Кирил Танев е от Бургас. Той е фитнес инструктор и треньор на състезатели, републикански и балкански шампиони, носителите на международни купи и медали. Повече от 12 години изготвя хранителни и тренировъчни режими за професионални спортисти, както и за хора, търсещи добра и здравословна форма. Интервю на Грамофона нюз с Танев по повод новите мерки, ограничаващи спорта в следващите десет дни

Трябваше ли според вас за пореден път ковид мерките да засегнат спорта, знаейки,  че той е здраве?

Ситуацията в момента е такава, че болните наистина нарастват, но в никакъв случаи фитнесите не са място, където коронавирусът се разпространява и затова говорят няколко неща. В САЩ например знаем, че вирусът върлува с много голяма сила.

Направихме едно проучване, от което се разбра, че всъщност, че под 1 % от хората, които са болни, се разболяват именно във фитнеса или в спортните зали. Там просто има определени ограничения, при които се спортува с маски, има определени часове затова и определени хора, които могат да посещават съответните спортни заведения, мероприятия и т.н.

Защо в САЩ може, а в България не може?

Хората, които управляват в България можеха да сложат някаква адекватна мярка против разпространението на вируса, да оставят местата за спорт и да направят определени ограничения като задължително ползване на маска, дезинфекция, дистанция. Не го направиха!

Искам да ви кажа, че много малко хора, които се чувства зле, ще тръгнат да тренират на фитнес или ще спортуват изобщо. Самият аз също преболедувах коронавируса миналата година.  Уверявам ви, че въпреки, че това ми е работата и страстта, още от първия ден нито ми се тренираше, нито имах идеята да отида във фитнес залата.

Как ще се отрази десетдневното затваряне на фитнесите за онези от хората, за които спортът се явява вид лечение и имате ли такива клиенти?

В момента работя по една програма с хора с инсулинова резистентност. Над 20 души са включени в нея и резултатите ни са страхотни. Без медикаменти хората успяват да нормализират нивата на кръвната си захар, започват да се чувства изключително добре, научиха се да се хранят правилно. Вече няколко месеца те набраха голяма инерция, свикнаха с храненето, свикнаха с тренировките и сега изведнъж трябва да спрем.

Тези хора не са спортисти като мен или други мои колеги, те нямат изградена стратегия и на тях им бе много важно няколко месеца усилена работа да постигнат тази последователност.

Отделно във фитнеса, в който аз спортувам, имам момчета, които са с прекарани травми, имам и такива с различни други заболявания. Много голяма част от хората идват в залите заради стреса, който ежедневно преживяват, който също е много голям генератор на болести.

За всички тях фитнесът е много важен. За мен отрязването на достъпа на хората до фитнес залите и спорта е най-грешната, а не най-правилната мярка от всички останали мерки.

Смятате ли, че десетте дни ще бъдат достатъчни за намаляване на заболеваемостта?

Достатъчно би било, ако самите ние започнем да си спазваме мерките, да пазим дистанция един от друг, да носим маски, да ползваме дезинфектанти. Това е най-хубавата мярка. Голяма част от хората в момента се заразяват по офиси, по институции, в градския транспорт. Тези десет дни по абсолютно никакъв начин няма да помогнат на пандемията.

Единственото, което ще помогнат, е още няколко нефалирали фитнеси или заведения да фалират и още няколко болни хора да станат още по-болни. Всеки един човек, ако влезе в няколко офиса ще види, че всички хора са без маски и един да има болен, разболява останалите. Там хората стоят един до друг, на разстояние от 20 сантиметра. Във фитнеса има 5 души на 500 кв.м. , които са на разстояние 2,5 метра, които дори не си говорят и са с маска.

Имате ли колеги, които вече обмислят да се откажат от бизнеса си и очаквате ли някаква помощ от държавата?

При фитнес инструктурите има голям проблем, защото сред тях имам приятели, които от над 10 години се занимават само с това и за тях това поредно затваряне е голям шок. Има и цели семейства, където и мъжът, и жената са в тази индустрия и когато сега и двамата не могат да работят, се съсипва цялото им домакинство.

Нека не забравяме, че и при нас има доста разходи, които не трябва да се пропускат. Поддръжката на техниката, на кардио уредите и пътеките е скъпа, разходите си вървят, наеми на зали, кредити.

Предполагам, че за поредното затваряне ще бъдат изплатени някакви суми. Специално аз няма да подавам документи.

Какво мислите за ваксинирането и имунизирахте ли се вече?

Не съм от хората, които са антиваксъри, нито съм от тези, които на всяка цена казват, че трябва да се имунизират.

На този етап съм преценил, че няма да се ваксинирам, но уважавам мнението на тези, които са решили да го направят, щом смятат, че така ще се чувстват по-добре.