Даринка Иванова е директор на бургаското СУ „Константин Петканов”. Интересът към учебното заведение през последните години е много голям заради обновената и осъвременена материална база и отличните условия за образование на децата. В навечерието на 24 май се срещаме с нея и екипът й, за да ни разкаже как заедно са успели да създадат „Доброто училище” в Бургас.

Г-жо Иванова, с много труд и постоянство Вие, екипът Ви и децата се развивате с всеки изминал ден. Какви дейности и интересни занятия предлагате в училището?

Действително училището се развива много сериозно и успешно. Най-важното за нас е да създаваме общност, в която всяко дете да се разгърне и намери себе си чрез модерни технологии, изобразително изкуство, музика, вокални групи, танци, спорт, хореография.

Училището се намира в най-големия бургаския комплекс „Меден рудник”, който е далеч от центъра. За да улесним родителите и да не се налага те да пътуват, успяхме да предложим на място различни обучителни дейности за децата.

С времето създадохме прекрасни ателиета за децата, където в чудесни условия те да изучават изящни и приложни изкуства и графичен дизайн. Много сме горди, че в СУ „Константин Петканов“ децата не само изучават математиката, но и я обичат. Това е благодарение на иновативната програма  Джъмп Мат (JUMP Math).

От години предлагаме на нашите ученици безплатна лятна креативна занималня. Тя е през месеците юни и юли, когато децата правят проектни дейности под формата на игра, свързани с учебния процес. Дейностите са леки и приятни, така че да не тежи на учениците по време на лятната им почивка, но и в същото време да бъдат във форма.

В предварителния ни разговор казахте, че имате парник. Каква продукция отглеждате?

Една от сериозните насоки, в която се развиваме, е екологичното възпитание. Ние сме първото училище в Бургас, което има парник, а вече и готова продукция като зелен лук. Подготвили сме разсад, който вече засаждаме в двора. Крайната ни цел е отглеждането на билки и подправки, които от една страна ще можем да опитаме, а друга – да продаваме на пазари.

Имаме и класни стаи на открито, в които децата правят опити с био и химични торове. Учениците с голямо любопитство следят влиянието на климатичните състояния - засушаването, затоплянето, кое как ще се отрази на растенията.

Децата работят с удоволствие, защото са зажаднели за нещо, което сами да си направят – те да си отгледат даденото растение, да се докоснат до природата, да помиришат почвата. От много години организираме и различни екологични акции в Странджа.

Разкрили сте професионални паралелки по информационни технологии и графичен дизайн, а сега идва ред и на една много важна и интересна специалност, свързана с логистиката. Разкажете ни повече за нея? 

Специалността „Спедиция, транспорт и складова логистика“ е единствена в нашата област. Професията, която ще придобият завършващите е „Спедитор-логистик”.

В световен план спедиторските фирми са много добре развити, така че това е една професия, която ще даде много сериозен шанс за работа в региона. Фирмите, занимаващи се със спедиторска дейност ни търсят още от сега, защото имат нужда от подготвени кадри.

Децата от тук ще ходят на обучение във фирмите и от фирмите ще идват тук, което не е никак без значение. Като бонус учениците ще получат безплатно и шофьорска книжка.

Зад всички Ваши успехи стоят опитни кадри – какъв е екипът Ви?

Като двигател и инициатор дълги години съм успяла да видя позитивите и негативите в работата си. Зад всички наши проекти, дейности и инициативи стоят опитни личности. Имам млад, иновативен и креативен екип и той се разраства непрекъснато. В училището работи много опитен, висококвалифициран клиничен психолог, страхотен логопед и двама ресурсни учители. Колегите така прекрасно са се сработили, че когато има задачи за изпълнение, всеки си поема своята и с много желание и труд я движи докрай.

Всички ние работим прекрасно и с родителите и сме отворени винаги към тях. Вървим към една осъзната дисциплина. Децата тук не са под строй. Те знаят, че не бива да се тича, не бива да се нагрубяват, а да спазват добри взаимоотношения. Преди няколко дни прочетох един страхотен отзив, че нашето училище първо е училище за добри хора, а след това и за добри ученици.

Възпитавайки ги да бъдат добри, ние ги мотивираме да се учат, защото това им е стимулът. Едно дете се чувства значимо не само когато получи висока оценка, а когато кажем „Браво!” на ученик с най-големите затруднения, когато оценим високо трудната стъпка, която то е направило.

Кой е най-големият резултат, който сте постигнали през годините?

Най-големият резултат е, че се чувстваме удовлетворени от работата си, когато се случват само добри неща. Винаги сме се стремили да показваме правилните неща на децата, за да се чувстват щастливи в училище и да го почувстват като свой дом.

Какво бихте пожелали на колегите, родителите и децата в навечерието на 24 май?

На родителите да са спокойни, че ние не сме на две страни, а сме заедно в името на децата. На колегите - да се чувстват значими, да имат малко повече самочувствие и да вървят напред с много ентусиазъм.

На прекрасните ни деца желая здраве и да бъдат винаги така изявени и добри. За да имаме ние възрастните бъдеще, трябва да си го изградим чрез младите хора.

Ние градим бъдещето на държавата ни! Образованието приема тези, които го носят вътре в себе си. Учител се раждаш и няма бивш учител!