Павлина Попова е фотограф. В момента тя поддържа рубриката на Gramofona.com Street Fasion. Тя е цветна, усмихната и не може да живее на бавни обороти.

 

Коя е Павлина Попова? Кратка визитка?

- Привет! Аз съм Павлина Попова, фотограф на свободна практика, вдъхновена от градския живот и култура, от хората и историите, които се случват около нас и с нас.

Моята страст са архитектурната и стрийт фотография, да снимам концерти, портрети, събития по всякакъв повод. Обичам да експериментирам с различни стилове на снимане. Забавлявам се с постобработката на снимките и се увличам да създавам дизайни от тях.

Със снимките си помагам на хората да представят себе си и бизнеса си в най-добрата светлина.

Уча по нещо ново всеки ден, експериментирам постоянно и често изненадвам клиентите си с нестандартни и новаторски предложения. Аз съм творец и мечтател, който създава както дигитални, така и физически творби.

Водя фотографска рубрика за градската мода в Gramofona.com. Каня всички читатели, да участват в нея.

Аз те познавам от акциите на велосипедистите в Бургас, участваше в инициативите за дядоколедовци на две колела. Какво става с велосипеда и защо тази година няма такава инициатива?

- Ето, казах ти Деси, че се вдъхновявам от хората и историите, и още с първия въпрос виждам колко са различни историите, които всеки от нас носи. Познаваме се от една друга медия и аз те помня от там, а ти ме помниш от велосипедните инициативи.

Да се занимавам с това, както и с много други неща, ми беше интересно в този момент, вложих много енергия. Не само в Бургас. Пътувах, срещах се с други клубове в страната, но с времето научих, че човек е добре да канализира енергията си и да прави само това, което е наистина важно за него  - което го вдъхновява и зарежда, с което се чувства истински себе си. Затова малко по малко се отърсих от всичките каузи, с които се бях заела, и се фокусирах само върху това, което е най-добро за мен и носи най-много позитиви на хората, към които е насочено. А за вдъхновение и удоволствие продължавам да карам колело.

Работила си в много медии на различни позиции, кои са те и коя работа ти е била най-присърце?

- Два вестника, две списания, два сайта. Всичко по две. А на някои места съм се връщала и  втори път да работя. Все на две места едновременно съм работила, било то две служби или паралелно по личен проект. Всяка работа ми е на сърце и във всичко намирам вдъхновение.

Имам чувството, че у мен има един близнак, който не се е материализирал, и затова сега живея и неговия живот и всичко ми е удвоено. Доста е изморително, но поне не знам какво е скука.

Най-дълго интересът ми се задържа върху печатния дизайн. Това съм правила, останалото беше любопитство. Но се чувствам стара да стоя по 10 часа на стол пред екран вече. Имам нужда от повече движение, а и очите отслабват, здравето си иска своето. Пък и няма нужда.

Живеем в дигитален свят. Нещата се случват по-бързо, по-лесно, по-семпло, директно в мрежата. Криейтиви могат да се правят буквално в движение, стига да имам интернет и смартфон. И всичко вече е свързано, така че като се прибера и седна на компютъра, мога да отворя и да продължа да работя върху същият проект.

Как хвана фотоапарат? Кога реши фотографията да стане твоя професия? Любов ли е или неволя?

- Да снимам е детска мечта, която много нахално се самоматериализира преди три години. Тогава започнах да се уча. Ходех на частни уроци при един майстор от старата школа. Отвори ми очите за много неща. Беше много интересно. Имаше такъв подход, че ме учеше на фотография като посещавахме изложби и разглеждахме и анализирахме картини и скулптури на местни творци. Благодарна съм му за всичко, на което ме научи!

Дори не си бях купила камера още. Татяна Байкушева ми услужи с един стар Никон D70 с обектив Nikkor 28-80 mm. Изживях голяма драма, защото счупих обектива, едвам намерих да купя същия, просто вече ги няма. Но после си признах.

Снимахме основно на улицата, макар най-хубавите си снимки да направих в ателието на Атанас Стоянов. Улицата винаги вдъхновява, а добрите идеи се нуждаят от движение. Креативността не се ражда между четири стени, но може да се материализира там.

И в един момент просто вече не можех да продължа да правя друго, исках да се фокусирам сериозно върху снимането. Беше време да спра да работя за мечтите на другите и да започна да работя за собствената си мечта. И го направих. Не стана изведнъж, но съм много благодарна за подкрепата на най-близкия ми човек. Без него едва ли щях да съм толкова смела. А и той също се запали по фотографията покрай мен и това много ме радва.

Една от първите ми снимки в ателието на художника Атанас Стоянов. С камерата на фотограф Татяна Байкушева. Модел: Диана Далева. Фотограф: Павлина Попова

Една от първите ми снимки в ателието на художника Атанас Стоянов. С камерата на фотограф Татяна Байкушева. Модел: Диана Далева. Фотограф: Павлина Попова

Защо се включи в Стрийт Фешъна на Грамофона? Плюсове и минуси на рубриката? Трудно ли е да се снимат хората от улицата? Модерни ли са и обичат ли да показват стила си?

- Ами много ми е интересно! Отнема ми доста време и усилия, но просто като започнах и ме увлече. Толкова много истории се случват с участниците. Опознавам ги така, както невинаги мога да опозная клиент. Все хубави хора се включват и се получава една близост между някои от нас.

Знаеш ли как се запознах с една от участничките? Писа ми в Инстаграм, защото разпозна изчезналото си яке в моя снимка. По това време често излизах да снимам Street и съм го заснела, облечено от друга жена. Кожено пънкарско яке с капси, бутиков модел. Направих снимката точно защото ме впечатли тази възрастна дама, пенсионерка, облечена така нетипично екстравагантно. Чакам с нетърпение развръзката на историята и ще я разкажа детайлно. Нетърпелива съм да разбера как якето е сменило собственика си.

Момичето, което ми писа е много артистична, просто я поканих да се включи в рубриката. Оказа се, че тя пък много е харесала снимките на друга участничка - Габриела и прие.

Габи e инфлуенсър за връстниците си. Има много последователи в мрежата. Вече е професионален модел в Бристол. С нея паралелно снимахме и по друг личен проект „Back to school“ и ни публикуваха в британския My alternative magazine.

Снимка от проекта Back to school за My alternative magazine. Модел: Габриела Апостолова, участничка в конкурса Street Fashion на gramofona.com. Място: Wake up кафе, гр. Бургас. Фотограф: Павлина Попова

Снимка от проекта Back to school за My alternative magazine. Модел: Габриела Апостолова, участничка в конкурса Street Fashion на gramofona.com. Място: Wake up кафе, гр. Бургас. Фотограф: Павлина Попова
 
Косара също продължава активно да се снима, става все по-добра! Смела е и експериментира дори в Boudoir photography.
 
Пътешественикът Павел отново обикаля света. При нас е зима, а той публикува снимки от топли морета по бански. Много е сърдечен, сподели наградата си от конкурса с мен и заедно ходихме да гледаме BG Vintage в операта.

Tой ме запозна с Деница, тя спечели декемврийската награда.

А с Илияна, която пък съвсем случайно снимах, продължихме да работим по общи проекти. Тя беше дошла да придружи сестра си Николета за снимките, но с всички тези цветове, които носеше, просто не можех да я пусна, без да я снимам. Илияна е професионален гримьор и отличен стилист. Открихме общи неща между нас и започнахме да си сътрудничим.

Снимка от общ проект с Илияна Маркина, участничка в конкурса Street Fashion на gramofona.com. Място: бул. „Алеко Богориди“, гр. Бургас. Фотограф: Павлина Попова

Снимка от общ проект с Илияна Маркина, участничка в конкурса Street Fashion на gramofona.com. Място: бул. „Алеко Богориди“, гр. Бургас. Фотограф: Павлина Попова
 
Въобще мога дълго да разказвам истории и детайли около всеки участник, просто се свързвам лично с много от тях.
 
Да снимам на улицата за мен е много интересно. Когато се разхождам постоянно откривам нови места, сюжети, представям си истории. Харесва ми да наблюдавам светлините и сенките. Набелязвам си нестандартни гледни точки и когато срещна подходящия човек, вече знам къде ще  бъде сниман.

Рубриката ми носи много позитиви. За минусите ще трябва да се замисля. Мисля, че най-големият минус е това, че понякога хората не осъзнават ясно, че това е рубрика и си има своите правила. Приемат ме едва ли не като безплатен фотограф за личните си нужди. За щастие тези хора са единици. А и после като видя, че всички участници са си сменили профилната снимка с тази, направена от мен, това ми е най-голямата награда.

Пишат ми много хубави неща, някои доста интимни. Едно от момичетата, което също се увлича по фотографията, ми сподели, че след нашата среща вече гледа по различен начин на снимките, които прави и че много съм я вдъхновила да снима.

Снимка от концерта BG Vintage, чието преживяване ми подари Павел, финалист в конкурса Street Fashion на gramofona.com през месец Август. Фотограф: Павлина Попова

Снимка от концерта BG Vintage, чието преживяване ми подари Павел, финалист в конкурса Street Fashion на gramofona.com през месец Август 2018. Фотограф: Павлина Попова

Суетни ли са „бургаските батки“?  А „фешън мацките“?

- Суетни са и това е хубаво. Това не е тази суета, която кара всички да изглеждат еднакво. Прави ми впечатление, че повечето участници имат свой стил - малко артистичен, малко бунтарски, индивидуален, показващ свободен дух извън шаблона на подобието.

Какви са другите проекти, по които работиш?

- В момента разработвам лично за моите клиенти нещо много интересно и полезно. Това е една бюджетна книжка със снимки, нещо като мини списание. Размерът също е мини и е с модерния Instagram формат, събралa в себе си история и послание. Създавам я специално за хората, които не могат да си позволят скъпите и луксозни фото книги. Една бройка те получават като подарък от мен. При желание да подарят на близки спомен от събитието, пакетната цена е много изгодна.

Клиентите ми са специални за мен и затова лично създавам този продукт, специално персонализиран за тях. Дори дадох име на книжката – MAGIsta. Изговаря се маджиста и звучи магично, но е съчетание от думите magazine (списание) и Instagram.

Правя първото си студио, сега се ремонтира помещението. Каня вида ме посетите на ъгъла на булевардите "Демокрация" и "Сан Стефано", когато е готово.

Започвам работа и по личния си сайт. Ще кажа първо на теб, когато е готов. Замислен е да бъде много новаторски. Иска ми се да го направя така, че хората да го разглеждат активно и да вземат нещо за себе си от него, а не просто да скролват из снимките. 

А иначе като казах фотоалбуми, вече записвам за албуми за края на учебната година. Албумите, които правя за ученици и абитуриенти са с изключително качество и буквално вечна гаранция. За да може, когато внуците ви ги разглеждат, да видят същия блясък и цветове, като в деня, в който е заснет. Абитуриентите също запазват дати и май месец малко по малко се запълва.

Снимам за клиенти, щастлива съм, когато те се връщат и ме препоръчват. Търсят ме за събитийна и концертна фотография. Все по-често и за бизнес събития и портрети. Случи се така, че няколко клиента за food photography проявиха интерес наведнъж, и направихме страхотни неща, макар до момента там да имах най-малко опит. Но предизвикателствата ме вдъхновяват и ги приемам без да се замисля.

Най-много, разбира се, са кръщенетата и детските рождени дни. В новия си сайт дори планирам специална изненада за тях.

С моя партньор в живота снимаме много архитектура. Той се запали по фотографията покрай мен, аз се запалих по интериорната фотография покрай него. За краткото време, през което сме екип, сме заснели над 100 хотела и имота. Снимаме както за частни клиенти, които отдават имоти под наем през Airbnb и imot.bg, така и за фирми, травъл агенции, хотели, ресторанти.

Знам, че е хубаво да се профилирам само в едно или две неща и да снимам само тях, но ми харесва разнообразието, а и не знам как да отказвам.

Паралелно учиш, това помага ли ти или пречи на работата?

- Уча, да. Казах ли ти за близнака в мен, който си иска своето? Той искаше да учи дигитален маркетинг.

Лично за мен дигиталният маркетинг е пряко свързан с фотографията. Така че смело мога да твърдя, че образованието само ми помага. От дълго време се интересувам и чета. Е, оказа се, че 2018-та бе за мен година на сбъднати мечти, като да уча задълбочено дигитален маркетинг е втората от тях. 

Записах цялостна университетска програма. Хората, създали тази програма, правят образователната дигитална революция в България. Това са хора от реалния бизнес - много сърцати и отдадени. Дори само срещата с тях е вдъхновяваща, а знанията, които ни предават, са безценни.

Тенденциите в дигиталния маркетинг се променят с много бързи темпове и затова той е толкова интересен за мен. А и има много криейтив. Статуквото и еднообразието ме отегчават. Да уча нещо ново всеки ден и да се развивам – това е, което ме кара да се чувствам жива и полезна.

Процесът на развитие на дигиталния маркетинг е тясно свързан с фотографията. Колаборацията между тях създава крайния продукт. Дигиталният маркетинг не може да съществува и да влияе със силата, с която го прави, ако фотографията не е изиграла своята ключова роля.

Какво си пожелаваш за предстоящата година?

- Пожелавам си здраве, енергия, страст, вдъхновения и щастливи клиенти! Но най-вече здраве!Коректор: Цветелина АЛЕКСАНДРОВА

 

За още снимки и контакт с Павлина Попова, я последвайте в социалните мрежи:

https://www.facebook.com/pavlina.photo

https://www.instagram.com/pavlinaphoto

Конкурс Street Fashion на Gramofona.com