Цанко Атанасов е зам.-председател на Тракийски младежки съюз в България. Той е член на Централното ръководство на Съюза и председател на Старозагорското тракийско дружество. Той и делегати от цялата страна се събират на голяма конференция в Бургас на 26 ноември /събота/ на Флората. Какви теми ще се обсъждат и какво подготвят тракийците у нас? Интервю на Грамофона нюз

Г-н Атанасов, колко делегати ще се включат в утрешната конфереция на Тракийския младежки съюз в Бургас?

Членовете на националното ръководство сме 15 души. Ще присъства Красимир Премянов. Домакин е председателят на  дружество „Странджа“ Стефан Колев. За срещата ще дойде лидерът на Младежката структура д-р Владимир Македонски, който е бесарабски българин. В Бургас ще пристигнат и колеги от цялата страна  - от  Хасково, Димитровград, Стара Загора, Варна, Свиленград.

Какви теми ще се обсъждат?

Насоки в дейността на Тракийския младежки съюз – участие на младите тракийци в живота на организацията, както и национални мероприятия. Ще обсъдим и събитията покрай трите годишнини, които ни предстоят през 2023 година - 110 години разорение на Тракийските българи, 120 години Илинденско-Преображенско въстание и 109 години Одринска епопея.

Освен активни млади, имате ли и по-възрастни членове в Дружеството?

Хората, които членуват при нас са на различни възрасти. Ние не сме само младежка организация, а при нас са от най-малкия до най-възрастния.

В Ивайловград живее Мария Попова, която е на 101 години. Родена е на 15 март 1922 година. Тя е близка на правнука на Яни Попов, автора на песента „Ясен месец веч изгрява“ -  съдия Константин Попов. Той също е отдаден на тракийската кауза. В организацията имаме много известни личности, не са малко и столетниците при нас. Съвсем наскоро на 100 години ни напусна Папани Козарова, която ревностно отстояваше имуществения проблем.

А каква е ролята на младите хора?

Във всяко едно дружество в страната има млади хора. Пряко или косвено те участват в живота и дейността на организацията. Ролята на Младежкия тракийски съюз е да има приемственост между по-възрастните и по-младите поколения. Възрастните хора в даден момент си отиват и организацията трябва да продължи да върви напред чрез присъствието на младите хора.

Разкажете ни нещо интересно за бургаската структура и хората в нея…

Хора като известните певци Лазар Налбантов и Ирена Станкова израснаха в Тракийската структура. Спомням си периода, в който Бог да го прости Стамат Апостолов, допринесе тези млади хора сега да израснат. Той е един от основоположниците на Тракийската организация в България и в Бургас и помогна много те да се издигнат нравствено и фолклорно. Това са млади хора, които чрез песните си популяризират чудесно странджанския фолклор.

Смело мога да твърдя, че Тракийската организация е една голяма школа за обучение на кадри и таланти в различни области, като история и култура. Тракийската организация в Бургас е ковачница за млади таланти.

Тя, със своята 125-годишна история, е дала много на държавата. Нека не забравяме, че на всички наши национални събития присъстват висши държавници. Това означава, че ние респектираме сегашните политици и  държавници, и трябва да взимат пример от такава организация като нашата, защото най-важното е, че ние сме неполитическа организация.

Защо трябва да го има Тракийското дружество?

То наистина трябва да пребъде! И за да се случи това, ние непрекъснато се стараем да разнообразяваме формите и националните ни събития, за да вървим напред.