Бургас ще се конкурира с още 10 български общини за проект на стойност 68 млн. лв. С него трябва да се закупят 56 електрически автобуса, които да станат част от автопарка на Бургасбус. Електробусите са с нулево отделяне на вредни емисии, пести се от гориво, а и по този начин автобусите ще минават по маршрутите си много по-често от сега, стана ясно при представянето на проекта. Готов ли е общинския превозвач за подобен проект и крие ли той рискове за финансовото състояние на Бургасбус – интервю с управителя инж. Петко Драгнев.

Г-н Драгнев, какви са параметрите на проекта и какво трябва да получи Бургас чрез него?

- Говорим за 56 електрически автобуса. 12 от тях ще бъдат 8-метрови, 34 ще са 12-метрови и 10 ще са 18-метрови. Предвидили сме да ги използваме по всички линии на вътрешноградския транспорт, а част от автобусите, които сега използваме ще бъдат пренасочени към съставните селища, за да подобрим и там условията. В момента към кварталите и селищата пътуват автобуси, които са над 15-годишни и има крещяща нужда от подмяна. А и по договор сме поели ангажимент да подновяваме автопарка в цялата община, не само в града.

Като експлоатираме повече автобуси ще имаме повече време за ремонт на вече експлоатираните , които за 6 години са навъртели над 500 000 км. и в скоро време ще бъдат подложени на основни ремонти. Предвидили сме също така да отворим толкова „широко ножицата“, че всички производители, които отговаря на европейските изисквания да могат да участват в обществената поръчка.

Зарядните станции на тези електробуси ще могат ли да се използват и от бургазлии, които имат електромобили?

- Не, гражданите няма да могат да ги използват, защото зарядните станции за автобуси имат съвсем други параметри от тези за леките автомобили. Предвидили сме станциите да са две. Едната ще е в гаража на Бургасбус, а втората в депото за тролейбуси в „Меден рудник“.

Какъв пробег ще могат да правят електробусите с едно зареждане?

- Нашето изискване е електробусите да имат пробег от една смяна, което в нашите условия е около 150-160 км. Това ще е и един от критериите при избора на производител. Колкото по-голям пробег ни дава, толкова повече точки ще получи. В София например изискването е за пробег от 300 км., който обаче при използване на климатик или отопление в автобуса пада до 220 км. Идеята ни е зареждането на електробусите да става еднократно вечер, като ще се отделят максимум 5 часа за заряд.

Как ще се промени разписанието на градския транспорт с новите автобуси?

- На първо място е линия №9, която е най-натоварената ни. Там всички автобуси ще са 9-метрови. Обновяването на автопарка ще ни даде възможност да сме гъвкави. В момента учениците са във ваканция и автобусите Б1 и Б2 от бързата линия са много по-малко натоварени. За сметка на това автобусите, които минават през плажа са по-натоварени. Ние следим пътникопотока и ще можем да реагираме.  

Каква е заплатата на един шофьор и ще успеете ли да осигурите достатъчно хора, след като и сега има недостиг на шофьори за градския транспорт?

- Средна брутна заплата е 1750 лв. Това не е малка заплата, но ако я сравним с вложения труд на шофьорите, определено можем да мислим за увеличението й. В момента работим активно с Професионалната гимназия по автотранспорт и с Механотехникума. Техни ученици карат стажа си при нас. Така те се запознават с условията на работа в Бургасбус и с техниката си. Отделно имаме договорка и с фирмите, които провеждат курсове за категория Д. Поемаме част от цената на курса като ангажимент шофьорите след това да работят при нас минимум 3 години. Така че осигуряването на шофьори няма да е проблем.

Не е ли скъпо удоволствие този проект? Бургасбус е на загуба от няколко години, може ли да си позволи толкова мащабно обновяване на автопарка?

- Искам да заявя, че към днешна дата Бургасбус не дължи на никой никакви пари. Не сме длъжници нито към държавата, нито към доставчици, нито към осигурители. Единствено плащаме на Общината за прословутия наем на автобусите. Знаете, че навремето такива бяха условията, докато сега нещата се случват по друг начин. Бургасбус ще бъде собственик на новите автобуси, а не наемател.

68 млн. лева за 56 електробуса. Как се определя цената им?

- Водихме се и от цените в София, но с уговорката, че там до сега са купени само 12-метрови автобуси. В тези 68 млн. лева по проекта влизат и строително-монтажните работи на двете зарядни станции. Предвидили сме и средства за довеждането на електропреносната мрежа до станциите. Предвидили сме също така и бордовото оборудване, за да не се налага да го купуваме след това. Става въпрос за джипиес системата, видеонаблюдение, валидаторите.

 

В интервюто са използвани въпроси и на други медии