Г-н Вардунски, промени ли се нещо за хората след превръщането на полицейското управление в Камено в полицейски участък?

Много е рано още да се каже. Откакто полицейският участък стана полицейско управление мина една година, така че промяна за един месец реално не може да се усети. В момента всички административни услуги се извършват тук, като засега сме на добра воля.

Утре ако дойде нов директор на областното управление и каже, че участъкът няма такива функции, то трябва да ходим в Бургас. Не мога да кажа в момента дали престъпността се е увеличила и това ще си проличи във времето.

Преди дни Екоинспекцията в Бургас одобри изграждането на крематориум в Камено. Има ли напрежение сред местните хора?

Докладът на Регионалната инспекция по околна среда и води даде положителна оценка. В него има доста спорни моменти и Общината ще го обжалва в съда, защото не са съобразени много неща, които нашият представител е изложил там, когато е било обсъждането на доклада от компетентните лица. Напрежение сред местните има и то е постоянно.

Хората не са съгласни. Колкото и да не съм специалист по екология – там е водоохранителна зона, но те казват, че няма проблем. Специалистите коментират, че има тежки метали, които ги е нямало в предния доклад, сега са добавени, а общината не е уведомена. Отгоре на това при всяко добяване на нещо в първоначалния доклад, трябва да има и обществено обсъждане, което го е нямало.

Освен дългоочаквания ремонт на пътя до село Черни връх, по какви други проекти работите?

Завършва обществената поръчка за основен ремонт на ул. „Георги Кондолов“ в Камено. Имаме спечелен проект и започваме площадката за зелени отпадъци. Идеята е да има компостираща машина, предвидили сме да закупим два нови буса, с които да ги събираме и да ги мелим. Едната нова придобивка е вече при нас. Доста сме напреднали и по системата за ранно предупреждение от наводнения в село Ливада.

Докъде стигна работата на археолозите на Русокастро?

Археолозите работиха два месеца в долната част на крепостта. За тази година приключват,  консервират и ще правят доклад. В момента започваме да проектираме това, което са разкрили. Искаме да сме готови, когато се разкрият европейски програми, свързани с туризма, за да можем веднага да кандидатстваме по тях. Иначе крепостта е много голям обект, работата там е доста и има да се копае години наред.