Г-н Лапчев, рамката на проектобюджета за тази година на община Царево е малко под 15 млн. лева. Като какъв можете да го определите?

Бюджет 2016 е балансиран, напълно реалистичен. Това е бюджет, който ще продължи да развива политиките на Община Царево като община, която предлага малко по- скъп клас на семеен туризъм. Община, в която жителите са защитени, въпреки всичко, което се случва около нас. Община, която бележи ръст по отношение на инвестиционните запитвания и ако скоро Общият устройствен план бъде разрешен ще станем свидетели на голям интерес към нашето Южно Черноморие. Този балансиран и реалистичен бюджет ще бъде една стабилна основа, над която Община Царево ще продължи да се надгражда.

Кои ще са основните акценти в капиталовата програма на община Царево през тази година?

През тази година ще направим това, което сме планирали не само за 2016 година, а ще започнем и това, което предвиждаме за целия период 2014-2020г. Това е една сложна програма, която разписахме преди три години и сега стриктно следваме.  През 2016. ще ще продължим да развиваме нашите политики по отношение на социална насоченост, инфраструктура и общинско развитие и задължителното усвояване на евросредства, с които да постигнем всички тези цели.

Общината се утвърди като едно от предпочитаните места за семеен туризъм. Предвиждате ли нови инициативи и проекти, които да привлекат повече летовници в Царево?

Нашите фестивали вече са традиция. Факт е, че най- големият Рибен фестивал се случва в Царево. Факт е, че Нестинарството е нещо, което само при нас се представя в автентичния му вид. Разнообразието на релефа в Царево предоставя възможност за разнообразни атракциони. Измислили сме и други интересни атракции за гостите на община Царево и през следващия сезон.

 Вече стана ясно, че това лято в Царево ще има приключенски парк. Има ли подобни съоръжения в България и какво е по-различното тук?

В момента изграждаме горската част от адвенчър парка, тя се намира в северозападната част на града. Там има изграден въжен град, има скейт пул, рампа за колела, всичко това е заградено в една 50- годишна борова гора. Паркът заема голяма площ и съоръженията в него ще предоставят възможност за забавление на местните жители и туристите. Тази горска част ще бъде свързана с велоалея, която преминава през целия град, с една друга част, която се намира близо до морето.

Когато успеем да развием и морската част –   изживяването за посетителите на град Царево ще бъде истинско приключение, свързано с море, планина и гора. Този пилотен проект сега разработваме в град Царево, но идеята е това да се случи и в Лозенец, Ахтопол, Синеморец и така да се превърне в запазена марка на цялата община.  Има и други хубави идеи, които са част от този проект, но сега няма да издавам всички тайни.

Миналата година сезонът беше помрачен от скандала с чистотата на водата в Лозенец. Ще можете ли да успокоите туристите, че тази година ще почиват на чисто море?

Скандалът в Лозенец, за мое огромно съжаление, а вече и жителите на Лозенец разбраха, беше породен от предстоящата предизборна обстановка и битката за местната власт. Проблемът беше решен няколко дни след всичко, което излезе по медиите. Жалко че това, че няма проблем не бе така сензационно обявено. Решаването на този проблем е задача, която си поставихме още преди три години, когато Общината стана собственик на Пречиствателната станция и от тогава вървим стъпка по стъпка по пътя, който държавата трябваше да измине педи 25 години.

Пречиствателната станция беше реновирана, беше направен пълен анализ, от момента на скандала в Лозенец до настоящия, на цялата канализационна система и канално помпени станции, за това те как работят в синхрон, правилни ли са водните нива и по какъв начин те биват подавани към Пречиствателната станция, тъй като не само тя е проблема в Лозенец. Сега е направен проект, с който тези грешки ще бъдат отстранени. В момента Общината се бори  за финансиране. Този проблем трябва да бъде трайно отстранен и Лозенец да приключи веднъж за винаги с тази сага около мръсната вода. Аз знам, че морето в Лозенец тази година беше много по-чисто, от други плажни ивици, за които няма да споменавам. Факт е, че Лозенец стана изкупителната жертва.

Преди 6 месеца казах в ефир пред няколко медии, че до година и половина този проблем ще бъде решен. Срокът тече не сме спирали да работим и минута. Знам, че това лято жителите и гостите на Лозенец няма да имат проблем с мръсната вода.

Имате ли информация скандалът в Лозенец до колко ще повлияе и на новия туристически сезон?

Искрено се надявам, че всички, които обичат българското Черноморие, няма да вярват на политически заигравки, а ще вярват на очите си и ще се убедят, че проблем наистина няма.

Какви средства ще се отделят тази година за археологически разкопки?

Археологията е ново перо за Община Царево, развива се през последните две години. Имам желание средствата за археология да бъдат повече , но бюджетът е реалистичен и средствата за археология са толкова, колкото през предходната година.

Кои са основните археологически обекти, по които ще се работи?

Това са обектите, които тази година съвместно с Министерството на културата превърнахме в обекти с национално значение, обектите в Ахтопол, Синеморец и Бродилово, може да предвидим и малко пари за обекта в Царево– кв. „Василико”.