Д-р Жени Стоичкова е детски пулмолог от Бургас. Тя е специалист с дългогодишен опит в детските болести, детска пневмология и фтизиатрия. Днес разговаряме за настинките, грипа и как правилно да се предпазим. Интервю на Грамофона нюз.

Д-р Стоичкова, кои са най-изявените симптоми, за които трябва да следим?

Основната дума при заболяване от грип, характеризираща обичайните и за други вируси симптоми, е ВНЕЗАПНО висока температура, втрисане, болки по тялото, сънливост и слабост, безапетитие, след което да се появят и болки в гърлото или хрема и кашлица.

Как протичат в момента настинките и как влияе грипът най-вече върху децата, тъй като те са доста по-уязвими?

От края на миналата година, поради високите за сезона температури и струпването на много хора за празничната подготовка, станахме свидетели на повишена заболеваемост от респираторни инфекции с широк спектър от причинители. В момента, както и всяка година преди Ковид епидемията, през зимните месеци преобладава грипният вирус. Основните грипни щамове, които са доказани у нас в момента, са тип А. “A(H3N2) и A(H1N1.)

Децата са по-уязвими от него. Веднага щом детето прояви симптоми на грип, особено при деца под 2-годишна възраст, трябва да се уведоми лекуващият лекар, защото грипът може да доведе до усложнения като инфекция на ушите, бронхиолит или пневмония. В повечето случаи симптомите на детето  се облекчат в рамките на 5 дни, въпреки че кашлицата и общата слабост, могат да се задържат за по-дълъг период от време.

Как превантивно здравите могат да се предпазят  - да вземат ли противовирусни препарати, или може би билкови?

При всяко инфекциозно заболяване, освен вида причинил, от особено значение за протичането, са възрастта и имунния статус на гостоприемника, както и околната среда. Добре е да се поиска съвет от лекар, който познава  здравословното състояние и начина на реакции на вашия организъм, за да подбере подходящ  имуномодулатор.

Природата от векове ни предлага сезонни плодове, зеленчуци и билки, които имат противоинфекциозно и имуноподкрепящо дейстие.Традиционната българската кухня изобилства от такива продукти и е редно да бъдат включени в менюто.

Детските отделения са пълни - пневмонията ли е най-честото усложнение от вирусите в момента?

В някои случаи, особено ако детето е новородено или има хронични заболявания, може да се наложи да бъде лекувано в болница. Тъй като вирусът се предава по въздушно капков път, респираторният тракт е най засегнат и по-тежкото протичане засяга долните дихателни пътища.

Много родители дават на своя глава антибиотици на децата си. Моля, кажете – това редно ли е или даването на антибиотик трябва да е задължително позволено от лекар?

Вирусно заболяване и антибиотик са изключващи се понятия. Антибиотиците са етиологично лечение за бактериални инфекции и успехът от прилагането им зависи от правилния избор, направен от лекар.

Какво е мнението Ви за самолечението, при положение, че в момента има настинка, грип и ковид?

Българският народ има добра здравна информация. Вирусните заболявания са самоограничаващи се, изискват симптоматично лечение, почивка и прием на много течности. Медикаментите с антивирусно действие не са много и също са добре познати. Те трябва да се започнат в първите часове от появата на симптомите. Необходимо е веднага консултация с лекар при деца под 2 години и такива с хронични заболявания при продължителна температура, влошаваща се кашлица и дихателни затруднения.

От днес учениците са в грипна ваканция. Какво бихте ги посъветвали, защото от предишни години помним как моловете и кафенетата се пълниха с деца?

За овладяване на една епидемия най-важни са предприетите противоепидемични мерки и отговорното поведение на всеки от нас. Радвам се, че община Бургас своевременно взе такива. Остава и ние да си помогнем като избягваме събирания и контакти на закрито. Влажното време е фактор, който допълнително способства разпространението на вирусите и прави по чувствителни дихателните пътища, така че разходките на открито трябва да са при вдигане на мъглите и най-добре по крайбрежната ивица.