Д-р Стою Бошнаков е един от най-добрите кардиолози в Бургас. Всекидневно консултира хора със сърдечни проблеми и хора с високо кръвно налягане.Интервю на Gramofona.com в Деня за борба с хипертонията.

Д-р Бошнаков с какви случаи се сблъсквате ежедневно в практиката си и кой е най- младият Ви пациент, страдащ от хипертония?

Над 20 годишна възраст 40% от хората страдат от високо кръвно налягане. То нараства все повече с възрастта като особено на 40-50 годишна възраст всеки човек трябва редовно да го следи и да бъде нащрек за появата му. Имам пациенти с високо кръвно налягане, които са на по двайсет години. Границата пада постоянно.

На какво се дължи това, че възрастовата граница постоянно пада и все по-млади хора страдат от високо кръвно?

От една страна първичната хипертония се дължи на генетичния фактор, който не можем да променим. Другото, което има значение са храненето и начина на живот. Все повече хора се занимават с професии, които водят до адинамия. Те прекарват по-голямата си част от времето си седнали без движение и това води до затлъстяване. То също нараства все повече. Лошите навици свързани с тютюнопушенето също играят много голяма роля.

Колко често трябва да измерваме кръвното си налягане и правят ли го хората?

Проблемът е там, че повечето хора не го правят. Има мит сред тях, че когато вдигнат кръвно, те ще усетят появата му, което всъщност много рядко се случва. Почти всички случаи на хипертония са безсимптомни. Именно поради това профилактиката взема едно много централно значение и такива профилактични прегледи какъвто е този са много важни. Препоръчително е и вкъщи да си измерват от време на време кръвното. Всеки има близки, които страдат от хипертония и те имат апарат за кръвно. Трябва поне веднъж в годината да се изследва кръвното налягане.

Какви са рисковете за здравето ни от високото кръвно?

Високото кръвно много често хората го асоциират с инсулт, но то засяга много органи в организма. Бъбреците, сърцето изобщо всички кръвоносни съдове в тялото се увреждат от него. Дългосрочните хипертония са един от най-важните пускови механизми за всевъзможни заболявания, свързани със сърцето и кръвоснабдяването на всички органи.

Има ли лечение за хората страдащи от високо кръвно налягане?

Лечението на артериалната хипертония е сложен въпрос. В повечето случаи пълно излекуване несъществува. Освен в много малък процент от случаите, където откриваме една единствена причина, която можем да лекуваме. Важното е, че високото кръвно може да се контролира. Човек, който си контролира кръвното налягане макар и да не го излекува има много добра прогноза и живее един нормален живот, сравним с този на човек, който никога не е имал високо кръвно.

Превенцията каква е?

Превенцията е: качествена храна и повече спорт.