Димо Колчев е прокурист на „Елдрайв чарджинг“. Отговаря за бизнес развитието на компанията, която е най-голямата фирма в България за изграждане, инсталиране и опериране на зарядни станции за електромобили. Преди дни стана ясно, че „Елдрайв чарджинг“ ще изгради 50 зарядни станции в Бургас. Интервю на Gramofona.com

Защо зарядни станции за електромобили?

Ами защото това е бъдещето според нас. Смятаме, че в един момент, колкото и банално да звучи, планетата няма да издържи на тези натоварвания, на които е подложена в момента. Виждаме световните трендове как се движат. Дори огромни концерни като „Фолксваген“ и компаниите под тяхната шапка постепенно започнаха да променят производството си и насочват усилия към електромобилността. Има редица предимства на електрическите автомобили. И разбира се, на този етап електричеството като ресурс е по-трудноизчерпаем от тези, които в момента използваме. По-лесно се управлява и създава по-малко щети на околната среда.

От колко време сте на пазара?

Компанията е създадена през 2014 година със сходна идея, която с времето се промени, за да достигне днешния си вид. Произлиза от майката – „еМобилити интернешънъл“, а бизнесът се формира като типчна холдингова структура. До скоро беше трудно да убедим собствениците на локации да изградим локални станции при тях. Лека полека нещата се обрънаха и сега вече има голям интерес. Реално ние сме подписали споразумения с почти всеки един голям мол в страната за зарядни станции, а там където нямаме споразумения, сме в процес на преговори.

Не сте единствени на пазара, който обаче не е много голям. Какво ви отличава?

Това е нашето мобилно приложение. То е изключително удобно и достъпно, а с него се работи много лесно. Може да си регистрирате кредитна карта и да зареждате безконтактно. Приложението разполага и с навигация, за да ви отведе до най-близката станция. Най-общо казано, нашето приложение прави услугата достъпна за всеки. Имаме регистрирани около 2000 потребителя. По-малко са активните, но има увеличаващ се интерес. Трябва да отчетем, че към края на април тази година в България са регистрирани 1400 електромобила. Това е трети знак след десетичната запетая спрямо другите два милиона регистрирани автомобили, които са с двигатели с вътрешно горене.

Т.е. електромобилите все още са екзотика?

 Да, все още са екзотика и все още цената им се определя като висока. Имайте предвид, че 400 от тези 1400 електромобила са в услугата за споделено пътуване в София. Така че, реално пазарът е малък. Забелязваме обаче един феномен, който е обнадеждаващ. България е знаете държавата с един от най-застаряващите автопаркове. Средната възраст на автомобилите е много голяма – 15,20 години. Но забелязваме много голям интерес към услугата за споделена мобилност, както и много голям интерес към услугата за закупуване на електромобили и хибриди. А хибридите са над 5000 вче в България. Това показва устойчива тенденция. Ние знаем, че никое чудо не става за една нощ. Трябва да се натрупат определени процеси в обществото, за да се случат нещата.

А ние сме традиционалисти, колкото и да сме любопитни към новото.

Точно така. В този смисъл смятаме, че първо трябва да си обучим потребителите, но и да изградим голяма мрежа, която да им даде относително спокойствие. Ще се съгласите, че ако имам елекромобил и ако от София до Бургас има една зарядна станция, това е пълна екзотика. Всеки път ще е – дали ще стигна, или няма да стигна! Нашата цел е да се насити картата достатъчно и хората да имат спокойствие когато пътуват. В тази връзка смятаме, че 50 станции в Бургас е подходяща бройка.

Как подбирате местата за зарядните станции, все пак 50 точки за зареждане не са малко?

Трябва да са на удобно място от гледна точка на трафика и да имат смисъл от чисто потребителска гледна точка, защото междуградските пътища са ясни – там се строи на бензиностанции. Докато в града е хубаво човек да получи нещо допълнително, защото зареждането отнема време. Вече сме изградили две станции с Община Бургас. Това е един от първите ни договори, които сме подписвали. Имаме добри отношения и работим лесно с общината тук.

Бургас ли е градът след София с най-много станции?

Бургас и Пловдив са с еднакъв брой. Надяваме се Бургас да се развие още повече в това отношение.

Щом искате да изграждате още станции в Бургас, значи има интерес към тази услуга тук, така ли?

Станциите в Бургас, не всички, но като цяло са едни от най-използваните.

Обмисляте ли и другаде по Черноморието да направите зарядни станции?

Със сигурност. Обимсляме за Созопол и Слънчев бряг. Трябва да се създаде цялостна визия и когато един потребител си отвори приложението да почувства спокойствие, че ще се движи с електромобил.

Целта ни е да изградим голяма мрежа, която да покрива нуждите и на транзитнопреминаващите пътници. Имаме клиенти от Турция, Русия, Молдова. Това показва вяра в системата. За да тръгнеш от Русия до България с електромобил означава, че имаш вяра в системата.

Означава и, че имаш инфраструктура между двете държави.

В Румъния има, да.  Даже в момента започваме проект с тяхна верига бензиностанции за изграждането на зарядни станции и там, и у нас. Трябва да се намери баланс между станциите в градска среда, които са по-бавни и междуградските станции, които са по-бързи.

За колко време се зарежда един електромобил?

По принцип зарядът на електромобилите се прави между 20 и 80%, защото това е икономически най-издържано, особено на бързите станции. При повечето модели това отнема от 20 до 40 минути. В градска среда зареждането е от 2 до 4 часа. Това е удачен вариант, ако има стимули под някаква форма от общините – например безплатно паркиране и съответно удобства, които да предложи средата около зарядната станция. Това е скъпа технология, така че нашият потребител в повечето случаи е човек, който има собствен гараж и основно там зарежда електромобила си. Около 20% от зарежданията му са в наши станции. Останалите прави вкъщи, където е по-евтино и използва, че нощно време колата е на едно място.