Д-р Мирослава Киселкова е началник на отдел „Противоепидемичен контрол“ към РЗИ-Бургас. От здравната служба отчитат, че от 1 януари досега има над 40 случая на скарлатина в региона. Колко е опасна инфекцията за децата и очаква ли се броят на инфектираните да расте, интервю на Грамофона нюз.

Д-р Киселкова, в цялата страна в момента върлуват грип, настинка и ковид. Каква е ситуацията в региона с друго заразно заболяване – скарлатината?

Случаите на скарлатина се завишиха от декември месец миналата година. За януари нивата вървят също високи, като досега имаме над 40 регистрирани случая в регион Бургас. Все още обаче не са отчетени цифрите за целия месец. Тъй като много бързо се разпространи информацията за повечето болни, майките започнаха сами да ходят и да си изследват децата. Резултатите са положителни  за бета хемолитичен стрептокок, който е причинител на скарлатината.

Спрямо тези цифри може ли да се говори за бум на скарлатина към днешна дата?

Това е заболяване, което се среща при малките деца от детската градина и в началните училищни класове. Три години имахме ковид вирусна инфекция, заради която се използваха много антибиотици. Всички други заболявания, които бяха подтиснати в този период, сега намериха почва да се проявят. Може би и затова имаме антибиотици, които са станали резистентни във времето и самото заболяване не може да се повлияе. Затова имаме и ръст на тези заболявания. И това е резонно след една такава изкарана пандемия.

Може ли да се твърди, че скарлатината е вид шарка?

Един от симптомите при скарлатината е обривът. Може да нарече шарка, защото има обрив.

Появяват ли се усложнения след прекарана скарлатина?

Скарлатината е опасна за деца, които имат кардиологични и артритни заболявания. В случая е опасен токсинът, който се отделя от стрептокока, защото атакува слабите места. Ако детето има предразположения към такива заболявания, скарлатината може да бъде опасна за него.

Когато се установи такова заболяване, личният лекар трябва да прецени риска за всяко едно дете и да направи допълнителни консултации. Ако има някакви притеснения, да съобрази лечението спрямо състоянието на детето.

Кои са най-честите симптоми и само с антибиотик ли се лекуват болните?

Най-честите симптоми са температура и гърлобол. Обривът е по-рядко. Нямам чак такива широки наблюдения как точно протича скарлатината, защото личните лекари изпращат бързо известие, в което ни уведомяват, че има поставена диагноза скарлатина. Когато лицата са хоспитализирани, тогава и ние имаме повече впечатления, защото правим директно епидемиологично проучване.

Кои са Вашите съвети към родителите в грипните месеци?

Нека ограничаваме контактите си, особено с болни хора в затворени помещения, да проветряваме по-често, да си мием ръцете по-често. Когато влизаме в затворено помещение, нека носим маска на лицето. Тя помага и за бактериалните инфекции. Това са мерките, които е препоръчително да се спазват, независимо дали инфекцията е вирусна, или бактериална.