Даяна Иванова е от Поморие. Тя е четвърта година студентка по мода във Варненския свободен университет. Даяна ще участва за първи път в петото издание на благотворителното събитие Burgas Fashion Lights, което ще се проведе през януари 2017 година. Какви са модните тенденции за зима 2016/2017? Как трябва да изглежда една жена? Интервю на Gramofona.com с младия дизайнер Даяна Иванова.

Даяна, от колко време се занимаваш с мода и защо избра да си дизайнер?

-  С мода се занимавам още от първи курс когато кандидатствах в университета. Нещата при мен  се случиха много бързо. Първоначално не бях убедена точно какво искам да следвам, но така или иначе сама се насочих към модата. Причината е, че следя постоянно модните дизайнери и тенденции. Много ми допада да се занимавам не само с моден дизайн, но и с гримьорство и маникюр.

За първи път ще участваш в Burgas Fashion Lights, какво ще ни покажеш?

-  Миналата година научих за събитието, но нямах възможност да се включа. През януари ще покажа авангардна мода. В момента подготвям ревю в университета и съответно оттам ще преценя колко модела ще представя на Бургас.

Даяна, не мога да не те попитам как трябва да изглежда една жена/мъж в ежедневието си? Трябва ли да отделя човек много пари и време пред огледалото, за да поддържа външния си вид?

-  Не, не мисля. Не са необходими много средства, за да изглеждат една жена или мъж добре облечени. Всеки все пак си има личен стил. Според мен е важно да се чувстваш добре в дрехата, която носиш, тя да ти стои добре, да имаш преценка за себе си. Не е важно и да си в крак с модата, за да изглеждаш добре.

Когато вървиш по улицата, оглеждаш ли се в хората и в това как са облечени?

На моменти се усещам, че наблюдавам хората и това кой, как се е облякъл, как би могъл да се облече, кое с кое е можел да съчетае. Това се опитваха и да ни наложат в университета -да забелязваме нещата покрай нас, да обръщаме внимание на детайлите, на това което на друг няма да му направи впечатление и да се вдъхновяваме от нещата покрай нас

От какво се вдъхновяваш?

-  Всичко може да ме вдъхнови, стига много да ми хареса и да ме разпали много като идея.  

Какви дрехи избираш да носиш?

-  Всеки ден съм различна и нямам определен стил. Обличам се според настроението. Много обичам да нося високи обувки.

Кои цветове са актуални в момента?

-  Бордо и червената гама. Черното си остава винаги модерно. При червилата- малиново червеното и цвят боровинка.

А прически?

-  Модата на прическите в стил омбре отмина, сега навлезе карето.

Какво е мнението ти за изкуствените жени?

-  Не съм привърженик на прекаляването със силикон и силния грим. Донякъде съм съгласна за изкуствените нокти, защото има жени, които не могат примерно да си пуснат дълъг маникюр, но човек трябва да бъде естествен.

Имаш ли фаворити дизайнери или модели?

-  Има много жени, които се обличат много стилно, но не мога да кажа, че имам фаворит. Харесвам много дизайнери, защото всички те работят в различни направления. Фен съм на последните колекции на Долче и Габана.