Чавдара Георгиева е създател и основател на една от най-успешните компании за недвижими имоти в Бургас и Южното Черноморие -  Portfolio Best Properties. От 2023 година компанията разшири дейността си и в столицата. Георгиева е експерт в областта на недвижимите имоти повече от 10 години. Тя е новатор и визионер.

Пазарът на недвижими имоти в момента е доста динамичен. Г-жо Георгиева, като собственик на една от успешните компании у нас, какво търсят Вашите клиенти?

Като компания за недвижими имоти, оперираща на имотния пазар в градовете Бургас, София и Южното Черноморие, при нас се търсят всякакви имоти - чисто инвестиционни жилища, къщи, бизнес имоти.

На Южното Черноморие най-привлекателни тенденциозно остават имотите на първа и втора морска линия. Хората предпочитат уредени комплекси от затворен тип с всичките им предоставящи разнородни удобства, самостоятелни или тип таунхаус къщи. Като най-избирани  дестинации са градовете Созопол, Несебър, Свети Влас, както и курортното селище Лозенец.

За жилищни имоти тенденцията е, че многостайните апартаменти вземат превес пред двуспалните. Предпочитат се големи просторни жилища, в които човек може да пренесе и своя кабинет и работен кът.

През последните две години нараства и търсенето за самостоятелни къщи до града поради привлекателността на цените, които кореспондират с тези на един двуспален или триспален апартамент в по-атрактивна градска локация.

Вие сте ориентирани повече към луксозните имоти. Можем ли да се похвалим с качествено строителство, което оправдава изискванията на клиентите?

Към момента наблюдаваме, че пазарът остава динамичен и реагира благоприятно на покупките на “зелено”. Разбира се, клиентите се доверяват предимно на утвърдени имена с безупречна репутация през годините сред инвеститорите и са по-предпазливи към нови предприемачи.

Излизат много нови и мащабни проекти, с които се реализират успешни покупко-продажби своевременно. Застрояват се изцяло нови райони и се обособява инфраструктура към тях.

България в момента е в своя пик на еволюция в новото строителство. Добрата конкуренция винаги ражда качество, а строителните предприемачи буквално се състезават помежду си за по-добър и по-добър проект. Модернистични визии, съвременни архитектурни тенденции, скъпи фасади, стилни общи части, правилни форми на помещения.

Инфлацията наложи на голяма част от инвеститорите да коригират своите цени на вече продадени и незавършени имоти спрямо инфлационния индекс, което всъщност е разбираемо поради значително поскъпване на вложените материали.

В момента вторичният пазар е абсолютно лимитиран и търсенето изпреварва значително предлагането му. Покупките “на зелено” са оптимален вариант за всеки, който може да си позволи да инвестира времето си. Не очаквам обемът на строителство да намалее, защото пазарът се справя повече от отлично.

Повече българи или повече чужденци търсят имоти край морето?

Нашите клиенти са предимно българи. Разбира се войната в Украйна оказа значително влияние и много украински граждани закупиха имоти и в България.

Наблюдавам също повишен интерес от граждани от Израел, за които е привлекателно да инвестират в имоти у нас. Имаме висок % реализирани сделки с българи живеещи в Америка, както и с купувачи от Европа.

Известните курорти и големият град или имоти в малки селища край морето се търсят повече?

Пазарът в големите градове и известните курорти се справя повече от отлично и е предпочитан от купувачите пред този в малките селища край морето. Разбира се локацията е ключов фактор в ценообразуването на какъвто и да е имот, но както казах, пазарът се справя до момента перфектно.

Покупката на недвижим имот отдавна се наложи и остана като една от най-сигурните инвестиции за всеки човек. Ако някой желае да има възвращаемост на вложените си пари в имот, или да спечели от него дори след време, разбира се локацията е първото нещо, което трябва правилно да избере.

С какво Вашата компания Portfolio Best Properties се отличава на имотния пазар?

Portfolio Best Properties е съвременна модерна компания за недвижими имоти с перфектен дигитален маркетинг. Състои се от екип от експертни търговци преминали през редица обучения и много други “зад кадър” членове от нашия екип, без които Portfolio Best Properties няма как да бъде това, което е.

За нас е много важно да предоставим качествена услуга и да работим за последваща препоръка на клиента. Всичко това ни прави силно конкурентноспособни. Независимо в каква сфера инвестираш и се развиваш, е задължително не само да следиш актулните модни течения и тенденции, но да бъдеш визионер и да създаваш такива! Благодаря на целия ни екип за професионализма, с който всеки един работят!

Интервюто е за 13-ия рожден ден на бургаската модна агенция  „Интермоделс“-Бургас!