Йорданка Ананиева е заместник-кмет по образование и култура в община Бургас. За какво трябва да дават и не трябва пари родителите на децата, които от 15-ти септември тръгват на училище и детска градина? Правят ли дарения бургаските родители? Интервю на Gramofona.com с Йорданка Ананиева.

Г-жо Ананиева, много ли са жалбите от родители по повод събиране на пари преди началото на учебната година?

-  Преди 8 години жалбите бяха наистина много. Точно преди началото на учебната година почти всяка втора бе заради това. Тогава се събираха много пари и то за най-различни неща.

Като общинска администрация ни костваше много време и усилия да обясняваме и разпореждаме, че събирането на парични средства от училищата и детските градини е абсолютно забранено.

Какво се случва обаче ако някой родител има желание и възможност да поднови класната стая на детето си?

-  Това се случва когато един, двама или трима родители желаят да направят дарение. Според българското законодателство, а и не само според него, дарението е доброволен акт. Ние сме благодарни на тези, които искат да дарят пособия, детски играчки, или други неща, но то става с индивидуален акт на дарение. Когато няма принуда, няма и напрежение.

Аз не приемам формулата училищното ръководство да решава, че всички родители ще даряват. Това не е дарение. Много ясно трябва да разграничим актовете на дарение, които са много благородни постъпки от страна на родителите, имащи възможност и желание.

Нека не забравяме, че голяма част от възрожденския дух на нашата страна носи това дарителство. Даренията в нашите училища и детски градини са добре дошли, но принудата да даряваш не е допустима като поведение.

Към днешна дата има ли все още директори и учители, които си позволяват да искат пари от родителите?

-  От доста време се борим с тези явления. Все по-малко директори и учители си го позволяват. Ще реагираме при всеки сигнал с проверка.

Достатъчни ли са средствата от делегираните бюджети за ремонтите в детските градини и училищните стаи?

-  Абсолютно достатъчни. Големите капиталови ремонти, които са свързани с по-мащабни ремонти са ангажимент на община Бургас. Освежаването на класните стаи, подмяната на счупени шкафчета, чинове, маси, столове –това задължително да се извършва от средствата, които са в делегирания бюджет. Нашите училища са големи и имат не малък брой ученици. Даже и най-малките в кварталите и съставните селища са с достатъчен брой, който им позволява нормално да приключват бюджетната година.