Д-р Евелина Иванова е един от водещите бургаски диетолози и медицински консултанти по хранене и диетика. Завършила е висшето си образование в Медицинския университет във Варна, а в сферата на здравеопазването работи от 25 години. Отново в здравната рубрика на Gramofona.com ще засегнем изключително важната тема не само за деца, но и за възрастни-затлъстяването. Интервю на Gramofona.com с д-р Иванова.

Д-р Иванова, многократно сте акцентирали на темата за затлъстяването при децата и възрастните. В последно време процентът на заболелите увеличава ли се или намалява?

-  Затлъстяването е сериозен световен проблем, включен в групата на социално значимите заболявания. В последно време в България процентът на затлъстелите се увеличава, а най-тревожен е фактът, че драстично се повишава процентът при децата. Затлъстяването е заболяване, което засяга и бедните хора и това е свързано с консумацията на евтини храни, богати на наситени мастни киселини и полизахариди.

Кои са причините за затлъстяването при хората?

-  Причините за затлъстяването се разделят на две групи: социални и медицински. Към социалните спадат ниска култура, бедност, липса на възпитание, злоупотреба с алкохол, липса на двигателна култура, традиции. Медицинските причини са генетични дефекти, промени в клетъчните рецептори или променена активност на някои ензими и хормони.

Няма съмнение, че затлъстяването води до сериозни заболявания и при млади, и при стари индивиди. Такива болести са: захарен диабет, хипертония, артрити, рак.

Показател за състава на телесната маса е така нареченият BMI /body mass index/ или индекс на телесната маса - ИТМ. Той се изчислява, като се раздели телесното тегло в килограми на ръста на квадрат в метри.

Какви трябва да са нормалните стойности на индекса на телесна маса при различните полове?

-  Нормалните стойности на индекса за мъже са в интервала от 21,8 – 23, а за жени от 21,2 – 22,2. Ако стойностите за мъже са до 27, се говори за наднормено тегло, а стойности над 29 вече показват затлъстяване. Затлъстяване за жени има, когато ИТМ е над 30.

Индексът на телесна маса зависи от относителното тегло на скелета, както и от обема на мускулната маса. По тази причина спортисти от различни спортове като борба, баскетбол, спринтьори и др., могат да имат по-висок ИТМ, без да имат излишък от мазнини.

При хора, които не се занимават активно със спорт, този показател може достоверно да отразява тяхното състояние.

Както беше отбелязано по-горе, затлъстяването може да се дължи на някои генетични фактори или на увреждания, настъпили през индивидуалния живот в резултат на стрес, употреба на лекарства, наркотици, някои вирусни заболявания и др.

До колко нашето здраве зависи от количеството мастна маса и нейното разпределение в организма?

-  В човешкия организъм се секретират два хормона, лептин и адипокинетин, които имат отношение към храненето и затлъстяването. Това са белтъчни хормони, регулиращи различни метаболитни процеси. Генът на адипокинетина е локализиран в 3-та хромозома, а този на лептина – в 7-ма хромозома.

Двата хормона действат чрез мембранни рецептори, подобни на този, който се свързва с хормона на растежа /GH/ в хипоталамуса. Така се създават сигнали, които контролират засищането /апетита/. И двата хормона се секретират от мастната тъкан, а лептинът още от скелетната мускулатура, стомаха и др.

При затлъстели лица нивото на лептина се покачва, а при състояния на глад и при понижение на теглото, секрецията на лептин и инсулин намалява. Лептинът, подобно на други вещества, блокира рецепторите в хипоталамуса, като създава чувство на ситост.

В случаите на затлъстяване, очевидно се касае за лептинова резистентност на съответните рецептори и затова високото ниво на лептина не блокира апетита при някои форми на затлъстяването.

Адипокинетинът и лептинът могат да обърнат инсулиновата резистентност. Последната е физиологично състояние, при което хормонът инсулин губи своята ефективност. Мускулните клетки, например, губят способността за адекватен отговор към циркулиращия в кръвта инсулин и не могат да поглъщат глюкозата, което се дължи на дефекти в инсулиновите рецептори.

Така високите плазмени нива на инсулин и глюкоза се дължат на инсулинова резистентност и са главни компоненти на т. нар. „метаболитен синдром“. За съжаление метаболитният синдром не боли, но води до тежки инвалидизиращи усложнения и болести: инсулт, инфаркт, диабет тип 2 и др. при все по-млади индивиди.

От адипоцитите /мастни клетки/  при висока степен на затлъстяване се секретира пептиден хормон, наречен резистин, който прави тъканите нечувствителни към инсулин. Количеството на секретираният резистин е пропорционално на обема на мастната тъкан.

Кое е най-успешното средство срещу затлъстяването, според вас?

-  Очевидно затлъстяването като болест е сериозен здравен проблем, при който настъпват сложни метаболитни промени в организма. Въпреки че съществуват медикаментозни методи на лечение на затлъстяването, все пак едно от най-успешните средства остава едновременната комбинация от рестрикция на диетата и дозирано физическо натоварване. Необходима е консултация от лекар-диетолог със снемане на анамнеза за съпътстващи заболявания и след това да се подготви съответната диета и натоварването.

Въпреки рестрикцията, диетата трябва да бъде балансирана, да съдържа достатъчно количество есенциални /незаменими/ аминокиселини, витамини, минерали, микроелементи. Не трябва да се стига до драстично намаление на калорийния прием, защото се появява кетонемия /увеличаване на кетоновите тела в кръвта/ и загуба на натрий.

Като се има предвид горепосоченото, количеството на белтъка, приет за денонощие трябва да съответства на около 250 ккал.

При такива диети се увеличава приемът на белтъци, за да компенсира недостига на въглехидрати. Калорийният дял на белтъците в подобна диета може да достигне 25 % от общия калориен прием. Обикновено калорийният прием се намалява от 350 до 500 ккал, но не трябва да пада под 800 ккал. Той трябва да се движи от 1000 до 1200 ккал на ден.

В заключение трябва да подчертая, че понижението на телесното тегло продължава за дълъг период от време и той не бива да е по-малък от 3 месеца, в зависимост от степента на затлъстяване.

Ако искате лична консултация за правилно и здравословно хранене, може да я направите в кабинета на д-р Евелина Иванова „Активни и здрави”, който се намира в ДКЦ 2, к-т 110, гр. Бургас, бул. „Демокрация” 94. За запазване на час при специалиста: 0887 313 849.