Промо кодовете. Все повече и повече онлайн магазини ги предлагат. А някога питали ли сте се защо го правят? Тази статия, разработена от ПромоКод.БГ, ще ви отговори на въпроса.

Нека започнем с това какво представлява промо кодът. Той е комбинация от числа и букви и може да бъде използван за частично намаление на даден продукт или услуга. Всеки онлайн магазин сам решава над каква сума може и за каква категория продукти може да бъде използван кодът, както и периода, в който може клиентът да се възползва от него. Кодът се поставя в специално предназначено за него поле в количката на магазина, след което той се отразява на крайната цена.

Между 26 октомври и 5 ноември 2012 година е проведено едно изключително интересно проучване, което разяснява използването на промо кодове в онлайн магазините.

Известният професор по невроикономика (наука, съчетаваща икономиката с биология, неврология и психология) от университета Клермонт, д-р Пол Зак и неговият екип провели първото известно научно изследване, направено в лаборатория, измерващо физиологичните и психологическите ефекти на купоните за пазаруване върху човешкото тяло.    

По време на изследването част от участниците получили купон на стойност 10 долара, докато пазарували хранителни стоки онлайн, a останалите участници не получили такъв. Резултатите показват, че хората, получили купон, са имали значително по-високи нива на окситоцин и драстично намален стрес. 

Нека разгледаме какво точно констатирали учените.

1. По-високи нива на окситоцин

Резултатът бил с 38% по-висок от нивата на окситоцин, които обикновено се отделят по време на целувка, прегръдка и други социални взаимодействия;

2. Намален стрес

Участниците, получили купон за пазаруване имали симптоми на понижен стрес, а именно: 

  • Дишането им било по-спокойно с 32 % повече в сравнение с тези, които не са получили купон;
  • Пулсът им е спаднал с 5% от 73 удара в минута на 70 удара в минута;
  • Нивата на пот по дланите били 20 пъти по-ниски на хората, получили купон.

В крайна сметка, участниците, сдобили се с купон за пазаруване били с 11% по-щастливи от тези, които не получили. Изследването показало, че щастието зависи от физиологичното състояние на човека и социалните дейности, които ни отпускат, например купоните за пазаруване, ни правят по-щастливи.

Д-р Пол Зак казва: „Проучването доказва, че хората, които получават купон, не само са по-щастливи, по-малко стресирани и изпитват по-малко безпокойство, но и че получаването на купон - колкото и трудно да е за вярване - е физически доказано, че е по-приятно от получаването на подарък.”

Експериментът е одобрен от университета в Клермонт и резултатите са статистически значими.

Повечето онлайн магазини предпочитат да предоставят на своите клиенти промо кодове, вместо обикновено намаление, защото това ще повиши нивото им на окситоцин. А какво прави един човек, когато е в добро настроение? Точно така, пазарува. Вероятността този клиент да се върне да пазарува отново от този магазин също се увеличава.

Освен във всеки отделен онлайн магазин, в България вече има много сайтове, предлагащи промо кодове за пазаруване в различни магазини. Потребителите редовно ги посещават, търсейки възможно най-добрите отстъпки, като често попадат на чудесни оферти.

А вие обичате ли да пазарувате с промо кодове?