Антон Стефов е на 67 години. Роден в Благоевград, завършва „Машинно инженерство“ във ВМЕИ, а 1989 г. емигрира в Канада. След години опит в първата си фирма за бронировки в Канада, през 1996 г. създава International Armored Group /IAG/. IAG е един от от най-технологично напредналите производители на напълно защитени бронирани автомобили в света, с над 700 служители на пет континента.

Сега стартира строежът на производство в Бургас, на 9-ти километър по пътя към квартал „Ветрен“.

 

Как избрахте Бургас за първия завод и кога, и на кои други места, ще откриете заводи за бронирана техника?

-        След Бургас планирам да отворя заводи в Пловдив и Благоевград, но периодът от време зависи от документалното придвижване на процеса. В Бургас нещата се случиха много бързо, бих казал с изненадващи срокове – само за година успяхме да стигнем до етапа на първа копка. Това са доста сложни процеси, тъй като има много изисквания, които трябва да покрием, включително и към околната среда. Ние изпълняваме всички изисквания. Като време до тук сме стигнали за една година, което е много кратък срок.

 

Военната техника ще отговаря ли на стандартите на НАТО?

-        Не може да се продаде военна техника в армията, ако тя не отговаря на стандартите на НАТО, все пак хората трябва да бъдат защитени. За да се купи една такава военна техника, особено в армията, това става с изпълняване на определени процедури и покриване на определени изисквания. Има един показател на начална стойност на закупуване и показател след това на поддръжка и ремонт. Тоест първоначалната стойност, ако я вземем за единица, поддръжка и ремонт е 15. Ако България закупи от чужда държава съоръжения и машини, след това страната ще се превърне в един безкраен източник на средства за фирмата, от която са закупени. Ще се отделят повече от средствата на българския данъкоплатец. Ако автомобилите за българската армия се произвеждат в България, се намаляват разходите за гаранционно и следгаранционно обслужване.

 

Разказахте, че един такъв брониран автомобил може да издържи 5 минути при военни действия. Не е ли прекалено малко?

-        Не, толкова е! Само че ние гледаме прекалено много филми, гледаме Джеймс Бонд или Рамбо, който тича между куршумите, само че такива нещата не стават в реалността. Виждате телевизиите какво показват, танкове, артилерия, самолети и дронове. Как мислите, при тези нападения и атаки как ще останат невредими?! Това не става така. Точно затова нашата основна цел е да създаваме машини, които спасяват животи. Постоянно получаваме обратна връзка от наши клиенти от цял свят, които споделят, че хората в бронираните ни автомобили не просто са оцелели, но и нямат сериозни поражения по себе си (б.р. – на първата копка на новия завод в Бургас Антон Стефов разказа, че Рила 4х4, както и цялото портфолио на IAG, заедно с новата бойна машина Рила 8х8, ще се произвеждат на българска земя, от български специалисти)

Обаче много големи инвеститори се отказаха да строят завод за леки автомобили, като основна причина изтъкват липсата на достатъчно кадри по инженерните специалности. Вие как ще намерите специалисти да работят в този завод?

-        Специалистите във всички фирми, които са военни, които са свързани с такова производство или подобно, те се подготвят, но има и вече подготвени кадри от висшите военни училища. Те не могат да бъдат намерени и взети от училищата. Тоест в течение на години се подготвят в самия завод за това, което се прави. Има неща които не могат да бъдат споделени с всички, тъй като това е военна техника, тя не е за ширпотреба, свързана е със защитата на страната. Затова и ние сме планирали да инвестираме много в човешкия капитал. Всички нови служители ще бъдат обучени от наши специалисти от целия свят. А освен това планираме да стартираме стипендиантска програма с механотехникуми и висше учебни заведения.

 

В други европейски страни имате ли открити военни заводи, ваши или с ваше участие?

-        В европейски страни не, това е първият ни завод в Европа – тук в България. Имам още заводи по света /ОАЕ, в Турция, в САЩ и др./ като имам представители и филиали на доста места по света.

 

Кога планирате да започне официалното производство тук?

 - Свързано е с изграждането на сградата и подготовката на кадрите, но, надявам се, че след година ще сме готови. Като срок е абсолютно реалистичен, особено при тази помощ, която получаваме, от държавата и общината (б.р. – 3,4 млн. лв. са отпуснати от държавата за изграждане на инфраструктура в района на завода в Бургас, като улици, осветление, комуникации).

 

Към момента заводи на IAG има в САЩ, Обединените арабски емирства и Турция, а филиали, освен в България, има и във Великобритания и Пакистан. IAG осигурява бронирани превозни средства за организации на държавно ниво, включително ООН, НАТО и др. IAG беше избрана и от Space X със своя брониран автомобил Sentinel ARV за ескорт на астронавтите до стартовите площадки. Автомобили и линейки на IAG се ползват за умиротворителни мисии, за персонална защита, за банково дело, за нефтената индустрия в различни точки на света.

 

В интервюто са ползвани въпроси на колегата Даниела Костадинова от БНР.