Ангел Божидаров е един от най-опитните бургаски политици. За себе си казва, че е и един от най-активните съветници в местния парламент на града. Може да се похвали с редица докладни и предложения, които са намерили реализация, въпреки че е бил в опозиция, когато ги е внасял. Ангел Божидаров е кандидат за общински съветник от листата на МК „Ние, Гражданите“. Интервю на Gramofona.com.

Г-н Божидаров, с какво тази предизборна кампания беше по-различна от останалите?

- От 30 години се занимавам с избори, а това е сигурно 14-та кампания. Това, което трябва да се отбележи е, че за първи път в Бургас излизат няколко силни листи с кандидати за общински съветници. Има сериозна конкуренция. За първи път се случва и нещо друго, което е много интересно. Кампанията върви уж спокойно, даже вяло, но под водата има мъртво вълнение.

От сега ви казвам, че на 27-м октомври Бургас ще бъде шокиран от резултата. Няма да споменавам цифри, но изненадата ще бъде голяма. За това обаче също си има причини. Първата е, че ГЕРБ се подведоха по акъла на едни сталинисти, които ги накараха да променят Закона за изборите. Преди преференцията беше 7% от стойността на един мандат, а сега е 7% от гласовете, които е получила съответната партия. Това означава, че преди бяха необходими около 120 гласа, за да се пренареди една листа. Сега обаче, ако за една партия гласуват примерно 20 000  души, то преференцията вече „тежи“ 1400 гласа.

А аз съм категоричен, че такъв преференциален вот не може да получи нито един кандидат за общински съветник в Бургас. И какво се получава. Тези, които са в началото на листата не виждат смисъл да работят за кампанията, защото са сигурни, че влизат в Общинския съвет. Тези, които обаче са в края също не виждат смисъл да работят, защото знаят, че не могат да влязат в Общинския съвет.

Другата причина за вялата кампания е, че бургазлии започнаха да се събуждат и балонът „Най-добрия град за живеене“ вече се спука. Няма как да сме най-добрият град, а да сме 11-ти по заплати. Ние обиколихме съставните селища и да ви кажа, едно са „Александровска“ и „Богориди“, съвсем друго са Равнец и Братово.

Имаше ли дебат за Бургас тези избори?

- Никакъв. И за това е виновен, предполагам Изборният закон. Защото се плаща. Но трябваше да има публични дебати. Не единият кандидат за кмет да казва „Аз съм най-хубавият“, а всеки да излезе и да си каже идеите. Защото в тази кампания се наслушах на безплатни неща. Наслушах се на рога на изобилието – ще направим, ще направим… Чакай бе, първо кажи какво си направил и след това да ми обещаваш. Колега, кандидат за съветник, скоро ми казва, че ние, които сме били вече съветници имаме бонус, защото сме можели да предлагаме. Бонус сме имали тези, които сме работили.

Има хора, които за 4 години не са направили нито една докладна и нито веднъж не са се изказали. Благодаря, но спящи красавици не ни трябват. Ние сме доказали, че имаме идеи и можем да ги осъществяваме. Паркингите, които се изградиха в „Братя Миладинови“ и „Възраждане“ са наша идея. С г-н Бенчев двама бяхме вносители на докладната за Рибния фестивал.

4 години продължи нашата битка за Парка на миниатюрите. Там вече започва работата и съм сигурен, че това ще е най-голямата атракция по Южното Черноморие. Бургас ще бъде едва четвъртият или петият град в Европа с такава атракция. При една минимална такса от 5 лв., до три години ще си възвърне инвестициите. И тук искам да кажа, че бургазлии могат да бъдат спокойни, защото ще предложим всяка последна неделя на месеца входът на Парка да бъде свободен.

Ние сме направили тези неща и за това имаме самочувствието да кажем – ние предлагаме, защото сме направили това и това. И което е най-важното, направили сме го докато сме били в опозиция.

Казвате, че разликата между градът и съставните селища е огромна. Тези срещи накараха ли ви да промените приоритетите в програмата си?

- Категорично. Ние отдавна говорим за разпределяне на бюджетите към всички в общината. Но сега вече знаем, че това не търпи отлагане. За това извеждаме на преден план, веднага след гласуването на новия бюджет, да се проведат разговори в Общинския съвет и да се говори сериозно за съставните селища и кварталите.

Имате предвид всяко съставно селище да разполага със собствен бюджет, така ли?

- Категорично. Не може един кмет, било селски или на район, не може да отива в понеделник на оперативка и да проси от общинския кмет. За всяко съставно селище трябва да има предварително определени средства. Да кажем, примерно за Равнец се определят 1 млн. лева. Тогава кметът там ще може да направи едно събрание в селото и да попита хората за какво да се похарчат тези пари през годината. Ако всеки един кмет има възможност да направи това, със сигурност си гарантира преизбирането поне за още 100 години напред.

Подобна идея обаче не изисква ли промяна в Закона за местната администрация?

- България се нуждае от революционна промяна във всички аспекти на обществения си живот.

В тази кампания, като че ли повечето кандидати се концентрираха върху проблемите на кварталите и съставните селища. Градът обаче няма ли проблеми?

- Естествено, че има. Всеки голям град има проблеми. Трябва да се внимава обаче как се разходват средствата, защото Бургас пари има. Откакто аз съм съветник, официално гласуваните бюджети са 3 млрд. лева. Дори и да махнем 1 млрд. лева, които са отишли през годините за заплати и осигуровки, къде са питам аз другите 2 млрд. лева? Ако всичките тези пари бяха вложени в Бургас, наистина щяхме да се приближим до Барселона, а не да искаме да стигнем Стара Загора.

Какъв, според Вас ще е новият Общински съвет на Бургас?

- По-фрагментиран общински съвет от този, който ще бъде избран не е имало никога в Бургас. Категоричен съм, че ще има много нови съветници и партии. Да, ще се взимат по-трудно решенията, но ще се работи по-добре. Ще има сблъсък на идеи, а това ще движи града напред.