Атанас Терзиев е бивш заместник-областен управител на област Бургас, трети мандат общински съветник в Несебър. Уважавана обществена фигура  и предприемач в областта на туризма. Атанас Терзиев е дипломиран експерт по маркетинг и публична администрация от Бургаския свободен университет. Той е номиниран за кмет на морската община от партия ГЕРБ. Интервю на Gramofona.com.

 Г-н Терзиев, какво ви провокира да се кандидатирате за кмет на община Несебър?

- Искам да променя начина на управление, да променя приоритетите за развитие на нашата община и естествено повече грижа за хората и бизнеса, на които трябва да помагаме. 

Община Несебър има много по-голям потенциал от това, което демонстрира до момента. Знаете ли, че за последните 12 години сумарно бюджетът на Несебър наближава 1 млрд. лева? Нито виждам, нито имам усещането тези огромни средства да са допринесли за развитието, което заслужаваме.

Напротив, общини с далеч по-скромни бюджети се развиват бързо и дори ни задминават, а това не трябва да е така. Ние трябва да бъдем образец не само за Черноморието, но за цялата страна. Искам, мога, ще работя и ще докажа, че това е възможно. Изразходваните средства трябва да имат добавена стойност, да има смисъл и хората и бизнеса да го усещат.

Кои са основните акценти в предизборната ви платформа?

- Образование, туризъм, инфраструктура и целогодишни доходи. Изнесена структура на Университет по мениджмънт Варна, за който вече обявихме, че ще приема студенти през 2020 г. в Несебър. Това ще осигури целогодишно оживление в града и ще гарантира качествени кадри за туризма. Така ще се повиши качеството на услугите.

Също в помощ за туризма вече демонстрирахме няколко идеи, които имаме за привличането на повече гости. Това е кампанията за разменна реклама с Банско. Лятото при нас поставихме билборди, рекламиращи зимната дестинация, а през студения сезон те ще рекламират нашата община.

Интензивната реклама на туризма в общината е задължителна. Годишно в общинският бюджет влизат 4,5 милиона лева от туристически данък и според мен и моя екип една значителна част трябва да се отделя за реклама и подпомагане на туристическия бизнес.

Други от приоритетите, които вече съм обявил са създаване на Индустриален и логистичен парк, основаване на Общинско предприятие "Развитие", изграждане на нова спортна инфраструктура, включително спортна зала, футболни терени и подобряване на съществуващата база, както и цялостна трансформация на крайморските алеи на Несебър Стар и нов град, Обзор и Равда, които трябва да бъдат в съвременен  вид. Друг приоритет в работата ми ще бъде решение на транспортните проблеми, като се изградят нови общински улици и паркинги. 

С какво според Вас Несебър превъзхожда останалите морски курорти?

- Тук ще цитирам доц. Тодор Радев, ректор на Варненския университет по мениджмънт: „Несебър има най-голямата леглова база. Най-големите плажни ивици, природа и културни забележителности в България. Но такива имат и Гърция, и Турция. Трябват кадри в туризма, за да предоставят една завършена услуга.“

И пак негова е мисълта, че най-евтиният турист е този, който се връща, защото не се налага да го привличаш тепърва с реклама. За да се върне, трябва да му е харесало обслужването. Тук е ключовата роля на един университет, който да развие тези знания и умения и да подготви кадри в туризма.

 Посочете най-сериозните проблеми на морската община?

- Община Несебър не е само туризъм. Хората емигрират, защото нямат стабилни доходи и целогодишна заетост. За това разработихме с моя екип проект и предложихме място за изграждането на индустриално-логистичен парк, в който да се привлекат малки модерни и екологични производства. Това също е решение заимствано от успешните примери на индустриалната зона в Бургас и Българово.

Зоната ще гарантира целогодишна заетост и стабилни доходи за всеки, който е решил да се установи в нашата община. Друг инструмент за целогодишна заетост е Общинско предприятие "Развитие" , което ще наема освободените след края на летния сезон работници, ще организира техния труд за изпълнението на общински и частни проекти срещу заплащане.

Такова предприятие вече работи успешно на територията на  Бургас и няма причина ние да не се възползваме от техния опит. Както виждате ние не само имаме идеи и обещания, а работим по осъществяването на тези проекти. 

Преди дни обявихте, че 3D лазерно шоу във водите до провлака в Несебър би го изстрелял на световната карта като туристически дестинации. Готов ли сте да превърнете Несебър в следващия Дубай?

- Лазерното шоу е само елемент, от цялостния продукт, който да задържи туристите до късно в Стария и Новия град, но крайната цел е да направим алеите и парковете в общината атракция сами по себе си.

Крайбрежните алеи в Равда, Обзор, Несебър  имат нужда от сериозни инвестиции, които ще се "изплатят" във времето с увеличение на туристическия поток. Трябва да отговорим на нуждите за красива, спокойна и сигурна среда за разходки край морето. Крайбрежните алеи са перлата в короната на всеки престижен морски курорт по света.

Кое е първото нещо, с което ще се заемете, ако бъдете избран за кмет?

- От първия ден започвам работа по всички приоритети, които съм обявил. Но естествено това минава през приемането на бюджета за 2020 година. В рамките на два месеца трябва да се направи оценка на това, с което ще разполагаме и това, което искаме да реализираме през следващата година.

Както вече казах инвестициите трябва да имат добавена стойност и затова ще променя досегашната политика да се строят безмислени скъпи сгради, които стоят празни.

Ще прекратя конкурса за проектиране и строеж на сграда за общинската администрация и ще насоча парите за крайморските алеи в Несебър, Обзор и Равда.