Радовеста Стюърт е началник на ОП „Туризъм” към община Бургас. Какво е да се прави туризъм в ковид криза и с какви нови неща градът ни ще посреща туристи през лятото? Интервю на Грамофона нюз

С какво тази година Бургас ще обогати туристическия си продукт?

Надяваме се сезонът да стартира по-рано тази година. Всъщност ние сме готови да започнем да предлагаме нещо ново още през април, ако ограниченията са напълно отпаднали. Ще започнем с тематичните уикенди.

Ако времето позволява, ще можем да пуснем кораба до остров Света Анастасия. Видяхме през миналата година от по-ранните записвания, че интерес за това прекрасно място има.

Мисля, че след това, което преживяхме покрай коронавируса, вярвам, че хората ще продължат да се интересуват от места, които им позволяват да са навън. Вярвам и че островът ще продължи да бъде топ атракцията на Бургас.

В същото време за нас е важно да започнем да налагаме красивото парче земя не само като хита на града, но и за цяла България. Ще се опитаме да го рекламираме както пред балканските туристи, така и за новопристигащите със самолети за Лято 2021 г.  

Кои точки от туристическата карта на Бургаска област сте определили за представяне на туристите?

Надяваме се, че тази година ще можем да представим и новите места. Едното, което през последните години само се наложи, е рибарското селище Ченгене скеле. Който е бил на това необикновено място знае, че както и да изглежда, то има собствен чар и привлича хората със свободата на духа.

Всеки, който е посетил рибарското селище, е останал с много приятни спомени и се връща отново. Сега предстои да се обогати и новата част, комплекс „Ченгене скеле”, който ще е културно-туристически.

На първо място точката за туристите е центърът на Бургас. Въпреки че той се подценява, има страхотно очарование. Бургас е Бургас! Хората асоциират града с уют и морско настроение. Разбира се, тенденциите за този сезон ще бъдат морски туризъм и сити брейк (градски туризъм). Това е споделено и от Европейската комисия за пътуванията.

В това отношение Бургас е правилното място. Вярвам, че ние имаме естествени предимства, които трябва да надградим. Предишният сезон видяхме, че сити брейк за нас е много успешен. Надяваме се за летния сезон да се възобновят полетите, да отворят летища, хотели, спортни събития и самите туроператори да започнат работа.

Едва когато това се случи, вече ще можем да говорим за сигурен туризъм. През есента на миналата година направихме инфо тур за туроператори, който въпреки ситуацията, беше много успешен. Те успяха да се запознаят с Бургас. Много от тях не го бяха виждали дълго време и много им хареса, особено зоната, която е около Морската гара.  

Миналата година уикенд туризмът бе на първо място сред гостите на Бургас. Как се прие той от посетителите и ще остане ли отново водещ през летния сезон?

Вярваме, че уикенд туризмът ще бъде водещ и през настоящата година. За добро или за лошо трябва да продължаваме да надграждаме тази ниша, защото се оказа, че този вид туризъм привлича много българина. Той е най-добрият турист. Той харчи повече от чужденеца, отсяда на ресторант, познава менюто, поръчва повече и наистина е този, който оставя повече пари в местния бизнес.

Помогнаха ли по-малките изложения, които се реализираха в Бургас през 2020 г. на творците от региона и страната?

Моделът с по-малките изложения е много успешен. Тези хора са представители точно на малкия, семеен бизнес, който е и основата на бизнеса в страната. Хората се чувстват доволни от участието си и най-вече тези пазари се организират от частни организации. Това е добре за града. Надяваме се такъв тип изложения да продължат и в следващите години. Бургас се наложи като един център, в който можеш да дойдеш, да откриеш нещо артистично, различно и уникално и да си тръгнеш с него.

Как ще се рекламира тази година Бургас?

Със сигурност ще продължим с дигиталния маркетинг, онлайн рекламата в социалните мрежи. Това е тенденцията в световен мащаб. Това ни дава директна, обратна връзка, нещо от което ние можем да си направим изводи. Полезно е за нас, за да знаем какво всъщност се търси.

През 2021 г. ще наблегнем на онлайн рекламата на чуждите пазари и по-конкретно на страните от Средна Европа. Между другото миналата година такъв вид реклама ни беше най-успешна за Полша и Румъния.

Активна ли е работата между бизнеса и учебните заведения, които осигуряват кадри за туризма в ковид пандемия или засега сътрудничеството остава на заден план?

Към момента не можем да кажем, защото повече от година учениците и студентите не са в класовете заради пандемията от коронавирус. На въпроса Ви за нас най-важното е да се научим да работим заедно, защото само така можем да очакваме да предоставяме цялостен продукт и по този начин да разширим сезона. Не е само желанието, а и трябва да имаме реално какво да предложим извън сезона. Това зависи от участниците в туристическия сектор – хотели, ресторанти.

Преди дни туристическият министър обяви, че  област Бургас дава прекрасни възможности за винен, бизнес и шопинг туризъм. Можем ли да станем център на всички тези видове туризъм?

Мнението на министър Николова се формира върху това, което вече е видяла и разбрала за Бургас. Аз бих казала, че Бургас е на изключително място за подобен вид туризъм и е естествен център на областта. От тук за 20 минути се стига до Созопол, Несебър, Поморие.

Големите археологически обекти, които са вече и социализирани – Дебелт, Маркели и Русокастро са също много близо до Бургас.  Те вече предлагат възможност за паркинг, кътове за отдих, отново възможност човек да прекара един ден на въздух.

Нека не забравяме и важния археологически обект на територията на община Бургас – Акве Калиде. Той е нашата гордост, която тази година вече ще започне да се надгражда, като паралелно с това отново ще има археологически разкопки. Проучванията там са стартирали през 2007 година, а такъв огромен обект се проучва за десетки години.

Има ли нещо уникално, което да очакват бургазлии за настоящата година в сферата на туризма?

За 2021 година започваме разработката на Бирен маршрут за Бургас. Нещо, което България не е имала досега. Бургас иска да привлече по-младите хора, тези, които обичат тази култура, които идват да си починат, да пийнат една-две бири, да си поговорят, да слушат хубава музика. Това ще е един от акцентите ни, с който можем да бъдем наистина уникални. 

Трудно ли се прави туризъм в ковид криза?

Самата дейност на туроператорите в момента е забранена и по този начин ние не можем да говорим открито за туризъм в ковид криза. Макар миналата година да беше под знака на коронавируса, туризъм имаше. Това в същото време ни даде възможност да се опознаем с другите участници в туристическия сектор. Изключително полезно е да разберем, че в тази криза всички трябва да работим заедно за Бургас. Пожелавам градът да бъде туристическа дестинация номер 1 на 2021 година.