Общинския съвет на Бургас гласува положително докладната записка за външна, медийна и онлайн реклама, с която да се рекламира градът като туристическа дестинация. За целта са предвидени 75 хил. лв. Как ще се разпределят средствата и какво по-точно ще включва рекламата – потърсихме за коментар вносителя на предложението Живко Табаков, председател на Постоянната комисия по туризъм в местния парламент.

Г-н Табаков, как ще бъде разпределена сумата от 75 хил. лв. за реклама на туризма в Бургас?

Рекламната кампания сме я разделили на три части – предсезонна, по време на сезона и следсезонна, за да може Бургас да го рекламираме като целогодишна туристическа дестинация.

Първо залагаме на фейсбук. Първоначалният вариант беше Бургас да се рекламира в Румъния, Македония и Сърбия. Но прецених, че македонците и сърбите са нереалистичен пазар, тъй като предпочитат Гърция като туристическа дестинация. И успях да убедя администрацията, около което се обединихме, специално онлайн рекламата ни да бъде насочена към държави, чиито туристи пътуват по суша. Това са Румъния, Украйна, Молдова и Беларус. За последната не е категорично сигурно, защото стои въпросът дали Европа ще се отвори за Беларус предвид противоепидемичните мерки, които въведоха там. Но принципно това са традиционни наши пазари, чиито граждани пътуват или с личен транспорт, или с автобуси.

Вторият тип реклама, на която сме заложили, това е рекламата в медии – онлайн новинарски издания плюс телевизия. Заложили сме определена сума, която трябва да се разпредели.

Третият тип е т.нар. билборд реклама. Тя ще се осъществи в няколко големи града – София, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново и Русе. Хората в тези градове ги разглеждаме като наши потенциални клиенти.

Интересно е, че ще рекламираме Бургас като туристическа дестинация за 5 седмици в столичното метро. Целта е да достигнем до повече и най-различни хора, които пътуват там.

Как стоят нещата с резервациите за лятото специално в община Бургас? Има ли отказ от предварителни заявки за почивка на територията на града?

Категорично предсезона го нямаме, защото не функционираха хотелските бази. При разговорите ми с хотелиери една част от тях казаха, че ще отворят, други – че няма да отворят. Като добър сигнал приемам отварянето на хотел „България“.

По отношение на резервациите и защо не се бърза с отварянето на хотелите мога да кажа, че бизнесът няма нужната информация от Летище Бургас. Браншът настоява да не се качва месечна, а ежеседмична справка за настоящите полети в сайта на Министерството на туризма. Ситуацията е много динамична и самите хотелски бази и хората в бизнеса желаят да прегледат какви са тенденциите и да преценят дали ще отворят, какъв персонал да наемат и дали ще вземат служители от чужбина.

Като председател на Комисията по туризъм в Общинския съвет вчера изпратих писмо до „Фрапорт“, концесионера на бургаското летище, да ми се даде актуална информация какъв е летателният план на аеропорта. Изпратих и писмена препоръка до Министерството на туризма тази информация от летището да се качва и на техния сайт. Защото говорим за мерки, за политика по отношение на пътуванията, а в крайна сметка нямаме основата, липсва информация, за да имаме планове по отношение на авиокомпаниите. Ако тях ги няма, всичко друго, което говорим, е напразно. Затова и рекламната кампания за Бургас, която сме заложили, е насочена към неорганизираните туристи и тези с автобусен транспорт.

Какво Ви е мнението за предложението ДДС ставката за туризма да стане 9 %?

Няма как да не го подкрепя, защото това е дългогодишно желание от страна на бранша. Естествено, излязоха много разнопосочни мнения какъв да е периодът от време, който да обхваща, и дали няма да натежи повече високият осигурителен праг, защото в туристическия бранш има много хора, които работят за под 800 лв. заплата, макар че винаги сме настоявали тези прагове като възнаграждение да бъдат повишени.

Аз смятам, че тази политика за 9 % ставка не трябва да бъде до края на 2021 г., а трябва да е дългосрочна, за да може самият бизнес не само да компенсира загубите от COVID-19, а и за в бъдеще да предлага по-конкурентна цена на туристическите пазари.