Д-р Евелина Иванова е един от водещите бургаски диетолози и медицински консултанти по хранене и диетика. Завършила е висшето си образование в Медицинския университет във Варна, а в сферата на здравеопазването работи от 25 години. Читателите на Грамофона нюз отново имат възможност да се запознаят с професионалните съвети на специалиста относно хранителните ни нужди. Д-р Иванова, която е редовен гост в здравната ни рубрика и днес ще обясни с подробности що е то здравословно хранене и какво е важно да знаем за него. Интервю на Gramofona.com с д-р Иванова.

 Д-р Иванова, какво трябва да знаем за храненето като биологичен процес?

-  Храненето осигурява и поддържа растежа, развитието и физическата активност. То оказва влияние върху интелекта и върху сложни биологични и физиологични функции на човешкия организъм. Храненето ни трябва да е пълноценно във всички периоди от човешкия живот.

Правилното хранене е един от най-съществените фактори за развитието на човека. Неправилното води до хронични заболявания, а често и до инвалидизация на физическо и ментално ниво. Здравословното хранене задоволява адекватно нуждите на организма от енергия и точно определени хранителни вещества.

Храненето е пряко свързано с телесното тегло на човек. От какво зависят най-често килограмите?

-  Според Световната здравна организация и здравното министерство, здравословното хранене и контролът на телесното тегло зависят от няколко фактора. На първо място е консумирането на нискокалорични храни и такива с ниско съдържание на мазнини. Идва ред на заместването на сладките напитки с чиста вода. За ниско тегло порциите трябва да бъдат намалени наполовина. За тази цел е добре да се храните често, но по малко. За да имате добра фигура, упражнявайте ежедневна физическа активност.

Коя обаче е правилната посока за здравословно хранене?

-  Като начало тя включва самоконтрол на времето и честотата на хранене, както и вида  и количеството на приеманата храна. Изключително важен е въпросът - колко трябва да се яде? Колко трябва да се яде е строго индивидуално и зависи от пол, възраст, генетични предпоставки, здравословно състояние, физическа активност.

Много млади хора допускат несъзнателно да напълнеят. Какво бихте им казали?

-  По-младите хора се нуждаят от повече калории, отколкото по-възрастните. Но независимо от възрастта, по-активните хора се нуждаят от повече калории, отколкото тези, които са по-малко активни. Мъжете имат нужда от повече калории, отколкото жените.

При всички случаи, за да има редукция на теглото от мазнини, трябва да сте в калориен дефицит, т. е. приетите калории за деня да са по-малко от изразходваните.

Какво е нужно за трайно и продължително отслабване?

-  Планувайте храненията си и правете списък за пазаруване, но не пазарувайте, когато сте гладни. Водете си дневник на храненията. Така ще можете да следите приетата храна, но бъдете честни със себе си. Ограничете храните, които са с високо съдържание на мазнини и захари. Може да използвате по-малки чинии, които намаляват обема на поетата храна, т. е. консумирате по-малки порции и калории. Не се хранете на крак! Препоръчително е да сте в седнало положение и храната да се консумира осъзнато. Ако се разсейвате с други дейности като гледане на телевизия, работа с компютър и т. н., може да преядете.

Д-р Иванова, съществува ли вълшебна диета за намаляване на теглото?

-  Трябва да си поставяте реалистични цели за намаляване на теглото. Няма вълшебна диета или хапче, които с магическа пръчица да ви помогнат за месец-два да редуцирате излишното тегло, трупано с години. Затлъстяването е болест и се лекува  продължително като хронично заболяване. Необходимо е поетапно и контролирано от диетолог намаляване на теглото, което ще доведе до дългосрочна и устойчива промяна, защото отслабването е пътуване, а не дестинация!

Има ли такъв термин като пристрастяване към храната?

-  Емоционалното хранене е много чест проблем в съвременното общество и оттам пристрастяването към храната като лесно и достъпно удоволствие. Това състояние е отклонение от хранителното поведение и се лекува. От съществено значение тук е подкрепата от семейството, приятелите, лекар – диетолог, психолог.

Когато емоцията е водеща, волята няма как да надделее над емоцията. Намерете дейност, която ви харесва, зарежда ви с положителна емоция, кара ви да се чувствате щастливи. Запишете се на танци, плуване, отидете на излет в планината, карайте колело. Умерената интензивна физическа активност ще ви накара да се почувствате много по-добре.

Ако искате лична консултация за правилно и здравословно хранене, може да я направите в кабинета на д-р Евелина Иванова „Активни и здрави”, който се намира в ДКЦ 2, к-т 110, гр. Бургас, бул. „Демокрация” 94. За запазване на час при специалиста: 0887 313 849.