Ахмед Сюлейман е областен председател на ДПС. Готова ли е партията с номинациите за народни представители? Колко депутати очаква партията в парламента? Интервю на Gramofona.com с Ахмед Сюлейман.

Г-н Сюлейман, готова ли е листата с кандидат-депутатите на ДПС от област Бургас?

-  Листата все още не е подредена, но вече имаме съответните номинации. След проведените ни срещи по общини, в списъка ни има номинирани 40 кандидати за народни представители. До края на седмицата предстои листата да бъде подредена и одобрена в София в присъствието на Централния предизборен щаб.

Кои лица ще видим в надпреварата за народни представители?

-  Електоратът от няколко общини предложи водач на листата да бъде народният представител Дурхан Мустафа. Аз също съм номиниран от доста Общини. Ешереф Ешереф, който е общински председател на ДПС в Руен и шеф на местния им парламент също събра голям брой номинации.

В листата е й младежкият областен на партията Севим Али от Айтос. Той бе кандидат за кмет на града по време на кметските избори и стигна до балотаж.  От 5-6 общини има номинации и за зам.-кмета на Сунгурларе Хатидже Георгиева. Зиад Ел Масри бе избран да е в листата от 7-8 Общини, но на последното заседание на областния съвет той си направи самоотвод. Каза, че се отказва да е в листата с мотива, че има много работа в Бургас. Заяви обаче, че каквато и да бъде подредбата на кандидат-депутатите, на 100 % ще работи за партията. Номиниран бе и бившият директор на областната дирекция по земеделие Селим Иса, но и той се отказа.

Какви са първоначалните Ви прогнози и колко души очаквате да работят в новия парламент?

-  През годините сме имали винаги по двама народни представители, а в мандат 2005-2009 - трима депутати. Борбата и желанието ни е да запазим двете депутатски места. Ако изкараме повече гласове, още по-добре.

Повлия ли на структурите и електората разделението с новата партия ДОСТ?

-  След създаването на новата партията не е имало сериозни проблеми. Трима кметове от областта се отказаха от ДПС и минаха към ДОСТ. Това са кметовете на руенските села Ябълчево и Речица, както и кметът на поморийското село Дъбник. Ще има откъсване на гласове, но не очакваме да са много.

Обединението на ДОСТ и НПСД ще изпрати ли повече депутати в парламента?

-  Предполагам, че те няма да влязат в парламента. ДПС е вече на 27 години и през това време винаги е имало вътрешнопартийни конфликти. Единици хора са се опитвали да се изкачат до върховете, не са успявали, откъсвали са се и са създавали нови политически формации, за да се докажат. Няма да им споменавам имената, но те не са стигали до никъде.

Този процент избиратели, които винаги са негативно настроени срещу Движението за права и свободи, винаги са намирали места в тези нови формации и по един или друг начин са се опитвали да се реализират. Това са едни и същи лица през годините.

Каква кампания очаквате?

-  Винаги правим балансирана и неагресивна кампания. Ние сме либерална партия, отворени сме към всички и уважаваме всички идеи и виждания. Залагаме на директни срещи с избирателите.