Кирил Спасов е концесионер на плажната ивица в най-големия ни курорт Слънчев бряг. Колко спасители отговарят за сигурността на летовниците това лято? На 100 % ли е пълен плажът и какво съветва туристите Спасов? Интервю на Грамофона нюз

Втората половина на летния сезон започна, колко спасители се грижат за сигурността на летовниците в Слънчев бряг този сезон?

Всеки концесионер има право на поетапно откриване и закриване на спасителни постове през летния сезон. През месеците юни и септември, заради по-малкото туристи, осигуряваме по-малко спасители. Юли и август бройката на постовете е пълна, като на тях има по двама души.

По Наредба за малките градски плажове разстоянията на постовете са през 150 метра, а за националните курорти - през 100 метра.

На Слънчев бряг-север са разположени 22 поста, или 44 спасителя отговарят всеки ден за сигурността на курортистите, заедно с техните сменници, за да могат те да си почиват. На Слънчев бряг-централен има 21 поста, или 42 души, a на Слънчев бряг-юг са разкрити 10 поста, или 20 спасители.

През последните няколко дни морето беше бурно и лошо. За какви опасности трябва да внимават туристите?

На различните плажове има различни препятствия. На определени места излизат дънни ями. Те се образуват от самото море и ние не можем да прогнозираме кога, къде и как ще се появят. Когато има и силни ветрове, както вчера, температурата на водата рязко се променя с 3-4 градуса спрямо предходния ден.

През последните няколко дни морето наистина беше много бурно, но се очаква в следващите то да се успокои. Нека хората знаят и бъдат много внимателни, тъй като има течения, които на пръв поглед са невидими. Нека не забравяме и приказката, че морето не е до колене.

Как определяте работата на спасителите спрямо предходните летни месеци?

През последните две лета, заради пандемичната ситуация, плажовете не бяха толкова пълни. Съответно и работата на спасителите беше доста спокойна. Това лято до края на юли смело мога да кажа, че в Слънчев бряг не сме имали никакви инциденти. В първите дни на август обаче времето рязко се влоши. Имаше ужасно силни ветрове и течения, които от 3-4 години не се бяха появявали. За съжаление имаше и няколко инцидента, един от които бе с фатален край.

Преди дни трима туристи влизоха в морето на червен флаг. Спасители неколкократно им подават звуков сигнал, че трябва да излязат, но те продължават да влизат все по-навътре. При поредното свирене със свирката, вместо да излязат, туристите отправили неприлични жестове с ръка към спасителите. Секунди след това и тримата започват да се давят. Спасителите ги вадят, но за съжаление единият от тях не оцеля.

Работата на спасителите на плажа е доста натоварена. Нека не забравяме, че те нямат никакви права и рискуват живота си, когато трябва да спасяват някого. Всеки един от нас е пътувал в чужбина и знаем, че когато има правила, те трябва да се спазват. Затова апелирам плажуващите и тук да ги спазват, иначе следват инциденти, които понякога може да са и много тежки.

На 100 % ли е пълен плажът в Слънчев бряг?

В момента има доста туристи и се очакват още през следващите седмици. Апелирам туристите да не навлизат в зоната зад шамандурите, за да може ако някой, не дай боже попадне в течение, спасителите по-лесно и по-бързо да си свършат работата.

Чужденците или родните туристи са по-дисциплинирани и спазват правилата за влизане в морето?

Наблюденията ми са, че инцидентите стават все повече с чуждестранните туристи. Българските туристи са много по-дисциплинирани и по-възпитани. Родните летовници се съобразяват с флаговата сигнализация и със самите спасители на терен.

Предвиждате ли обходни двойки спасители до приключване на летния сезон?

До края на месец август на абсолютно всички постове в Слънчев бряг ще има по двама спасители и ще се грижим за безопасността на нашите туристи, както винаги сме го правили. След 25-и август туристическият поток ще започне да намалява, но въпреки това до края на септември плажовете ще бъдат обезпечени със спасители. До приключване на активния летен сезон ще имаме и обходни двойки.