Антон Коджабашев е общински съветник и областен председател на АБВ. Преди дни бургаската структура на партията проведе отчетно-изборно събрание, на което делегатите единодушно преизбраха общинския лидер адвокат Георги Сталев. Каква е оценката на ръководството за работата му? Каква е активността на партията в областта след последните избори и накъде върви структурата в региона? Интервю на Gramofona.com с Антон Коджабашев.

 

Г-н Коджабашев, преизбрахте адвокат Георги Сталев за общински лидер на АБВ. Каква е оценката Ви за работата му досега?

Георги Сталев е много почтен човек, който в продължение на две години работи много усърдно за развитието на политическа партия АБВ в община Бургас. Той е човек, който се доказа и аз съм щастлив, че колегите отново го преизбраха за още един мандат. Убеден съм, че пред следващия период той ще бъде също доста успешен.

 

Обмисляте ли промени в бургаското ръководство на партията?

-   Не, екипът, с който работим е много добър. Между нас има много млади и активни хора. Продължаваме да работим както досега. Бяхте изключителни активни откъм срещи с хората по места на предходните парламентарни избори. По думите Ви тази активност не е спирала. Какво Ви казват хората днес, когато няма избори? Нашите срещи по места не са спирали. Хората са настроени негативно към властта, която управлява в момента и чакат промяната. Самите ние също си задаваме въпроса, откъде може да дойде тя. И отговорът е точно от нас. Ние сме готови да посрещнем това предизвикателство.

 

Да не намеквате, че сте готови да вземете властта?

-   В момента България е в положението на Златки и Гинки. Какъв е проблемът хората да повярват в нещо по-разумно? Не може всяка вечер да гледаш по телевизията как едни чисто луди хора крещят, грабят, а ти да се съгласяваш и да им ръкопляскаш отстрани. Това чуваме ежедневно от нашите симпатизанти по места.

 

Има ли нужда АБВ да направи остър завой към по-добро или партията продължава по същия път?

-   АБВ няма нужда да прави остър завой, защото тя винаги се е съобразявала с мнението на обикновените хора. Тя винаги е живяла с техните проблеми, разбирания и усещания. Ние продължаваме да вървим по начертания от наш път в помощ на хората. Навсякъде в областта създадохте структури.

 

Каква е оценката на ръководството за работата ви?

-   Имаме структури във всяка една община на територията на област Бургас и нашето представителството много скоро ще бъде още по-разпространено. Ежедневно и често се срещаме с много хора от различни населени места, обсъждаме определени проблеми и помагаме там, където можем. Нека не забравяме, че нашите възможности не са безгранични. Когато вземем властта ще бъдем по-силни и по-можещи!

 

Какво казват за работата Ви Румен Петков, президентът Георги Първанов, лидерът на партията Константин Проданов?

-   Всички те дават много положителна оценка на структурата в Бургас. Ние сме доказали във времето, че сме една последователна организация, която бавно, но превземаме върхове. За никого не е тайна, че в доста бургаски общини имаме сериозен напредък.

 

На предходните местни избори кандидатът Ви за кмет доц. Камен Сейменлийски постигна един много висок резултат, а партията спечели двама общински съветници, но на следващите парламентарни избори рязко загубихте. Какъв е коментарът Ви за тази промяна?

-   Действително уважаваният от нас доц. Сейменлийски постигна едни много добри резултати, но на доста хора това не се хареса, стана им неприятно и тежко. Затова тези, които не ни харесват направиха всичко възможно да заглушат нашите гласове. Благодарение на няколко медии, една от които сте Вие, много неща, които искахме да кажем достигнаха до хората.

 

Неуспехът на парламентарните избори не Ви отказа. Станахте ли по-амбициозни?

-   Един неуспех не може да ни откаже. Както казва Кубрат Пулев: „Падаме, ставаме и отново напред!”. В момента сме прави и много, много здраво стоим на краката си.

 

Споделихте пред делегатите, че прогнозирате преди местните избори предсрочни парламентарни. Готови ли сте на широка коалиция с други партии или продължавате сами?

-   Да, считам, че най-вероятно преди кметските избори ще има предсрочни парламентарни избори. Относно коалициите с други партии, много зависи от предложенията към АБВ. Ако преценим след широко обсъждане и обстойно анализиране, че коалицията е за добро и тя би значела стабилност за държавата, защо тя да не се случи? Ако ли не, продължаваме сами. На последните избори се коалирахме с „Движение 21”, но комбинацията се оказа неуспешна.

 

Какво му липсва според Вас на Бургас към днешна дата?

-   Бургас е град, в който действително се направиха много добри неща. Но на фона на тях е градът с най-високите данъци. Бургас е със стабилна безработица и с най-малките доходи на глава от населението. Хората не ги интересува по какви плочки вървят, какви фасади гледат, а ги вълнува какво имат в джобовете и хладилниците си.