Д-р Евелина Иванова е един от водещите бургаски диетолози и медицински консултанти по хранене и диетика. Завършила е висшето си образование в Медицинския университет във Варна, а в сферата на здравеопазването работи от 25 години. Читателите на Грамофона нюз за пореден път ще прочетат професионалните съвети на специалиста относно хранителните ни нужди. Интервю на Gramofona.com с д-р Иванова.

Д-р Иванова, при кои състояния на човек трябва да се промени и съставът на храната, която той консумира?

-  Отделните народи, както и отделните индивиди се различават по вида на приетата храна, по вкусовите си възприятия, по отношението към храната и семейните традиции. Всеки човек, за да съществува, се нуждае от определено количество въглехидрати, белтъци, мазнини, витамини, минерали, микроелементи, приемани всеки ден.

Количеството и съставът на  храната могат да бъдат променяни при различни състояния: бременност, деца, подрастващи, възрастни, спортуващи, активни спортисти. При различни заболявания също може да се промени съставът на храната. Такива заболявания са: затлъстяване, диабет, атеросклероза, ревматоиден артрит и др.

В кои случаи храните могат да имат лечебен ефект срещу изброените от вас заболявания?

-  За съжаление не съществуват отделни храни с магически ефект върху определени заболявания. За да имат храните лечебен ефект, трябва да се  храним разнообразно и здравословно.

Кои са правилата, които трябва да спазваме, за да се придържаме към здравословното и балансирано хранене?

-  Калорийният прием не трябва да превишава енергийния разход. Нека храненето през деня да е редовно. Придържайте се към три основни хранения и едно-две междинни. Еднократното хранене късно вечер води до промяна в обмяната на веществата.

Важно е да се знае, че количеството и съотношението на приетите с храната белтъци, мазнини и въглехидрати трябва да са в правилните пропорции. Приемайте ежедневно пресни плодове и зеленчуци. Само така можете да си набавите необходимото количество водно и мастноразтворими витамини, макро и микроелементи. Приемът на голямо количество вода също е от съществено значение за здраво тяло.

Освен храненето, какво друго трябва да спазваме, за да сме здрави?

-  Факторите, които могат да влияят върху продължителността на живота са  чистият въздух, правилното и балансирано хранене с чиста храна, ежедневната физическа активност-поне 30-40 минути, а най-добре 60 минути. Изключително важно и да изгягваме стреса.

Можем ли сами да определим хранителния си режим, ако имаме здравословен проблем?

-  При различни заболявания, физически натоварвания, различни степени на затлъстяване първо се прави оценка на хранителния статус. Освен това се изготвя медицински преглед и подробна анамнеза за наличие на болестни симптоми, свързани с храносмилателната система или заболявания на други органи и системи. Важно е още да се определят както физическите данни като ръст, тегло, LBM /lean body mass – чиста телесна маса/, така и количеството мастна маса, висцерални мазнини, наличие на хиповитаминози.

На база тези предварителни уточнения се прави оценка на хранителните нужди. Специалистът по хранене е този, който трябва да определи дали се касае за недохранване -малабсорбция, в който случай трябва да се увеличи калорийният внос, или се касае за затлъстяване, когато калорийният внос се редуцира. Разбира се и при двата случая не бива да се нарушава приемът на жизнено важни хранителни съставки, да се изключват цели групи храни. При някои заболявания може да се увеличи приемът на някои храни и хранителни добавки.

Ако искате лична консултация за правилно и здравословно хранене, може да я направите в кабинета на д-р Евелина Иванова „Активни и здрави”, който се намира в ДКЦ 2, к-т 110, гр. Бургас, бул. „Демокрация” 94. За запазване на час при специалиста: 0887 313 849.