Йорданка Ананиева е зам.-кмет по образование и култура в община Бургас.  По образование е психолог. Тя е член на дружеството на психолозите в България. Винаги е отворена към хората, които носят в себе си духовното. Будител ли е самата тя и кои са днешните будители? Блиц интервю на Gramofona.com с Йорданка Ананиева в един от най-светлите български празници.

 

Буден ли е според вас българинът?

-  Българинът става все по-буден и по-буден! Усещам все повече хора, които имат сензитивност към духовното. Виждам все по-пълни зали на концерти, на опера, на балет. Виждам все повече хора, които ходят на благотворителни концерти. Виждам все повече хора, които се обединяват за някаква положителна кауза.

Това смятам, че е смисълът на будността. Това е да усещаш какви са проблемите, да можеш да увличаш след себе си другите, да търсиш решение и това да е позитивно. Виждам, че все още има хора, които само си мрънкат, но тези, които увличат към положителните идеи и запалват другите, са доста повече. Всяко време си има своите будители и може би сегашните са малко по-различни от възрожденските, но със сигурност ги има.

Какво е духовното израстване на днешните будители?

-  Гледането към бъдещето, да търсиш решение на проблеми и да обединяваш хората. Да намираш хора, които да те следват и по този начин да правиш по-добър своя собствен живот и животът на хората около теб чрез духовно подбуждане към активност в духовната сфера.

Кои са днешните будители според вас?

-  Мисля, че са много. Будители има сред учителите, които се опитват да провокират мислене сред децата, положително отношение към науката, труда и духовността. Една голяма част будители има сред писатели, творци, артисти, музиканти. Една голяма част има и сред журналистите. Много е важно те да събуждат у хората желание да се развиват духовно. Будители разбира се има и сред хората, които не са от тези професии, но също са будители.

Познавам много, които идват при мен  и много искат да помагат например на  болни деца и да организират благотворителни концерти. Ето така те проявяват себе си като будители, защото това също е една важна кауза. Човек може да бъде будител, незвисимо от това какво работи.

Какви качества трябва да притежава един будител?

За мен е важно той да има силен дух, да подбужда към напредък, духовно израстване и да увлича след себе си другите.

Вие самата чувствате ли се като будител?

-  Не, не се чувствам. Работата, която върша наистина е свързана с духовно подбуждане, но смятам, че работата на администрацията е да помага на хората, които носят в себе си това и нашата задача е да подпомогнем този процес. Възприемам моята роля като човек, който иска да помага на хората, които имат талант и възможност да го развият и покажат на останалите.