Братя Аргирови не се нуждаят от представяне. Едва ли има някой в България, който да не чувал за тях, дори и да не е бил роден, когато те бяха на върха на славата си. Днес те пристигнаха в Бургас, за да участват на SPICE Music Festival. По програма близнаците излизат на сцената в 19,30 часа. Преди това Благовест и Светослав Аргирови бяха любезни да отговорят на въпроси на медиите. 

Добре дошли в Бургас! Как се чувствате, какви ви са очакванията?

Благовест: Благодаря! Чувстваме се прекрасно. Очакванията ни са да стане купон довечера. Току-що направихме саундчека – хубав звук има. Очакваме да представим достойно българската популярна музика.

Светослав: Да има купон, да не се напиваме… А някои може и да се напият, но след участието (смее се).

От колко време не сте идвали в Бургас?

Б: О, от много отдавна. От 22 години само той е в Норвегия. И преди това още десетина година, значи някъде повече от 30 години.

Тоест още от комунистическо време не сте идвали тук?

Б: Да, не сме идвали… Ами не сте ни поканили (смее се).

Как ви се струва градът след толкова години?

Б: Не съм го виждал много отдавна и много искам да видя центъра. И сега смятам да го направя. На Морската гара е много хубаво. Даже синът на брат ми, който учи в Нидерландия, му каза, че тука е като в Ротердам (смеят се и двамата).

Аз намирам Бургас много променен в положителна насока. Общо взето всички улици, които минахме, са ремонтирани, дано навсякъде да е така. Харесваме Бургас, обичаме Бургас.

С: Абе от морето по-хубаво няма. Аз в Норвегия живеех до морето. Жена ми, която е в България заедно с мене, казва, че като приближи 5-6 километра до морето, и ѝ се вдига настроението. Просто има някаква атмосфера, въздухът е друг. Даже като наближихме Бургас, каза: О, наистина замирисва на море. И в този момент пуснаха по радиото „И замирисва на море“ и стана перфектно.

Като споменахте Норвегия, мислили ли сте пак да заминете за чужбина или за постоянно вече сте в България?

Б: Е как ще отиде в Норвегия, като морето там го гледа само отдалече. Не може да влезе да се къпе там, докато в Бургас идва и си влиза в морето.

С: Норвегия е много хубава страна, но ние решихме да си дойдем в България, жена ми говори перфектно български (тя е норвежка – бел. ред.), чете и пише на български. Продадохме си къщата в Норвегия и сега строим дом в Банкя и се надяваме да живеем и занапред в България. Тук ни харесва, чувстваме се добре.

А относно музиката – вие творихте през 80-те, а сега как виждате нещата?

Б: Всичко е много променено. Всичко е поставено на друга основа. Мисля, че добре се развиват нещата. Има много млади изпълнители, които са доста добри. Някои от тях, ако имат английски или американски продуценти, просто ще бъдат на нивото на западните звезди. Много е важен продуцентът, ето, вижте румънците какво направиха. В близките години не можем да ги настигнем, а ние бяхме доста преди тях, когато бяхме в епогея си. Правихме огромни концерти – и ние, и Васко Найденов, в Букурещ – всичко беше претъпкано.

За минуси можем ли да говорим?

С: Според мен финансите са още недостатъчни, защото, за да се прави хубава музика, трябват и хубави клипове, хубави аранжименти да се направят, даже ние мастерираме в Щатите. Но за всичко това трябват пари. Ако още малко финансите се вдигнат, ще стане по-добре. Ами надяваме се.

Замисляте ли да запишете чисто ново парче?

Б: Да. Вече е в главите ни новото парче. Но засега пазим подробностите в тайна. Сега ще акцентираме върху новата версия на „До вчера“. Тенденциозно я направихме по начин, който ние харесваме и мислим да продължим в същия стил. Просто искаме да покажем с „До вчера“, че това е нашият стил и се надяваме да се хареса и на нашите почитатели. Направихме и клип, който ще излезе в началото на септември с една много известна наша певица, но коя е тя засега е тайна. Ще изненадаме приятно… Това е момичето на нашите мечти, защото наистина е много красива и съм сигурен, че и вие я харесвате много.

Да не е Соня Васи?

Б: Еее, не, не е. Стига със Соня Васи, малко разнообразие да има.

С: Не може всяка сутрин капучино (смеят се).

След Бургас имате ли някъде другаде участия?

Б: Имаме, да. На 14 август сме в Слънчев бряг, на 15-и сме във Варна. След това в Търговище, Шумен, Разград през септември.

За какво използвахте месеците на социална изолация заради коронавируса?

Б: Използвахме ги да запишем „До вчера“ и да направим клипа към песента. Свършихме и много други неща, които са свързани с нашите бизнес планове. Беше ползотворно, но предпочитахме да не се беше случвало.

Мислите ли, че хората имат носталгия по музиката отпреди 30 години?

С: Нашата музика е от 80-те и средата на 90-те. Аз мислех, че са ни забравили, но за мое огромно удоволствие се оказа, че не е така. Концертите ни минават страхотно, хората се радват, залите са пълни. Така че много оптимистично съм настроен и брат ми също. Въобще стават страшни купони и се подмладих с 20 години. Дано да продължава така.

Какво ще съдържа репертоарът ви тази вечер на SPICE Music Festival?

Б: Изискването на организаторите беше да са само бързи, динамични песни. Ние имаме много такива в нашия репертоар. Ще изпеем най-големите хитове – „Силвия“, „Залез“, „Гот е“, „И замириса на море“, „Пролетна умора“, „До вчера“, „Ненужен“, също и „Ученическо писмо“ – един кавър на Moder Talking, който направихме.

Добре, успех на концерта?

Благодарим ви, приятен ден!