделение в местната болница, където ще се лекуват пациенти с леки случаи на коронавирус. Кои хора ви подкрепиха?

Благодарен съм на гражданите и редица търговски дружества, които се включиха в дарителската кампания. Хората са съпричастни към проблема.

Колко души са в момента под карантина?

Движат се между 60 и 100 души, като отпадат тези, които са били 14 дни под карантина. Потокът от външни хора, които са карантинирани, намалява заради затворените граници. Те се проверяват от  медиаторите и от служителите от Районното полицейско управление.

Спазват ли местните стриктно наложените превантивни мерки?

Стриктно е много силна оценка. Хората не спазват стриктно наложените мерки. Сега се раздават пенсии и се опитваме хората да бъдат на разстояние от 1,5-2 м. Вслушахме се в препоръките на министъра на земеделието и новата заповед на здравния министър и отворихме пазара само за производителите, като ограничаваме струпването на много хора.

Ще има ли в Карнобат по-различни мерки за предстоящите християнски празници?

Мерките не са по-различни от тези, които са в другите градове. Църквите ще са отворени, но службите ще са при специален режим. Пасторът на Евангелската църква обяви, че те няма да правят служба вътре в църквата. Независимо от това сме взели мерки храмовете да бъдат дезинфекцирани.