Цанко Кунчев и Диана Костадинова – това са двама млади хора, организатори на музикалното събитие „Локум фест“, което това лято се проведе за шеста поредна година в Бургас. И двамата са завършили елитни гимназии тук: той – математическата, тя – руската. После, като много свои връстници, заминават за чужбина – Цанко завършва образование в Германия, Диана – в Англия. Те обаче не загърбват родината – завръщат се, за да реализират своите знания тук и да дадат вдъхновение на младите хора. Ето какво споделиха двамата пред Gramofona.com.

Здравейте! Да започнем с „Локум фест“. Как се роди идеята за него?

Цанко: Идеята за него дойде през 2015 г. в нашата, даже не бих казал приятелска компания, а общност от хора, които слушаме една по-алтернативна музика, свирихме и в банди. Та през споменатата година голяма част от нас завършвахме и всеки тръгна да заминава за някъде – за София, за Германия, за Англия. И ни хрумна идеята да организираме едно прощално парти, в което да свирят всичките групи, които бяха в нашето общество. Имахме две вечери, като във всяка участваха по 4 банди. Така се появи този фестивал, който аз се заех да го организирам, тъй като се оказа, че притежавам такива качества.

Още първата година решихме събитието да е свързано с благотворителност. Решихме, че вместо да си разделяме парите от входа, по-добре да ги дадем за нещо готино. И ги предоставихме за лечението на малко дете. Самото събитие обаче се оказа доста по-голямо, отколкото очаквахме. Затова реших да го организирам и на следващата година. Тогава започнаха да идват и банди от цялата страна – от София, Пловдив, Добрич…

Как ги убедихте да дойдат до Бургас?

Цанко: Просто им писах и те се съгласиха да пристигнат на доброволни начала. Казах им „Искате ли да дойдете да свирите в Бургас, не предлагаме нищо“. Оказа се, че особено от метъл бандите приеха много. През 2017 г. фестивала го изкарахме вече и на Охлюва, оттогава и малко повече хора го организират.

А защо го кръсти „Локум фест“?

Цанко: Името идва от вътрешна шега между хората в нашата компания. Идеята е от девойката с народна носия на старите кутийки за локум, чието лице изглеждаше много смешно и нелепо. И от там тръгна цялото нещо за локума.

Тази година фестивала го правите за шести път. Ако го сравниш с началото, голяма ли е разликата?

Цанко: Да. Има доста разширяване като капацитет.

Диана: Тази година затрудненията, свързани с COVID-19, направиха много странно организирането му в това неизвестие какво ще се случи. И беше доста интересна подготовката ни за фестивала.

Цанко: Реално основната ни организация беше само два месеца и половина. Принципно трябваше да е доста повече, но изчакахме да видим дали това лято фестивалът изобщо ще се случи. Но интересното е, че ние почти вече не търсим банди, а те се свързват с нас, и то от цялата страна. Събитието вече добива популярност и на национално ниво.

Тази година има ли благотворителна кауза?

Цанко: Да, подкрепяме дарителската инициатива „Локомат за България“ на д-р Анелия Хохвартер. Тя е българска лекарка, живееща в Австрия. Целта е да се закупи робот за цялостна рехабилитация, който да се предостави на една от университетските болници в България. Сега нуждаещите се семейства трябва да ходят в чужбина за такова лечение, което е доста скъпо за тях.

Вие също сте музиканти. На какво свирите, в какви банди сте участвали?

Цанко: Лично аз не бих се определил като музикант, просто мога да свиря на бас китара, да науча няколко песни. Виж, Диана е музикант, свири на китара и пее. Завършила е музика в Англия. Когато бяхме гимназисти, свирихме в групите Blazerinte и Eselsmilch (от немски - „Магарешко мляко“). С втората банда имаме и награди от два от конкурсите Battle of the Bands (Битката на групите) в Бургас. Единият се организираше от Красимир Тенев, а другият – от членове на групата „Стокхолм“.

Диана: Аз завърших в Англия специалност „Мюзик пърформънс“, което включва буквално всичко в популярната музика, това, което се чува по радиото.

А ти защо сега не си в Англия, а реши да се върнеш тук?

Диана: Летата предпочитам да ги прекарвам тук, защото в Англия е малко трудно без море (смее се). И като горда варненка, тире бургазлийка, не мога да живея далеч от тук през лятото. След сезона отново заминавам да работя там.

В Англия в някаква група участвала ли си?

Диана: Да, в няколко даже. В момента имаме Mia Culpa и Psycho Band, които са в процес на издаване на материали. Бъдещето обаче ще покаже какво ще се случи с тях.

Само рок и метъл ли звучи на „Локум фест“?

Диана: Не само. Тази година имаме Локумена рЕволюция, по време на която пускаме всякаква музика.

Цанко: Включително имаме и рап изпълнители. Цялата идея на фестивала е по-скоро да даде място за изява на ъндърграунд сцената в България, защото, ОК, по-комерсиалните изпълнители имат доста по-широка сцена, но тези, които се занимават с рок, метъл, изобщо с всякаква алтернативна музика, за тях бих казал, че не е особено добре развита инфраструктурата и те се изявяват по някакви барчета.

Извън фестивала с какво се занимавате?

Цанко: Аз завърших международни отношения в Германия. Тук трябваше да се върна още през март, но карантината ни хвана и до юни живях в Италия. Там работих по проект за интеграция на деца имигранти. От юни месец насам съм възпитател в частна академия в Бургас. Моята група през лятото беше първи за втори клас. Има и учебна, и по-забавна част. От новата учебна година ще съм учител по български език и математика в предучилищна възраст.

Имате ли планове за бъдещето, за какво мечтаете?

Цанко: Много искаме да имаме по-широка възможност да живеем в Бургас и да можем да упражняваме това, за което сме учили. Мислим и за бъдещи проекти, свързани с младежка работа, най-общо казано. Но всичко е още в процес на планиране.

А що се отнася за „Локум фест“, предполагам, че ще продължите да го правите и през следващите години. Коя група си мечтаете да дойде да свири тук на фестивала?

Цанко: Ние си го приказвахме това наскоро. Аз искам да доведа тук една гръцка етно-метъл банда, която се казва Villagers of Ioannina City (фолк рок група от Янина, Гърция). От българските банди много искаме да дойдат на фестивала Smallman – отново етно-метъл група.    

Диана: Искаме да развием българската музика, защото имаме супер много талантливи хора, които просто нямат сцена. И в Лондон, където учих, има ужасно много българи музиканти – китаристи, пианисти, челисти, цигулари. Обаче няма работа за тях в България и няма култура, която да поддържа музиканта както на други места в Европа.

Накрая на интервюто – искате ли да кажете нещо на читателите на Gramofona.com?

Цанко: Нека да подкрепят младите изпълнители и като цяло младите хора в България. Защото заобикалящата ни социално-политическа среда малко повече затруднява развитието им. А те са бъдещето на държавата, това, което може да донесе някаква устойчива промяна в обществото. Това изисква много колективно усилие, не говоря само за музикално-артистичната сцена, а като цяло. Трябва всички да го бутаме това, да се опитваме да го поправяме и да даваме поле за изява на хората, които искат да се изявяват.

Диана: Аз бих призовала читателите да ни последват във Фейсбук и в Инстаграм, защото освен „Локум фест“ искаме да правим и редица други по-малки събития. Затова хората нека да знаят какво се случва при нас и да взимат участие.