Лятна алтернатива за отдих в планината предлага родопското село Момчиловци, което от днес до неделя се превръща в столица на киселото мляко заради традиционния фестивал на млякото. За него пристига и китайска делегация. За феста и за възможностите, които планината предлага на гостите си, Gramofona.com разговаря с кмета на Момчиловци Сийка Суркова.

Г-жо Суркова, какво отличава родопското кисело мляко от останалите, които се произвеждат не само в страната, но и в чужбина?

-  Родопското кисело мляко се отличава с изключителни полезни свойства.Не случайно Момчиловци е известно в цял Китай като селото на дълголетието. Една от причините за това е киселото мляко, което присъства векове на ред на трапезата на нашите предци. По същия начин и сега то присъства на нашите трапези във всеки дом.Освен бактерията, за която всички знаем, нашето мляко е полезно заради билките, които растат по поляните около Момчиловци. И не случайно продуктът ни е впечатлил далечните азиатци, които преди 8 години пристигнаха в  Момчиловци, показахме им как се кваси мляко, какви са полезните свойства. Всъщност в Шанхай в Китай започна да се произвежда кисело мляко с марката Момчиловци.

А как стана връзката с Китай? Това не е близка до нас страна, въпреки това успяхте да осъществите контакти.

-  Преди да дойдат в Момчиловци, нашите партньори от компанията „Брайт” са направили дълго проучване на зоните на дълголетие в света. Фиксирайки България, Родопите, те дойдоха в Момчиловци и избраха селото ни за марка на тяхното кисело мляко. Повече от месец около 30 души от селото се записаха на курс по китайски език. Разделени са в две възрастови групи – деца и възрастни. На фестивала на киселото мляко те ще демонстрират наученото. Една от изненадите е да изпеят популярна китайска песен под съпровод на гайда.Преподавателите са от Института „Конфуций” и Българския център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай.

Планината е притегателен център за туристи от вътрешността на страната, както и на хора от морето. Идват ли много бургазлии в Момчиловци?

-  Хора от Бургас са чести гости на селото ни. Разбира се идват и много хора от цялото Черноморие. Като цяло туристите се впечатляват от красотата на природата, а след като прекарат няколко дни се запознават и с местните традиции и култура. Също така през лятото вечерите в планината са прохладни и това особено много се харесва на хората от морето. Ако говорим за традиционната родопска кухня, тук е мястото, на което могат да я опитат. Едно от ястията, които впечатлява туристите е пататникът. Легловата база в селото е от 200 легла и тя се запълва на 100%, като останалите туристи се настаняват в Пампорово и съседните населени места.

Какво може да предложи планината на морските хора?

-  Много са възможностите пред туристите. Освен с киселото мляко, Момчиловци е известно и с 27-те параклиса, които се намират около и в самото село. Между другото много гърци идват при нас точно заради религиозния туризъм. Имаме три светещи кръста, църквата „Св.св. Константин и Елена” е на 181 години, а камбанарията й е дело на каменоделската школа и е част от 100-те национални туристически обекта. Нещо, с което Момчиловци много се гордее. Аз съм много щастлива с това, защото тук вярата е жива и се пази. Хората почитат и празниците, и светиите, и Бог.

Това е много важно в днешните времена, защото дава сила и пази морала. Убедена съм, че ни води към по-добър живот. Освен това любителите на природата могат да посетят няколко екопътеки около селото. Една от тях е „Торнал Тодю”, посветена на едноименната песен, чийто автори са от Момчиловци. Друга екопътека е тази на дълголетието. Тя се вие под формата на осморка около селото и предлага различни забележителности. Освен пешеходните маршрути, в селото се намира лековито аязмо. Около Гергьовден много хора минават да си налеят от лековитата вода. През зимата работи ски-писта, която е предпочитана от семейства с малки деца, заради по-малката денивелация. Така че Момчиловци е добър избор за туризъм през четирите сезона.

Коя ще е най-голямата атракция на фестивала на киселото мляко, който започва от днес?  

-  Не мога да кажа коя ще е най-голяма, тъй като всеки ден има много атракции. Откриваме фестивала в 16.00 часа. Тогава ще посрещнем китайска делегация от 30 души. Преминалите курса по китайски език ще си получат сертификатите. Вечерта ще има концерт на Ансамбъл „Българе”. На следващия ден сутринта ще направим символична първа копка на нова ферма с мандра, която се изгражда по проект на два километра от Момчиловци. Непосредствено до тях ще бъде изграден демонстрационен център, където по време на фестивала посетителите ще видят как се кваси мляко, как се приготвя сирене.

Ще има и конни състезания и всеки ще може да поязди безплатно. Един от акцентите в събота ще бъде конкурса „Кралица на киселото мляко”. Носителката на престижната титла ще има възможност да представя страната ни в Китай в рекламните материали, които заснема компанията произвеждаща кисело мляко с марка Момчиловци. Закриването на фестивала е в неделя следобед, като дотогава всички посетители могат да включат в интересни състезания и конкурси като най-бързо приготвяне на таратор, надпиване с айран, надяждане с кисело мляко, могат да се включат в различни демонстрации и дегустации на производители на млечни продукти от Родопите и страната. В дните на фестивала, който се провежда за трета поредна година, са хиляди души.

Автор: Павлина Куцарова

Снимка: Личен архив