Г-н Хафъзов, как ще коментирате обвиненията от страна на акад. Георги Марков за това, че сте започнал Учредителната конференция на ДОСТ на 10.04.2016 г. с цитати от Корана?

- Не мисля, че това е обвинение, защото не е престъпление или нещо укоримо. Акад. Марков в целта си да подкрепи ДПС, както го прави често през последните седмици, се намесва в религиозните убеждения на гражданите и проявява ислямофобия. Не отричам, че секунди преди да започна воденето на Учредителната конференция,  на известно разстояние от микрофона произнесох сакралното за всеки мюсюлманин изречение Бисмилляхиррахманиррахъим. В превод това означава „С името на Всемилостивия и Милосърден Бог“. Това е изречение, с което всеки мюсюлманин започва всяко действие в ежедневието си.

Ще призова акад. Марков да провери при какви политически поводи други български партии започват не с едно изречение, което се произнася за 7 секунди, а с водосвети и други религиозни церемонии в храмове или извън тях? Ако има доблест нека се произнесе и за това как ГЕРБ, АБВ, РБ, НФСБ и други партии започват политическите си предизборни кампании с водосвет. Нека подчертая, че аз не ги укорявам, а подкрепям намерението им да призоват Бог за подкрепа и успешно представяне, но искам да чуя и пазителя на политическия морал и ред в страната акад. Марков.

Красимир Каракачанов твърди, че е имало стотици имами на Учредителното събрание на ДОСТ. Вярно ли е това?

- И тук ще трябва да говоря за чест и достойнство, но вероятно на нашия политически и научен елит това е най-липсващата характеристика. Призовавам г-н зам. - председателя на Народното събрание да изиска списъчния състав на имамите от Главно мюфтийство и да ги предостави на Прокуратурата за сравнение и проверка. Макар да не виждам нищо лошо имамите – граждани на тази страна да се възползват от гражданските си права да се интересуват и занимават с политика. Но това не отговаря на истината и е една политическа клевета от най-висока държавна инстанция.

Едната версия е, че е имало 800 имами, а другата е редуцирана до 200 имами. Това се прави с цел да се покаже, че ДОСТ няма достатъчно подкрепа, което не е така, защото само за три дена успяхме да съберем над 5000 заявления за членство и подкрепа на партия, която е в процедура на регистрация. Другата цел е да бъдем представени като етнорелигиозен проект, което е несправедливо да се твърди, защото сме светски, демократичен, национален, патриотичен, либерален, натовски и европейски проект. Вероятно сред учредителите е имало и имами, но дали са двама, трима или единадесет не зная. Не деля и дискриминирам гражданите по професия. Но ако не са осемстотин, двеста или даже сто нека г-н Каракачанов бъде така добър и достоен да подаде оставка. Не отива на зам.- председател на българския парламент и председател на партия да се занимава с клевети и интриги.

Говорите за натиск върху учредители на ДОСТ. Къде и как се прилага той?

- Да, за съжаление, когато липсват сериозни политически аргументи и основания, опонентите ни прибягват до вербално насилие, заплахи и натиск. Установихме десетки случаи, когато партийни функционери от ДПС, общински кметове, бизнесмени от обръчното им обкръжение и даже техни съюзници от други партии да привикват наши учредители, съмишленици или симпатизанти, за да ги плашат с това, че ако продължават да подкрепят ДОСТ ще останат гладни, ще бъдат уволнявани и ще се стовари цялата мощ на държавната и местна власт в защита на ДПС. Силни думи, а и опасни.

На този етап събираме информация от по-смелите, които са готови да потвърдят думите си пред прокуратурата и медиите и в даден момент може би ще бъдем принудени да ги огласим публично. Знаете, че политическият натиск е престъпление от общ характер и се преследва от Закона. Чувам, че в моя Бургаски избирателен район също има представители на ДПС, които си позволяват във фолклорен порядък да заплашват отделни лица. Засега ще спестя имената им, но ако продължават своеволията си ще подадем сигнал и ще ги обявим публично пред български и чужди медии. Нека се знае, че нашият електорат беше репресиран десетилетия от диктатора Тодор Живков и рефлексът на съпротива надделя над страха и гнета. В съвременна европейска България тази функция днес се изпълнява, за голямо всеобщо огорчение, от Ахмед Доган и неговите верни поддръжници и нека не тестват смелостта и доблестта на българския турчин. Ще бъдат изненадани от духовната висота на тези, които няма да си подарят свободата на сатрапи.

Как ще коментирате и решението на турските общини, представители на управляващата партия в нашата съседка да замразят отношенията си с побратимените общини на ДПС?

- Не съм запознат с официалната позиция и мотиви на Партията на справедливостта и развитието (АКП) и не мога да говоря от тяхно име. Не би било и редно да се намесвам във вътрешните дела на чужда държава. Мога да изкажа предположение и да направя анализ с оглед на публичната информация, с която разполагаме.

На първо място да не забравяме антитурските изказвания на някои колеги от ДПС, които няма как да са останали незабелязани от страна на управляващата партия в Турция. Връх на този антагонизъм бе да се предложи и създаде специална комисия, която да разследва дали Турция се намесва във вътрешните дела на страната ни. Тежко обвинение с оглед на факта, че нашите натовски съюзници винаги са били коректен партньор. До вчера, когато кметове и депутати всеки ден искаха някаква помощ и подкрепа за ДПС или съгражданите ни не се оплакваха от намеса. А сега, когато почетният председател изрази критика към г-н Местан за декларацията за сваления руски самолет и последвалите събития, които предизвикаха интерес, подчертавам само интерес за наблюдение, а не намеса от страна на Турция, започнаха несправедливите обвинения към нея.

Но основна причина аз бих споменал информацията от големи турски медии, които писаха за участие на български политици в контрабандата на цигари, посредством контакти и сътрудничество с терористичните звена на ПКК.  Подобни публикации бяха изнесени и в редица български медии.

Известно е, че ПКК акумулира средства основно по три направления. Рекет на кюрдската диаспора в чужбина, страни, подкрепящи терора с цел уязвяване на възхода на Турция и контрабанда. Важен елемент на контрабандата се оказва и търговията с цигари и се твърди, че около 30 % от общата цигарена контрабанда се провежда от известна българска компания, близка до ДПС. От една страна ДПС използва тези средства за политическа дейност, а от друга чрез сътрудничество с ПКК индиректно подкрепя терора в Турция, който е отнел живота на повече от 40 хил. души през последните десетилетия.

Сумата, която беше представена е около 500-600 милиона долара или евро - не си спомням в полза на ПКК, с които се закупуват оръжия и провеждат различни терористични действия на територията на Турция, избиват се млади хора, жени, деца. Особен обект са войници, редовни служители в турската армия, млади мъже, някои от които наши изселници. Трагедия за турския народ са честите актове на насилие от страна на ПКК. Голямо петно върху ДПС. Представете си какво значи това за една нация, за един държава. Съмненията даже в тази посока са достатъчна причина за някакви мерки, а стана известно, че има факти в тази посока, които са събрани в сътрудничество с партньорски на Турция служби. Така че в тази връзка, вероятно, са забраните за влизане на г-н Доган и г-н Пеевски, както и замразяване на отношенията за побратимяване с общини на ДПС. Но това са подчертавам вероятни причини, а не мога да се ангажирам със становището на официалната им позиция.

Представяте много тежки обвинения срещу български политици. Родните служби уведомени ли са за тези съмнения?

- Аз не отправям обвинения срещу когото и да било. Представям информация, с която съм запознат от турски медии. Немският „Шпигел“ също анонсира подобна теза. Информацията в турските медии се позовава на някои официални турски източници. Дали всичко това е вярно или не, не разполагам с инструментариум да потвърдя. Не знам и  дали българските служби са запознати с тези твърдения, но имам предположение, че са водени разговори по темата на определено политическо ниво. На този етап не бих искал да спекулирам повече от колкото ми позволява компетенцията. Но признавам, че има какво да добавя към спорния казус.

Наши източници, които живеят в Мерсин потвърждават, че български контрабандни цигари могат да бъдат намерени в техния град. Преди една седмица наш изселник от село Ябланово, община Котел, който живее в Чорлу сподели, че кюрдите, които познава, но не са част от ПКК се шегували, че откакто са започнали политическите сътресения в ДПС, се налага да пушат скъпи цигари, защото не могат да се възползват от контрабандата на групировката.

Редно ли е, според вас, г-н Сюлейман Гьокче да присъства на партиен форум, какъвто беше конференцията на ДОСТ?

- Бих предложил за улеснение при изработването ми на позиция да зададете същия въпрос на представители на други политически формации, на които Н. Пр. Гьокче е бил канен и присъствал. Конференции и конгреси на ГЕРБ и БСП са пример за това. Посланици и представители на дипломатически мисии са присъствали на множество партийни форуми на доста партии в страната ни. Включително Израелския посланик е бил гост на конференция на ДПС. И за това не приемам подхода на двойните стандарти към политическа партия Демократи за отговорност, свобода и толерантност.