Прекрасен 15 септември за младите бургаски преподаватели от Руската гимназия. Владимира Петкова, Ивелина Тодорова, Наталия Вълкова, Гергана Пенчева, Юлия Ларина и Георги Захариев са повече от щастливи, че започват учебната година присъствено, за да видят будните детски очи. Някои от тях са бивши възпитаници на ПГЧЕ „Васил Левски”, но са избрали да преподават в любимото школо.

Интервю на Грамофона нюз

Защо решихте да се завърнете в Руската гимназия?

Владимира Петкова: Изпитвам голяма любов към езика и културата на Русия. Откакто станах студентка, съм се стремила да бъда учител, да получа колкото се може повече знания, които после да предам на своите ученици.

Ивелина Тодорова: Като бях ученичка ми беше мечта да уча в Руската гимназия. След като завърших исках да се върна отново тук, за да мога да обучавам децата на това, което мен ме научиха преподавателите, които са тук, а те са най-добрите. Освен че те ми дадоха много знания, ми преподадоха и важния урок в живота - какъв човек трябва да си.

Гергана Пенчева: След като завърших Софийския университет имах идея задължително да се завърна в Бургас. Много е трудно да си учител, същевременно и класен ръководител във възрастта 8 клас, но няма по-голямо удовлетворение когато виждаш смисъл във всичко, което правиш – в очите на учениците и родителите.

Това са най-големите богатство и отплата за труда, който полагагаме всеки ден. Ние даваме на децата не само знания, а кураж, съвети, възпитание. Те ни дават любов. Понякога ни ядосват, но въпреки всичко, успяваме да съчетаем и важното, и приятното. Децата са страхотни и има много голямо значение как ще подходиш към тях, за да получиш тази любов.

Лесно ли се работи с деца?

Владимира Петкова: Да, лесно се работи, въпреки че всяко дете има своите особености - някои имат повече желание и мотивация, други - не толкова.  В крайна сметка нашата работа е да намерим баланса и да можем да обърнем внимание на всички децата, да помагаме и мотивираме учениците, които изпитват затруднение с допълнителни консултации.

Ивелина Тодорова: Няма по-приятно нещо от това на края на деня да видиш как децата си тръгват щастливи от нашата среща и целият клас си е изкарал добре. В онлайн среда, в която ни се наложи да бъдем, се преподава доста по-трудно, а учителите и учениците са по-ангажирани.

Освен знания, на какво друго искате да научите учениците?

Гергана Пенчева: Наше задължение е да ги накараме да четат повече книги, да учат, по- малко да стоят на телефоните, да имат повече контакти със съучениците си.

Георги Захариев: За мен ще е голямо предизвикателство да преподавам на 12 класове, за които имам информация, че са много добре подготвени по руски език. Искам да ги увличам с личния си пример и със знанията, които имам. Сигурен съм, че ще получа обратна връзка.

Юлия Ларина: Работила съм 15 години като учител в Сибир: Тук искам да реализирам целия потенциал, който имам. Искам да предам на децата любовта към руския език и опита, който имам от Русия. Много се радвам, че съм част от екипа на гимназията в Бургас и се чувствам в моята среда. Радвам се, че имам толкова добри колеги, с които споделям всичко и всеки ден се учим на нови неща.

Какво е за Вас образованието, училището и децата?

Гергана Пенчева: Това е най-важното за един човек и открива много врати. Всеки един млад и уважаващ себе си човек трябва да получи достойно образование, за да се развива в среда, която му е интересна, да общува с хора от неговата среда.

Ние трябва да учим нашите ученици да мислят за бъдещето и това какви интереси имат, да ги насърчаваме да се развиват в посоката, в която искат.

Наталия Вълкова: Това са три неща, без които не можем. Това е бъдещето.

Владимира Петкова: Учителската професия е доста тежка, но и в същото време много зареждаща. Много е важно колегите да обичат работата с децата, да обичат самите деца и да се стремят да им преподават не само знания, но и житейски уроци и ценности. Образованието, училището и децата.