Инж. Румяна Цвяткова е директор на природен парк „Странджа”. Завършила е Лесотехническия университет. Дълги години е работила в Югоизточно Държавно предприятие-Сливен като експерт по възобновяването на горите. Каква беше 2021 г за природния парк, какъв е нейният призив към природолюбителите за новата година и кои бяха трудните моменти през старата? Интервю на Грамофона нюз с инж. Цвяткова

Инж. Цвяткова, имахте ли трудни моменти през 2021 г. и кое бе нещото, което донесе най-голямо удовлетворение на екипа Ви през годината?

Първо пожелавам на Вас и всички читатели да сте здрави, за да сте сред природата на парк „Странджа“, да сте щастливи, за да се любувате на природата ни чудна и да се обичате, защото любовта е всичко! Като всяка работа и ние имахме трудни моменти и дни през изминалата година, но благодарение на колегите, доброволците и спонсори успяхме да решим част от тях.

През 2021 год. река „Младежка“ при обилните валежи през пролетта отнесе три моста по най-посещавания ни маршрут „Извори и пещери на р.Младежка“. Това ни изправи пред големи трудности - намиране на средства, майстори, които да ги изградят, материали и най-вече тяхното доставяне, тъй като няма горски път до самите мостове и се наложи всичко да се носи на ръка.

Други трудни моменти са свързани с Ковид-19, тъй като плануваните мероприятия много често се проваляха. Но, разбира се по-важното е всички хора да са здрави! Друга постоянна болка са ни боклуците, пръснати навсякъде из парка и невъзможността да се справим с този проблем.

Въпреки табелите, статиите, снимките с отпадъците, почистванията с доброволци или само от служителите, след време те отново са навсякъде, най-вече около заслоните и места за пикници. Лично за мен беше труден моментът, че през 2021 година се наложи да се разделя с двама дългогодишни служители на Дирекцията на парка поради навършване на години за пенсия.

Искам да им благодаря за всеотдайната им работа, за голямото им сърце, което влагаха в своята работа и за обичта им към Природен парк „Странджа“. Вярвам, че със същата любов ще продължат да ни помагат.

Радост ни донесоха малките неща, малките победи и най-вече усмивките на децата, с които работихме през цялата година. Радвахме се, че имахме и за кратко успяхме да организираме поредния Фестивал на „Зелениката“. Радвахме се на една учителка, истинска будителка от село Строево, обл.Пловдив, която макар и далеч е запалила обичта на учениците си към природата и „Странджа“.

Радваме се, че природата на Парк „Странджа“ вдъхновява всички - г-жа Велина Атанасова написа страхотно стихотворение за най-старото дърво /благун/ край село Заберново, а г-жа Татяна Йотова издаде цяла книга със стихове за птиците и растенията на „Странджа“.

Благодарим и на двете, затова че със своята поетичност докосват сърцата на децата и запалват огънчето на любовта към красотата около нас, за да я съхраним и опазим.  

Имаше ли проекти, които не успяхте да изпълните? 

За съжаление имаме проекти, които не успяхме да осъществим поради епидемичната обстановка или поради липса на достатъчни средства.  Надяваме се тази година да е по-благодатна и да имаме средства и сили да ги изпълним. Искахме повече деца да дойдат при нас сред природата на ПП “Странджа“, да се докоснат, да я видят, пипнат и да ги научим какво трябва да правят и какво е забранено в различните защитени територии.

Каква е оценката Ви за 17-ия Фестивал на зелениката?

Ще бъда откровена - по шестобалната скала оценката е Добър. За съжаление ни искаше се повече неща да направим, но краткото време за организация, а и ковид-ограниченията не ни позволиха. Хората искаха повече да се веселят и да има музика цял ден, но това не беше възможно.

Имахме разнообразни тематични маршрути – в „Царството на Зелениката“, „Хищниците“, четири поклонически параклиси и църквата в Заберново /най-старата в Странджа/ и разходка в дебрите на резерват „Силкосия“ /първият резерват в България/, на които природолюбителите се насладиха максимално. Надяваме се тази година да няма никакви забрани и да организираме различни забавления.

Кои райони почистихте тази година заедно с горските служители от близките стопанства?

За поредна година с колектива на ДГС „Звездец“ почистихме всички туристически места и нерегламентирани сметища на територията на стопанството. Няколко пъти с част от служителите на парка и горското стопанство почистихме маршрута „Извори и пещери на р.Младежка“.

По Черноморието също почиствахме заедно с колегите от ДГС „Царево“ няколко невралгични места. Обиколихме плажовете в защитените местности  „Листи“, „Силистар“ и около с.Синеморец. В Малко Търново с доброволци и колектива на ДГС Малко Търново почистихме най-посещаваните места за отдих, около чешми и по пътя за с.Граматиково.

На 24 януари природен парк „Странджа“ ще навърши 27 години. Какво сте подготвили за празника?

За тези 27 години са направени много неща в ПП “Странджа“ и ми се иска да подготвим за всяка изминала година по нещо, но ще се ограничим и ще направим няколко мероприятия, като най-важното за мен ще бъде с децата на Странджа.

Те са бъдещето, на което ще завещаем опазването на природата, биоразнообразието и разчитаме, че те с любов ще управляват и ще се грижат за парка. С ученици от Малко Търново ще излезем и ще им разкажем за парка, ще покажем красотата на ПП “Странджа“ през зимата.

За по-големите любители на зимните разходки ще организираме поход, който ще обявим в нашата фейсбук страница. Плануваме и други мероприятия, но нека са изненада за сега, а за тях първо ще научат Вашите читатели.

Този рожден ден не е само на ПП “Странджа“, а на всички нас - защото вие сте хората, които го опазват и съхраняват за нашите деца и внуци. ПАЗЕТЕ ПРИРОДАТА!