Антон Коджабашев е трикратен световен и трикратен европейски шампион по вдигане на тежести. Оглавявал е Българската федерация по вдигане на тежести. Областен председател на „Алтернатива за Българско възраждане“ /АБВ/ в Бургаско, която е част от новата коалиция „Левицата“. Бивш общински съветник от АБВ в Бургас. В момента Антон Коджабашев е кандидат за народен представител и водач на листата на „Левицата“ за Бургаски регион. Интервю на Грамофона нюз

Г-н Коджабашев, последните социологически проучвания сочат, че коалиция „Левицата“ е все по-близо до влизане в новия парламент. Очаквате ли да надградите резултата след по-малко от месец и не само да влезете в парламента, но и да е повече от 4 %?

В момента ние сме най-младата коалиция в България, създадена само преди месец и половина. С всеки изминал ден социологиите показват, че резултатът ни се повишава.

Някои от ляво мислещите хора разбраха, че има нов проект и вече се присъединиха към нас. Много от тези, които се разделиха с БСП обаче, все още не са научили за създаването на „Левицата“. Надяваме се до края на кампанията доста хора още да се присъединят към нас и да се поздравим с един наистина добър резултат. 

Кое ще е основното в кампанията за Бургаска област?

Човек се чуди откъде да започне, тъй като проблеми да искаш в региона. В рамките на кампанията ще се опитаме да убедим хората, че сме лявата алтернатива, лявата автентична коалиция, която би могла да защити интересите на всеки ляво мислещ човек на територията на Бургас и областта.

Какви са отношенията Ви с опонентите и в частност с ръководството на БСП?

От опонентите вече чухме, че сме отцептици, дезертьори и други епитети, които не ни впечатляват изобщо. Ние знаем какво правим и защо сме извън БСП. Единственото, заради което ние сме извън партията, е ръководството на партията. С много от редовите ляво ориентирани хора сме в близки и човешки взаимоотношения. С ръководството обаче имаме тотални различия и нямаме абсолютно никакви намерения да се помиряваме.

Ще бъдем безкрайно щастливи, ако след тези избори БСП си смени ръководството, за да може тогава да стане едно истинско ляво обединение, което занапред да набере много голяма скорост. А защо не да се бори и за първото място.

Вашите лични приоритети?

Основно искам да променим борбата с монополите. Българският гражданин от ден на ден обеднява все повече от тези монополи и големи фирми, навлезли дълбоко в България и които съсипват българите. Всички знаем, че голяма част от българите живеят изключително бедно в момента. Ще направим всичко възможно това неравенство да се промени. Ще искаме на минимум десет храни да се сложи таван, цените да не могат да растат нагоре. Разликата от производителя до търговеца е някъде в рамките на 100 %. Това е недопустимо!

При старта на кампанията обявихте, че туризмът и спортът ще са другите ви основни приоритети. Може ли Бургас да стане спортен град?

Би било чудесно в Бургас да има много сериозен спортен туризъм, да има целододишни подготовки на отбори. Това ще донесе приходи както в общината, така и на хотелиерите, изобщо ще се подобри икономическият живот в Бургас. Най-много също би ни отивало да имаме грандизоен стадион, такъв, какъвто помни „Нефтохимик“ по времето на Христо Порточанов. Тогава европейците идваха, цъкаха и казваха, че е направено нещо много добро. Е, българи сме – успяхме да опропастим и погребем  и това.

А какво може се направи за връщането на поне един от двата стадиона в Бургас?

Бях общински свъетник в предхония ОБС и членувах в една комисия, която се занимаваше да разнищи делата около двата стадиона в Бургас – „Черноморец“ и „Нефтохимик“. Там нещата са много тежки и трудни. Едни хора са подписвали едни неща, други не са ги изпълнявали. Някакви заплати са давани на хартия.

За големи заплати говоря, от порядъка на 10 000-15 000 лева. И още се дават. Ето, спортистите по борба и щанги, бокс и лека атлетика, които сме на стадион „Черноморец“ започнахме да плащаме наем, ток, вода. Това са неща, които за един от тези клубове, които изборих, са непосилни, защото един клуб по щанги, например, взима 3000-4000 лева субсидия от Общината.

Тежко е, но мисля, че битката не е изцяло загубена. Знам, че г-н Митко Събев е водил разговори с общината, на които е поискал някакви огромни суми, за да се откаже от стадионите. Не знам обаче тези суми дали град като нашия може да ги изплати, независимо, че стадион „Черноморец“ е на бургазлии. Същата е работата и със стадион „Нефтохимик“, защото и той е обсебен.

В интервюто са използвани въпроси и на други медии!