Бистра Стойчев е куратор на изложбата под мотото „Продължаваме”, която бе открита вчера в Комплексния онкологичен център в Бургас. Инициативата е създадена преди 3 години от д-р Стефан Константинов и неговият екип от Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология-София. В експозицията в КОЦ-Бургас има над 200 картини на 40 художници от цялата страна. Какво представлява кампанията, допринасяща за душевния комфорт на пациентите и техните близки, разказва в интервю на Грамофона нюз галеристът  Бистра Стойчева

Г-жо Стойчева, каква е целта на кампанията „Продължаваме”?

Да вдъхнем надежда и усмивки на онкоболните пациенти да продължат своя живот чрез картините. Важно е да отбележа, че чрез изкуството се подпомага развитието на вярата у хората и надежда, за да могат те да продължат напред в най-трудните моменти.

Това е кампания, която се разраства във всички градове на страната. Изложбата вече мина през Русе, сега сме в Бургас, а следва да отидем във Велико Търново и Горна Оряховица. Всяко едно онкоотделение в страната ще бъде посетено и всеки ще има свободен достъп до изложбата.

Във времето в Бургас тя ще бъде постоянна, със сменящи се експозиции. Искаме да създадем настроение не само сред пациентите, но и сред медицинския персонал и всички лекари, които се грижат за онкоболните в Бургас.

Какво всъщност ви мотивира да го правите?

Когато животът на човек смени приоритетите си, губейки нещо, той печели друго и сменя своята посока. За да достигнеш своето съвършенство на духа, трябва да помогнеш на другите да достигнат собственото си съвършенство, да получат баланса в живота си. Това е, което искам!

А наистина ли вярвате, че изкуството може да помогне на онкоболните пациенти?

Убедена съм. Няма да забравя мига, когато подреждах първата експозиция в университетската онкоболница в София в едно изключително архитектурно пространство, дълго около километър. Докато разпределях картините, до мен се спря една майка, която возеше в количка болното си момиченце.

То се спираше и гледаше всяка една картина. Когато стигна до мен, жената ме попита дали не ми пречат, а аз й отговорих, че съм дошла именно заради тях, а и заради много други. Още тогава знаех какво правя и защо го правя.

Какви са впечатленията на лекарите и пациентите в другите лечебни заведения в страната?

По принцип ние българите сме критичен народ. Винаги има хора, които са „за” и „против”, но в тази ситуация нагласите на хората са по-скоро положителни и всички са възхитени от това, което виждат. Всички се чувстват комфортно и спокойни. А когато това е така, ти си в състояние да дадеш тази частица топлина и на другия, на този, който има голяма нужда.  

А как правите подбора на картините?

Искам да имат настроение и да са зареждащи и те са точно такива. Силата на творците на България е в това, че те могат чрез ръцете и душата си, да изваят върху платната съвършенството. Ние имаме уникални творци!

Какво бихте казала на пациентите, които имат онкологични заболявания?

Борбата продължава, колкото и трудна да е тя. Мили хора, заслужава си да се борите! Всеки един божи ден ни е подарен. Продължете да вярвате и обичате! Това е посланието от мен!