Георги Бошев представи България на Световния MOS шампионат в САЩ, Орландо. Възпитаникът на Английската гимназия спечели златен медал като влезе в информационна битка с над 400 000 конкуренти от 130 държави. Как е преминал шампионатът, какво е чувството да си световен шампион и какви са бъдещите планове на Георги, вижте в интервюто на Gramofona.com.

 

Как се включихте в Световния MOS шампионат?

Това е световно състезание на Microsoft. За да участвам трябваше да бъда сертифициран. Това стана благодарение на проект на Софийския университет. Минах два кръга в България. Първият е регионален, вторият е национален и в двата кръга спечелих първото място. След това отидох на световното първенство в САЩ, което тази година се проведе в Орландо.

Какво представлява самото състезание?

Състезанието продължи три дни. Първият ден беше изпълнение на задачите. През втория имахме почивка, за да се оцени изпита. На третия ден обявиха резултатите на всички участници. Тогава се проведе и награждаването.

Какво е чувството да си световен шампион?

Чувството е невероятно. Не съм бил по-щастлив. Да представя България със знанията си. Да покажа българската сила и дух.

Завършили сте Английската гимназия. Къде ще продължите образованието си?

Ще следвам медицина във Варненския университет. Надявам се след това да мога да специализирам хирургия в България, за да работя в родината си. Много ще съм благодарен, ако през времето докато завърша университета в страната ни се появят добри възможности за специализация. Бих специализирал в чужбина, но предпочитам тук, за да мога да остана в България.

Какво обичате да правите през свободното си време?

Обичам да спортувам. Зимата карам ски. Лятото бягам, играя футбол и баскетбол. Отделям внимание на семейството си. С по-малкия ми брат играем на настолни игри. Разбира се, вечер излизам с приятели. Печелили сте и други олимпиади? От първи клас участвам по олимпиади. Печелил съм две първи места на Цветна олимпиада по информатика, която се провежда за Бургаски регион.