Димитър Найденов е общински съветник от коалиция „Демократична България” в Бургас. Готова ли е политическата сила за предизборна надпревара? Самостоятелно или в коалиция ще се явява „Демократична България” на изборите през април? Блиц интервю на Грамофона нюз

Г-н Найденов, ясен ли е вече форматът, с който ще се явите на парламентарните избори?

Както вече всички знаят ние се явяваме във формат „Демократична България” - Обединени, което включва партиите „Да, България”, „ДСБ” и „Зелено движение”. Това е форматът, с който се явихме на местните избори и на изборите за евро парламент. Този модел се оказа успешен и е логично да продължим с него.

Кои имена ще видим в кандидат-депутатската листа за Бургаска област?

На този етап е рано да говорим за имена. В момента текат разговори с коалиционните ни партньори от „ДСБ” и „Зелено движение”. В рамките на дни очакваме да са ясни подредените листи.

Кандидатите от „Да, България” вече са изпратени за обсъждане в София и предстои разглеждането им на национално ниво.

Спрягат името Ви за водач на листата в Бургас. Ще се кандидатирате ли за народен представител?

Кандидатирам се за депутат като това е начинът да изразя подкрепа към колегите си и дори ще бъда активен в кампанията. Мога да потвърдя обаче, че няма да съм водач на листата за Бургас, тъй като имам поет ангажимент като общински съветник в града.

А има ли вероятност лидерът на партията, Христо Иванов, да оглави листата?

На този етап не може да се каже. Разбира се, това е възможно, но предстои да разберем дали е така.

На какъв принцип ще бъдат избирани кандидатите в листата?

В нашите листи ще има членове на местната ни организация, а също и кандидати, които ще запълнят гражданската квота. Хора с авторитет, солидни биографии зад гърба си, познати на широката общественост в Бургас. Те също са решили с желание да подкрепят нашата политическа формация.

Колко депутати от Бургас прогнозирате да влязат в новия парламент?

От Бургас се надяваме на двама, но дай Боже да има изненади и те да са повече. Никой не може в момента да определи избирателната активност, която ще бъде ключов фактор.

Какво сочат последните социологическите проучвания за резултата на „Демократична България”?

Последните резултати, публикувани от „Маркет линкс” ни дават 8,8 %. Това показва добра тенденция и устойчивост. Както изследването на агенцията показва, избирателите на „Демократична България”, са в изключително добра форма, твърдо ядро.

Какво мислите за избори в условия на пандемия?

Управляващите направиха абсолютно всичко възможно да няма дистанционно електронно гласуване. Дори на законопроекта ни за гласуване по пощата, който отлежава две години в Народното събрание, не му беше обърнато внимание. Това показва липсата на желание за демократично отразяване на електоралната нагласа в страната.

Управляващите, по един абсолютно не в полза на обществения интерес начин, ограничават гласуването и във времето ще се спекулира с пандемията.

Известен факт е, че тях ги устройва ниската избирателна активност, за да могат техните твърди ядра да играят ключова роля.

Ние се надяваме на будното гражданско съзнание на избирателите, които да излязат на тези избори въпреки ограниченията и да гласуват.

Нашата кампания „Ти броиш”, която цели да предотврати опитите за измами и манипулации при броенето на гласовете, събра необходимите 12 000 доброволци, защитници на вота. Очакванията са ни да имаме във всяка една избирателна секция доброволец – застъпник, който да следи за честността на вота.

Той ще сканира изготвения протокол със специалното приложение за достъп на „Ти броиш”, и ще прати данни в преброителния ни център в София. По този начин ще имаме едно много обективно паралелно преброяване, което до голяма степен ще гарантира поне минимално необходимата честност на тези избори.

Надявам се тази наша операция, която е прецедент в изборната история на страната, да даде добър резултат и да положим основите на една добра практика.