Блиц интервю на Gramofona.com с кмета на Бургас Димитър Николов

Г-н Николов, след урагана от събота бургазлии заговориха, че трябва да имаме система с SMS известяване, за да не ни изненадват подобни катаклизми. Днес и Вие поискахте съдействие от вицепремиера Атанас Пеканов, има ли възможност това наистина да се случи?

Оказва се, че такава система трябва да бъде национална. Тръгнах да търся варианти и техническа възможност да го направим само за Бургас, но се оказа, че това трябва да е първо на национално ниво и държавата да има ангажимент с мобилните оператори. Те имат опцията и възможността да съобщават на своите абонати, които са в зоните на покритие на телефоните и попадат в рискова зона.

Давам пример с Бургас. Ако ние половин час по-рано имахме тази информация, щяхме по своите вътрешни канали да оповестим хората да си преместят на безопасно разстояние автомобилите и вместо 140 повредените автомобили щяха да са 5 или 10. Това означава по-малко стрес, по-малко материални щети, а и хората щяха да се приберат на безопасно място. Не мисля, че е толкова сложно и трудно, за това търся контакт и с вицепремиера Атанас Пеканов. Може би през Плана за възстановяване ще може да се финансира пободен проект. Аз знам от свои колеги, от кмета на Александруполис знам, че в Гърция имат такава система. Там мобилният оператор чрез местната власт предупреждава хората. Има такава система на Балканите и не е необходимо да преоткриваме топлата вода.

Община Бургас имаше ли предварителна информация, че наближава толкова страшна буря?

За съжаление, не. Друг път ни заливат от информация, но сега по нито един канал нямахме предупреждение. Доколкото разбрах дори и на Летище Бургас са имали проблеми. Два самолета минути преди да връхлети бурята са излетели в последния момент. Три от самолетите са били изместени от местата си. Тук въпросът е и даже от национална сигурност, защото това е национален приоритет – безопасността на хората. Г-н Пеканов каза, че ще се помисли да се заделят средства за такава оповестителна система.

Щетите в града са огромни и най-вече от паднали дървета. Колеги припомниха случай от преди няколко години. Тогава служителка на Община Бургас беше уволнена, защото е разпоредила да се подрежат клоните на дървета в Морската градина. Сега обаче те са едни от малкото оцелели след бурята.

Виждате ли какъв парадокс! Аз не знам къде е балансът между осигуряването на повече публичност на природозащитниците, които се борят за всяко зелено растение и безопасността на гражданите от дърветата, страдащи от градската инфраструктура.  Всеизвестен е фактът, че дърветата, които растат в градска среда много по-бързо се амортизират, разболяват се и заради проблеми с коренната система са много по-податливи на аномалии. Бургас е може би градът с най-много съдебни дела за рязани дървета. Аз лично съм се явявал няколко пъти в съда. Моето лично мнение като кмет, който носи отговорност за хората, е че трябва да бъдем по-предпазливи и да мислим приоритетно за живота и здравето на хората. Виждате, че по някакво чудо минахме без жертви.

Много искам обаче да благодаря на стотиците доброволци. Даже преди малко от една фирма ми се обадиха и казаха да им посочим едно от 400-те дървета, да дойдат и да освободят града от него. Има страшно много работа и няма да приключим за седмица, ако не се включим всички.

Какво ще се случи с цялата тази дървесина, която остава след падналите клони и дървета?

Част от дребната растителност ще бъде нарязана на чипс и стърготини. По-едрата ще се складира и по приоритет ще се даде на социално слаби семейства, на социални домове и пенсионерски клубове. Имаше предложение да предоставим дървесина на пострадалите села в Карловско, ще говоря с кмета на общината дали има смисъл да пращаме дървесина от Бургас. Мисля, че и тук има достатъчно нуждаещи се, които да я получат.