Д-р Величка Недева е специалист кардиология, ревматология и вътрешни болести. Практикува в сферата на здравеопазването близо 40 години. Разговаряме за това как се отрази коронакризата на пациентите с кардиологични заболявания.  Интервю на Грамофона нюз.

 

Д-р Недева, какви са вашите наблюдения - влоши ли се състоянието на пациентите със сърдечни заболявания по време на ковид кризата?

Както знаем  ковид е вирусна инфекция и като такава има влияние и върху сърцето. Повишиха се случаите с  перикардити (увеличаване на  течността около сърцето ), нарушенията в сърдечния ритъм ,болките и стягането в сърдечната област, което не винаги е свързано с исхемична болест на сърцето.

По какъв начин коронавирусната инфекция се отразява върху пациентите със сърдечни заболявания?

Има единични  случаи  на атакуване на мускулните клетки  на сърцето с  разширение  на  сърдечните кухини. Да се надяваме, че при проследяване, ще са обратими.

Много често пациентите идват с високи стойности на  кръвното налягане. Това  е от стреса от болестта, обездвижването  и неправилния начин  на хранене. 

Това се вижда от социалната анамнеза -казват не излизахме никъде,  само се хранехме. Пациентите  се оплакват най-често и от засилена умора,  безсилие  и отпадналост.

 Притесняват ли се пациентите от посещение за преглед?

Пациентите  се страхуват да идват на  медицински прегледи. Потокът през последната година  намаля. Естествено, че се страхуват да не се заразят в болничното  заведение или от други пациенти.  Те обаче трябва да  са спокойни, че здравните заведения се дезинфекцират  постоянно и старателно.

При какви здравословни състояния отлагането на прегледа е опасно за здравето на хората?

При поява на оплаквания от поява задух, тежест или болки в гърдите (от какъвто и да е характер), сърцебиене, прескачане на сърцето и  високо кръвно налягане,  трябва да  потърсят специализирана медицинска помощ. Заразяването не е  толкова  опасно, както ако се пропусне  остро сърдечно заболяване.

От година насам начинът ни на живот се промени доста. Освен коронавируса, смятате ли, че стресът сред хората също е заразен?

От една година живеем в  тежък стрес, неправилен начина на живот, противоречиви данни за  заболяване и  излекуване, загуба на  близки и познати.Това допълнително  натоварва защитата на организма, която трябва да се бори с вируса.

Какви съвети бихте дали на бургазлии относно здравето им по време на пандемия?

По отношение на предпазните мерки много се направи. Хората старателно носят маски, спазват дистанция, използват дезинфекциозни средства, надявам се да си мият и ръцете. Искам да обърна внимание и на едни друг момент. Всички виждаме колко много използвани маски се  търкалят по  улиците, виждаме и колко много фасове от цигари, бъркалки и чашките  от кафе   се хвърлят със замах по улиците.

Да не говорим за храчките и секретите от носа,  които си изхвърлят  тенденциозно по  време на движение  от недобросъвестни  граждани. Щом искаме да се предпазим, да започнем  от елементарни  изисквания към себе си. Сега отвориха и заведенията за обществено хранене.

По мое наблюдение почти няма продавач на храна, който да си измие ръцете преди поднасяне на същата на клиентите. При  въпрос  защо така се получава,  се отговаря, че са чисти и няма само да ги мият. Борбата  с вируса има много аспекти, в която сме включени  всички.      

Ако искате да посетите д-р Недева за професионален преглед и консултация, може да го направите в кабинетите й в Бургас. Д-р Недева разполага с един от най-добрите апарати за разкриване на сърдечни заболявания. Кардиологът работи с НЗОК.

Кабинетът на д-р Величка Недева се намира в гр. Бургас, к-с, „Славейков” бл. 117, ет или в Трета поликлиника

За запазване на час: 0888/509 168