Днешният ни гост в рубриката „Рок лицата на Бургас“ е музикант, когото много хора оприличават на холивудския актьор Джейсън Момоа заради прическата. Всъщност звездата на Калоян Николов изгрява на телевизионния екран през 2011 г., когато косите му са още доста къси, по време на музикалното шоу X-Factor. Сравнението с Момоа се появява 8 години по-късно – през 2019 г., когато Калата участва в „Гласът на България“. Тогава той вече е дългокос, с брада и доста заякнал – досущ като американския мачо. Умишлено ли Калоян е наподобил Момоа, за участието му в двете тв предавания, за пътя му в музиката – той разказа пред Gramofona.com.

Здравей! Разкажи как се захвана с музика? Спомняш ли си на колко години беше, като запя за първи път?

Здрасти! Ами музиката явно е била в мен още като дете, защото пропях едва на 4, след едно обаждане в Радио София, в предаването „Веселинчета“. От там, бих казал, започнаха моите музикални изяви. А за пръв път нямам идея кога съм запял... На 6 месеца... Нещо такова.

Кои бяха твоите учители по музика? Кои ти са любимите изпълнители, от които черпиш вдъхновение?

Учители по музика като малък нямах, с изключение на композитора Петър Петров, който ме въведе в музиката. Негови са всички песни, които съм пял в ранната си музикална ориентираност, а именно фестивали, конкурси и прочее. След много години пеене, самоусъвършенстване, слушане и имитиране, в живота ми дойдоха Етиен Леви и Алис Боварян. Те са хората (особено Етиен), които ми помогнаха да развия възможностите, които съм имал.

А за любими изпълнители… Ох… Толкова са много! От Стиви Уондър и Earth wind and Fire до Motorhead и Iron Maiden.

През 2011 г. участва в X-Factor в дует със Станислав Георгиев-sIsO. Как се решихте двамата да се явите в това телевизионното шоу? Какво си спомняш от него? Доби ли популярност след участието си там?

Със Станислав и още двама наши приятели си направихме бойбенд още през 2009 г. и постоянно пеехме заедно. Идеята ни беше да отидем като банда, но другите двама не успяха, затова се оказахме само двамцата. Спомените ми от там са ясни дори до ден днешен, защото бяха изпълнени с приятели, със смях, с музика и изобщо с щастие.

Иначе популярността ни не можа да стигне някакво ниво, с което да утвърдиш позиция в българския музикален сектор.

Осем години по-късно пробва късмета си и в „Гласът на България“. Защо избра отбора на Михаела Филева, а не например на рокаджията Иван Лечев?

Излязох на сцената без никакви очаквания. Графа бе блокиран, Камелия се обърна с крак, Мастър Лечев се обърна с усмивка, а Михаела бе първа. Обръщайки се, виждайки приятел, когото не бе виждала от много време, тя се разскача, което ме зарадва и успокои. Другата причина е, че всички рок изпълнители се насочваме инстинктивно към Мастър Лечев и ако бях избрал него, щяхме да станем 12 човека в един стил и трябваше да се състезавам в най-нелюбимия ми кръг (битките) срещу Никеца, Сергей, Антон, Пирина и всички останали... Мисля, че избирайки отбора на Михаела, се създаде повече контраст между всички ни.

По време на предаването пламна любовта ти с друга участничка от шоуто – Деница. Как се развиха отношенията ви след това, още ли сте заедно?

За жалост, вече не сме заедно, но все още сме приятели и поддържаме топли чувства един към друг.

Разпознават ли те хората на улицата след участието ти в музикалното риалити на bTV? Чувстваш ли се по-популярен?

Популярността е доста обширно понятие, затова бих казал, че съм разпознаваем. Да, има хора, които ме поздравяват, без да ги познавам, което си е супер готино, защото обичам да споделям емоции, особено положителни, с различни хора.

Умишлено ли пусна прическа като на Джейсън Момоа? Ласкае ли те или те дразни сравнението с холивудския актьор?

Тежкият въпрос... Никой не ми вярва, но нямах такива намерения, ама въобще. Косата си е била част от стила ми много пъти, но поради инциденти и случки се е налагало да я режа. След годините реших, че правилният момент си беше тогава и си я пуснах. Малко по-късно излезе първият епизод на Game of Thrones…

Кои са най-интересните места, на които си пял? Вярно ли е, че си бил на круизен кораб по време на буря с 18-метрови вълни?

Интересни места колкото искате... От Античния театър в Пловдив, до капещо мазе в Исландия, списъкът е колоритен. А за вълните… Е, бяха 16 метра.

Правиш ли авторска музика? Замисляш ли да запишеш ново парче?

Правя, за пръв път обаче ще ми се налага да правя лично за себе си. Трудно е, особено след като съм перфекционист. Но мисля, че в близкото бъдеще ще си направя собствения дебют.

Накъде според теб се развива рокът, а и музиката като цяло в Бургас, България и по света?

Рок музика винаги ще има, докато съществуваме рокаджиите с тези сърца и акъл. Дали се развива не знам, но мисля, че в България има достатъчно рокаджии, че да няма време и възможност за западане. Проблемът ни е, че приоритетната музика в момента не е читава (лично мое мнение) с някакви малки изключения, но това е моментно. Ще има връх скоро!

Имаш ли свои планове за близкото, а и за по-далечното бъдеще?

Естествено. Смятам да си направя парчетата, да се събера с млади, нахъсани и кадърни хора и да творим. Междувременно ще се усъвършенствам на малката китарка и ще правя гигове, колкото физически успея. Ако някой иска да ме слуша, още по-добре (смее се).

Снимки: Авторът и личен архив на Калоян Николов