Преди дни цяла България бе потресена от случая с пребития от цигани военен в пловдивското село Войводиново. За анализ на неприятната ситуация Грамофона потърси бургаския адвокат Георги Сталев. Блиц интервю на Грамофона.

Адвокат Сталев, как ще коментирате побоя над военния, който взриви общественото мнение като цяло?

-  Личното ми мнение е, че случилото се във Войводиново е отражение на действителността в цялата страна. Всички сме свидетели как не минава ден, без да има упражнено някъде насилие -  било по пътища, дискотеки, било при битови престъпления.

Според вас има ли панацея срещу подобни нападения?

-  Едва ли има панацея срещу подобни нападения. От много години се говори само за тази част от населението на България, че тя трябва да бъде интегрирана, че трябва да се приобщава, но всичко това са едни празни приказки.

До известна степен съжалявам циганите, защото те живеят наистина при едни нечовешки условия. Имал съм възможност да посещавам къщи в така наречените гета и условията там са наистина ужасни. От друга страна те сами са си виновни, че не полагат абсолютно никакви усилия за приобщаване към населението и към бита и порядките на другите хора.

Разбира се, не всички са такива. Познавам хора от ромски произход, които живеят честно, почтено, трудят се, плащат си сметките и данъците, но има и такива, които живеят на гърба на останалите. Вторите разчитат само на детските помощи, които им дават и с тях се издържат, разчитат и на кражби.

Използвайки тази ситуация, имам чувството, че в последно време, в тази част от населението в България се породи чувство на безнаказаност. Виждате какво става в Северозападна България - там е някакъв ад. Постоянно стари хора, които живеят самички, са подложени всекидневно и ежеминутно на тормоз – кражби, побоища, изнасилвания. Това трябва да спре!

Каква е ролята на държавата в такива ситуации?

-  В никакъв случай държавата не трябва да действа кампанийно и ситуативно. Какво се получава сега? Става някъде проблем, отиваме и го решаме. Вижте ситуацията във Войводиново със събарянето на незаконните постройки и къщи. Нима чак сега разбраха от общинската администрация, че тези постройки са незаконни? Нима чак сега разбраха, че там много хора нямат адресна регистрация?

Трябва цялата държава да се ангажира и то наистина сериозно, а не отделни ромски организации да прибират едни пари, които само се гадаят колко са. В пространството се говори за милиони изтекли пари по линия на ромските фондации, които са предназначени за интеграция на ромите. Напрактика обаче нищо не се получава и парите потъват някъде.

Казвате, че побоят е отражение на действителността в цялата държава. Силни думи, които сякаш плашат?

-  Не знам дали са страшни, но и не виждам нещо чак толкова страшно, което да е неизвестно на хората.

Кога прогнозирате, че ще заживеем по-спокойно и тези нападения ако не могат да изчезнат нацяло, то поне биха намалели малко?

-  В никакъв случай не трябва да разчитаме само на държавата. Ние сме едно общество, живеем в една държава и на първо място смятам, че трябва да се промени начинът на мислене на хората, да отпадне агресията и конфликтите да се решават по-цивилизовано. Не е нужно при най-малкия скандал да се търси саморазправата. Агресията идва малко в повече вече, а нещата са вързани и със семейството, и с образованието, с възпитанието на хората и най-вече с начина им на мислене.

Според вас заради чувството на безнаказаност ли подобни случаи зачестяват?

-  В сегашния си вид наказанията, които се придвиждат са достатъчно строги и сериозни, но трябва да се създаде политика, която да работи с тази прослойка на населението.