Томас Читам

Каква ще бъде Америка след десет години? Свикнали сме тя да бъде успяваща, хората в нея да просперират, да има много богати, да има много бедни, да има много бизнес, да има голяма политика и голяма икономика.

Но какво се случва след като голямата икономика се оказа в голям срив? Какво ще донесе бедността на голямата политика и недоволните пришълци, дошли да гонят богатата американска мечта?

Томас Читам, американец, общественик и ветеран от войната във Виетнам, определено има гледна точка по тези неизвестни. Авторът на книгата „Крахът на САЩ 2020. Втората гражданска война” разказва в интервю пред руската „Комсомослка правда” за своята US-визия.

-Мистър Читам, защо мислите, че в Америка ще започне втора гражданска война?
СССР се разпадна в момент, когато делът на руснаците в Съюза падна под 50%. В отделни райони на САЩ демографията дори е по-зле. В Калифорния делът на латиноамериканските деца в детските градини е над 50%. Когато те пораснат ще започне началото на края.

-До 2020 г. остават 10 години. Защо войната ще започне толкова скоро?
Сложно е да се дава точна прогноза. Но икономическата криза продължава. Бедността винаги подтиква държавите към война, но и богатството не е панацея срещу гражданската война. САЩ винаги е била богата държава, но въпреки това постоянно сме поддържали статус на най-кръвожадна и агресивна империя в света. Всеки ден в Калифорния се търгува толкова оръжие, достатъчно да въоръжиш пешеходен батальон.

-Много военни и политолози твърдят, че в този момент войната е невъзможна, тъй като хората по целия свят се стремят да не изгубят натрупаното богатство...
Може би, но тези причини не спряха войната в Югославия, Афганистан, Ирак, защото войната по природа си е

ирационална.

-Практически във всички развити страни е пълно с имигранти от бедните страни, те работят за нищожни пари. Но това не означава, че във всяка от тези страни сега ще започне война...
Действително, на много места има проблеми, сходни с тези на Америка. По теория и практика бедните имигранти могат да се слеят с обществото и така благосъстоянието им ще започне да расте. До последния момент този трик успешно се получаваше и в САЩ. Но с началото на икономическата криза в света започна да расте бедността, затова може да очакваме вътрешни войни в много страни.

На въпрос как вижда бъдещето на Русия като просперираща държава Томас Читам отговаря директно и чрез книгата си: ако Русия и Китай са заедно, те могат да спасят голяма част от Евразия, но останалата част от света би се оказала в положение като от каменния век, а Америка няма да е изключение...

Ето и друг цитат от книгата:

„Америка е родена в кръв... Америка се е преситила с кръв и ще потъне в кръв. Демографското напрежение и расовия конфликт тласкат САЩ към пропастта. По същество, САЩ, позволявайки границите й да бъдат заличени от бушуваща се маса незаконни имигранти, приближават себе си към демографския си край”. Авторът разгръща още тезата, че територии от югозапада ще преминат под контрола на Мексико.

Мнението му обаче остава несподелено от водещи анализатори на американския политически живот и сигурност. Някои определят възгледите на писателя просто като „необходимост от адреналин по време на уседнал живот”.

По в. "Комсомольская правда"

                                                                                                         Превод: